Dunaújváros Hetilap

Folytatódik az oktatási válság miatt szervezett akciósorozat

Öcaline - 2022. november 15. 16:00

Ráadásul városunkban már három esemény lesz pénteken: élőláncot, demonstrációt és műhelybeszélgetést is szerveznek. A jövő (is) itt van. Legyetek, legyenek, legyünk újra sokan!

Az október végi, hasábjainkon is zengetett, szó szerint fényes sikerű megmozdulás után három különböző karakterű eseménnyel hívja fel a figyelmet a pedagógusok tarthatatlan helyzetére, valamint az oktatás válságára – és az Orbán-kormány nemtörődömségére – az Egységes Diákfront és a Civilek az oktatásért Dunaújváros és környéke csoport november 18-án, pénteken. Íme, a percre pontos menetrend, címszavas tájékoztatókkal!

Élőlánc a Pala országos akciója keretében

Diákokat, tanárokat, szülőket, támogatókat, civil aktivistákat és úgy mindent összevetve felelős állampolgárokat várnak a sorozat nyitó eseményére – a pénteki országos sztrájkhoz csatlakozva egy hatalmas összefogás keretében aznapra országos élőláncot hirdet az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom. 
A kezdeményezés helyi aktivistái – köztük Kiss Barnabás, a Dunaújváros Hangja verseny győztese – a Civilek az oktatásért Dunaújváros és környéke csoporttal összefogva élőlánccal veszi körbe az Irodaház épülettömbjét pénteken 7.45-től – a tervek szerint 9 óráig tartó akciósorozat helyszínválasztása nem a véletlen műve: az épületben található a Dunaújvárosi Tankerület ideiglenes irodája.  Az akció keretében a tervek szerint a Vasmű út 39-41., Dózsa György út 1., Devecseri út, Dózsa György tér térségében lesz az élőlánc – a szervezők ezzel kívánják felhívni a figyelmet az oktatás egyre súlyosabb problémáira! 

Beszédes jelszóval: "Egy ország, sok láncszem, egy cél! Álljunk ki a saját és az ország jövőjéért! Egy célért, egy időben, egységesen!" A programra természetesen minden érdeklődőt várnak!

Mit tehetsz TE az oktatásért!?

Az akciósorozat második és harmadik felvonására délután, illetve kora este várják a demonstrálókat, szimpatizánsokat. Elsőként Mit tehetsz TE az oktatásért!? címmel a Városháza téren rendeznek demonstrációt – a 17 órakor kezdődő esemény elején a résztvevő pedagógusok beállnak egy "Dunaújváros korfa" képbe (amely a pályán lévők/maradók számarányával figyelmeztet az utánpótlás kínzó hiányára). Mivel már sötét lesz, kérik a résztvevőktől, hogy zseblámpát, telefont vigyenek magukkal – a közös kép a Városháza emeleti ablakából készül!

A közös kép elkészülte után a szónokoké lesz a terep a téren. A Pala Mozgalom képviseletében Kiss Barnabás a diákok, Balatoni Gábor a szülők, míg Budavári Marianna a pedagógusok nevében szólal fel. Neves vendéget is köszönthetnek a résztvevők a demonstrálók között – Nagy Ervin színművész már többször kiállt az oktatás ügyéért, most is elfogadta ma "hazahívó" szót; a városunkból elszármazott színész a művészek és a szülők nézőpontjából fejti ki véleményét az oktatás válságáról.
Ezzel azonban még mindig nincs vége a programsorozatnak: a Városháza téri demonstrációt követően beszélgetés és brainstorming kezdődik a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D). A tervek szerint 18 órától kezdődő fórum szervezői fontosnak tartják, hogy ne csak szűk környezetünkben, a családban, a laptopunkon, a telefonokon osztott lájkokkal támogassuk a diákok által szervezett kezdeményezéseket, hanem lehetőség szerint a lehető legtöbben álljanak ki a közös társadalmi ügy mellett! Az oktatás ügye mindenkit érint – szó szerint a jövő a tét!

Figyelem, fontos, a rendezvény regisztrációhoz kötött, az alábbi címen lehet rá jelentkezni november 18-án, pénteken 16 óráig!

Mit tehetsz TE az oktatásért!? – regisztráció (katt) >>

Az összes program nyitott – mindenkit szeretettel várnak és jó szívvel látnak az akciósorozat szervezői; legyenek, legyetek, legyünk jó sokan!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán, belső oldali fotók: Civilek az oktatásért Dunaújváros és környéke csoport – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.