Hogyan befolyásolja a szabad játék gyermekeink fejlődését?

doszerk - 2022. november 23. 17:00

A gyerekek játékának nem egyetlen célja a szórakozás. A játéknak rengeteg pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére, a játék hiánya komoly problémák kialakulásához vezethet. (X)

Manapság sajnos egyre kevesebbet játszanak a gyerekek. Ami pedig még inkább jellemző, hogy a szabad játék ideje jelentősen lecsökkent, pedig ez az a fajta játék, mikor a gyerkőc saját maga kezd bele valamilyen tevékenységbe és önállóan irányítja azt felnőtt beleszólása nélkül. Ez az a játékmód, amely nélkülözhetetlen tapasztalatokat biztosít és felkészíti a csöppségeket a felnőtt életre. Ezért rendkívül fontos, hogy minél több szabad játékidőt biztosítsunk nekik. Ehhez találunk érdekes kiegészítőket a jatekposta.hu játékautó-kínálatában.

A szabad játék örömei

Ma már egyre nagyobb teret kapnak a számítógépes játékok, okostelefonok, tabletek egész kicsi gyerekek életében is. A mai gyerekek már szinte informatikai tudással születnek. Nehezebb lekötni a figyelmüket a hagyományos játékokkal.

Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy a kislányokat babával, a kisfiúkat autókkal látjuk a legtöbbet játszadozni. Különösen kedvelik a tűzoltóautókat, munkagépeket, teherautókat, rendőrautókat.

Ezekkel könnyedén eljátszhatják a rakodást, a pakolást, egyéb különböző szakmák jellemző vonásait. A lányok pedig anyukájukat utánozzák a babázás közben. A szerepjátékok segítenek feldolgozni a megélt eseményeket.

Játékautók és különböző járművek

Nagyjából 3 és 5 éves kor között a legtöbb kisfiú elsődleges játékeszközei a kisautók. Ilyenkor minden érdekli őket, aminek köze van az autókhoz. Kisautókból pedig sosem lehet elegendő készletük.

Valahányszor meglátnak egy-egy érdekes járművet az áruház polcain, felébred bennük a lelkesedés irántuk. Lehet az autó bármekkora méretű, felhúzható, hangot adó, tologatható, vagy bármilyen, biztosan elnyeri a tetszésüket.

Természetesen nemcsak a fiúk, hanem sok lány is előszeretettel játszik autókkal. De azért mégiscsak a kisfiúk körében a legnépszerűbbek a különböző járművek. Így nem érdemes sokat gondolkodni, mit vegyünk nekik ajándékba. Ez az a meglepetés, aminek mindig örülnek.

A szabad játék hatásai

A szabad játék segít megtalálni a gyermeknek azt, ami őt valóban érdekli. Saját lelkesedése által egyre jobbá válik. Pusztán az öröm kedvéért és nem a dicséretért, vagy azért, hogy megfeleljen másoknak.

Ez a játékmód lehetőséget biztosít sokféle tapasztalat szerzésére. Itt tanulják meg a gyerekek a problémamegoldást, a döntéshozást. Szabályok alkotását közösen végzik és fogadják el.

Hintázás, csúszdázás, mászókázás közben a gyermek maga dönti el, meddig megy el, mennyi félelmet bír leküzdeni. Így megtanulja kezelni az érzelmeit, mely jó hatással lesz társas kapcsolataira is.

A játék segít barátokat szerezni és megtartani is, mert megtanulja, hogyan kezelje és tartsa tiszteletben a másik érzéseit, szükségleteit.

Végül, de nem utolsósorban, a gyerekek legnagyobb örömforrása a játék. Igyekezzünk megadni nekik minden lehetőséget a szabad játékra.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Levelek a Jézuskának – már most szép siker, de folytatódik a gyűjtés!

Levelek a Jézuskának – már most szép siker, de folytatódik a gyűjtés!

2022. dec. 04.

Az elmúlt esztendőkben is nagyot gurult az autós Mikulások és a DO/DSTV stábja közös ajándékgyűjtő akciója – és már most biztos, idén is szép sikert arat a közösségi kezdeményezés. De folytatódik a gyűjtés, segíthet mindenki, aki tud!

Keressük együtt Dunaújváros Kedvenceit!

Keressük együtt Dunaújváros Kedvenceit!

2022. dec. 03.

Újra napvilágot látott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog évzáró akciója – itt a Dunaújváros Kedvence 2022 kezdeményezés, jöhetnek, illetve mehetnek a javaslatok! Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

DSTV: ünnepelt a Tökmag Bazár

2022. dec. 03.

Egyéves születésnapról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK-ban zászlót bontott Tökmag Bazár kifejezetten a kisgyermekes családok számára életre hívott kezdeményezése folyamatos fejlődött –népszerűségét az árusok és látogatók folyamatosan növekvő száma is igazolja. Hangkép.
 

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!