Sakklegendák az MMK-ban

doszerk - 2022. november 10. 17:30

Két olimpiai ezüstérmes sakkozó, a dunaújvárosi születésű Grosch Mária, valamint Csonkics Tünde tartott élménybeszámolót a Munkásművelődési Központban, kedden délután.

Rangos vendégeket látott vendégül a Munkásművelődési Központ kedden délután, ugyanis a Dunaújvárosi Senior Klub és a Királysakk SE meghívására két legendás sportoló, a 80-as és 90-es évek magyar női sakkozásának két meghatározó egyénisége, Grosch Mária és Csonkics Tünde látogatott el városunkba. Grosch Mária külön kedves lehetett az MMK színháztermét megtöltő sportbarátok számára, ugyanis a dunaújvárosi születésű nemzetközi nagymester a magyar válogatott tagjaként ezüstérmet szerzett az 1986-os sakkolimpián Dubaiban, míg Csonkics Tünde nemzetközi sakknagymester 1980-ban és 1994-ben ezüstöt, 1982-ben bronzérmet szerzett a sakkozók legjelentősebb csapatversenyén. Bár Grosch Mária már felhagyott a sakkal, nagy örömmel látogatott vissza egykori sikerei helyszínére, s elevenítette fel érdeklődésünkre is pályafutásának kezdetét.

– Egy Vasmű úti pincehelyiségben, egy gyerekklubban ismerkedtem meg a sportággal, ott mondták a többiek, hogy el lehet jönni ide is sakkozni, ezért a napközi után, hosszú évekig jártam ide edzésekre, mert itt volt a klubhelyiségünk. A sakkozást a Vasmű út végén, a Vasmű Klubban kezdtem el igazából versenyszerűen űzni, majd ezt követően igazolt le a Kohász SE, kerültem be a válogatottba, de az 1986-os sakkolimpia után megszülettek a gyermekeim, ezért én akkor visszavonultam a sakkozástól.

Csonkics Tünde elmondta, barátnőjéhez hasonlóan ő is azonnal elfogadta a meghívást, már csak azért is, mert Katona Ferenc vezetésével egy nagyon jó sakkszakosztály működik Dunaújvárosban, s óriási öröm számára egy ilyen múltú egyesület vendégének lenni. A két kiválóság éppen ezért nagy lelkesedéssel beszélgetett a megjelentekkel pályafutásukról, a sakkozás nyújtotta élményekről, majd a kötetlen hangulatú beszélgetés végén Csonkics Mária szimultánt is tartott a vállalkozó kedvűeknek.

A végig remek hangulatú rendezvényen fővédnökként volt jelen Mezei Zsolt alpolgármester, valamint Szántó Péter képviselő, az MMK egykori igazgatója is, s mindketten nagy örömmel értékelték a találkozót.

Mezei Zsolt:
– A sakk az egy nagyon jó sport, s mi rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Dunaújvárosnak is van olyan sportolója, aki olimpiai ezüstérmet szerzett annak idején, s ezt nem sokan tudják a városban sem. Az, hogy itt lehettem én is, nagy megtiszteltetés, mert olyan, a városnak nagyon fontos emberekkel tudok ilyenkor beszélgetni a városról, a jövőről és a múltról, ami engem mindig egy kicsit feldob, mindig helyre tesz. Látom rajtuk a jó szándékú érdeklődést, közben tanácsokkal is igyekeznek ellátni, s ez nagyon fontos, ahogy az is, hogy eljöjjünk egy-egy ilyen rendezvényre, ahol ezeket a tanácsokat megkapjuk olyan emberektől, akiknek a véleménye nagyon fontos számomra, számunkra.

Szántó Péter:
– Nagyon nagy megtiszteltetésként fogadtam, hogy meghívást kaptam erre a találkozóra, annál is inkább, mert itt sok olyan arccal találkoztam, aki itt az MMK-ban működő sakk-kör tagja volt, s itt értek el különböző sikereket. Szívből kívánom, hogy továbbra is legyenek ilyen eredményesek, s mint sakk-kör öregbítsék tovább az MMK hírnevét.

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.