Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Öcaline - 2022. november 29. 16:30

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

A kreatív energiák összecsengése is motiválja a Wesley Da Capo Művészeti Iskola diákjait akkor, amikor a Diótörőre fókuszálnak, magyarázta az Arany János iskolában lévő próbateremben Füsi Gyöngyi, a moderntánc tanszak mestere, valamint Rend Izabella rajztanár – a véletlen hozta úgy, hogy mindkét csapat a klasszikus karácsonyi mű inspirációi alapján dolgozott a közelmúltban.

Táncra fel!

Mint Füsi Gyöngyi érdeklődésemre kiemelte, a közismert alaptörténet nyomán összesen mintegy 60 növendék készül a táncos adaptációra – a klasszikus balett koreográfiájának elemei helyett az intézményi tradíciókhoz igazodó formában:
– Természetesen megmaradnak a közismert történet elemei, azonban a moderntánc formanyelvén dolgozzuk fel a színpadon. Színes, mozgalmas, látványos előadásra készülünk, a gyerekek nagy lelkesedéssel dolgoznak – az ünnepi készülődés rohanását megszakítva szeretnénk emlékezetes élménnyel kirukkolni. Több részlete feldolgozására készülünk, ezek füzére adja a Wesley Da Capo Diótörő-adaptációját. Még közel sem vagyunk a munka végén – nagy izgalommal várjuk a bemutatókat.

Kiállításra készülnek

A Diótörő története jelentett inspirációs forrást az alsó tagozatos képzőművészeti tanszak növendékei számára is, hangsúlyozta Rend Izabella:
– A Diótörő lesz az alaptémája intézményünk immár hagyományos karácsonyi kiállításának, amelyet a Corner Kávéházban mutatunk be. Tizennégy alsó tagozatos diák műveit láthatja a közönség, sok technika és stílus ötvözetét ígéri a kiállítás – megtalálhatók lesznek benne Hoffmann meséjének illusztrációi éppen úgy, mint a klasszikus baletthez kapcsolódó egyszerű tanulmányrajzok, vagy éppen a történet karaktereit felvonultató portrék.

Egy mű, több bemutató

A már említett kiállítás december 2-án, pénteken nyílik a Cornerben, a 17 órakor kezdődő bemutató egyik érdekessége, hogy előtte a táncos palánták egy "kabátos flashmob" keretében már ízelítőt adnak saját előadásukból is a Kultik Mozi előtti téren – már erre is szeretettel várják az érdeklődőket!

A táncosok bemutatójának premierje december 9-én lesz Dusnokon, majd a dunaújvárosi közönség összesen háromszor láthatja a Wesley Da Capo karácsonyi produkcióját: 15-én a Városháza "C" szárnyában az ünnepi közgyűlésen  lép föl a csoport, míg 16-án két előadásra készülnek az Arany János iskolában. Ekkor előbb az iskola diákjai tapsolhatnak a Diótörő történetének, majd 16.30-tól nyilvános bemutatóra várják a hozzátartozókat, érdeklődőket.

Érdekes tárlat, izgalmas táncbemutató készül az ünnepekre – mindenkit szeretettel várnak!

(Fotó: Végh Zoltán; címlapkép és belső oldali illusztráció: Fazekas Léna)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: természetes képek

DSTV: természetes képek

2024. júl. 21.

Újabb alkotót mutat be a DSTV sorozata. Tubáné Bereczki Izabella a városban él és munkálkodik, a közelmúltban az otthonában fogadta a stábot, ahol a sokszor dunaújvárosi épületeket, élményeket, motívumokat felvonultató festményeit ismerhettük meg. Hangkép.

DSTV: Nemes-életmű a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: Nemes-életmű a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. júl. 16.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programjaihoz, derül ki a DSTV összegzéséből. Az alkalomra időzítve életműkiállítás is nyílt – Nemes Ferenc Ékezetek című gyűjteménye látható az intézményben. Hangkép.

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

2024. júl. 14.

Nem kérdés, hogy a tegnapi nappal futott a csúcsra a Rockmaraton idei kínálata – persze a mai menet sem lesz gyenge –, a Judas Priest gigabulija előtt délután még maratonista esküvőnek is otthont adott a Szalki-sziget!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

2024. júl. 14.

A szokásos rendben július végéig, majd közel egy hónapon át rövidített nyitvatartással üzemel a József Attila Könyvtár. Az intézmény gyermekkönyvtára ráadásul színes nyári sorozattal is csalogatta a famíliákat – szép sikerrel!

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

2024. júl. 13.

Nagy összegzés helyett most csak egy nettó címszavas beszámoló következik, drága böngészők és aranyos mindenki – viszont akkora galériát tolunk Zozó bradörrel, hogy leszakad alatta az asztal.

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

2024. júl. 13.

Az eseményről már beszámoltunk e hasábokon, most itt a DSTV összeállítása. Színes, mozgalmas gazdag kínálattal várta a vendégeket a Múzeumok Éjszakája keretében az Intercisa Múzeum a közelmúltban – az eseménysorozat helyszíne hagyományosan a kőtár volt. Hangkép.

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

2024. júl. 10.

A hivatalos évadzáró már legurult, most a filmforgatás miatt elmaradt koncerttel fejelik meg a szezont: az SZMK Retró Duó muzsikál a Vasmű úti bázison szombaton. Mindenkit várnak!