Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Öcaline - 2022. november 29. 16:30

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

A kreatív energiák összecsengése is motiválja a Wesley Da Capo Művészeti Iskola diákjait akkor, amikor a Diótörőre fókuszálnak, magyarázta az Arany János iskolában lévő próbateremben Füsi Gyöngyi, a moderntánc tanszak mestere, valamint Rend Izabella rajztanár – a véletlen hozta úgy, hogy mindkét csapat a klasszikus karácsonyi mű inspirációi alapján dolgozott a közelmúltban.

Táncra fel!

Mint Füsi Gyöngyi érdeklődésemre kiemelte, a közismert alaptörténet nyomán összesen mintegy 60 növendék készül a táncos adaptációra – a klasszikus balett koreográfiájának elemei helyett az intézményi tradíciókhoz igazodó formában:
– Természetesen megmaradnak a közismert történet elemei, azonban a moderntánc formanyelvén dolgozzuk fel a színpadon. Színes, mozgalmas, látványos előadásra készülünk, a gyerekek nagy lelkesedéssel dolgoznak – az ünnepi készülődés rohanását megszakítva szeretnénk emlékezetes élménnyel kirukkolni. Több részlete feldolgozására készülünk, ezek füzére adja a Wesley Da Capo Diótörő-adaptációját. Még közel sem vagyunk a munka végén – nagy izgalommal várjuk a bemutatókat.

Kiállításra készülnek

A Diótörő története jelentett inspirációs forrást az alsó tagozatos képzőművészeti tanszak növendékei számára is, hangsúlyozta Rend Izabella:
– A Diótörő lesz az alaptémája intézményünk immár hagyományos karácsonyi kiállításának, amelyet a Corner Kávéházban mutatunk be. Tizennégy alsó tagozatos diák műveit láthatja a közönség, sok technika és stílus ötvözetét ígéri a kiállítás – megtalálhatók lesznek benne Hoffmann meséjének illusztrációi éppen úgy, mint a klasszikus baletthez kapcsolódó egyszerű tanulmányrajzok, vagy éppen a történet karaktereit felvonultató portrék.

Egy mű, több bemutató

A már említett kiállítás december 2-án, pénteken nyílik a Cornerben, a 17 órakor kezdődő bemutató egyik érdekessége, hogy előtte a táncos palánták egy "kabátos flashmob" keretében már ízelítőt adnak saját előadásukból is a Kultik Mozi előtti téren – már erre is szeretettel várják az érdeklődőket!

A táncosok bemutatójának premierje december 9-én lesz Dusnokon, majd a dunaújvárosi közönség összesen háromszor láthatja a Wesley Da Capo karácsonyi produkcióját: 15-én a Városháza "C" szárnyában az ünnepi közgyűlésen  lép föl a csoport, míg 16-án két előadásra készülnek az Arany János iskolában. Ekkor előbb az iskola diákjai tapsolhatnak a Diótörő történetének, majd 16.30-tól nyilvános bemutatóra várják a hozzátartozókat, érdeklődőket.

Érdekes tárlat, izgalmas táncbemutató készül az ünnepekre – mindenkit szeretettel várnak!

(Fotó: Végh Zoltán; címlapkép és belső oldali illusztráció: Fazekas Léna)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

2023. jan. 24.

Új helyen, de a szokott színvonalon varázsolta el a közönséget a Sándor Frigyes Zeneiskola az Újévi Gála hangversenyén – az intézmény növendékeinek és tanárainak koncertje után a Kelemen Angelika Jazz Quartet aratott jelentős tapsokat a Kultik Dunaújváros színpadán. Hangkép és galéria itt!
 

Gyönyörű ünnep – Kurucz Gergely kapta a "Pro Cultura Intercisae" díjat (galériával)

Gyönyörű ünnep – Kurucz Gergely kapta a "Pro Cultura Intercisae" díjat (galériával)

2023. jan. 23.

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerését a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a helyi kórusmozgalom meghatározó személyisége az evangélikus templomban vasárnap.

"... a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van"

"... a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van"

2023. jan. 22.

A magyar kultúra napján kínzóan aktuális gondolatot foglal össze a cím – egyúttal kijelöli az önkormányzati munka egyik lényeges pillérének helyét is.

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

2023. jan. 20.

1989 óta ünnepnap a Himnusz születésnapja: a dunaújvárosi ünnepet díjátadó és a Quintia együttes koncertje színesíti az evangélikus templomban vasárnap. Mindenkit szeretettel várnak!

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

2023. jan. 19.

Új helyszínen, de a több éves hagyomány képletét folytatva várja a Gála 2023 című újévi koncertjére a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola. A hangversenynek a Kultik Dunaújváros mozi ad otthont pénteken délután és este!

DSTV: stabil kedvenc az MMK

DSTV: stabil kedvenc az MMK

2023. jan. 19.

Újra nagy fölénnyel hódította el a kategóriagyőzelmet a Munkásművelődési Központ a Dunaújváros Kedvence elnevezésű voksversenyen. A tartós siker titka az intézményhez kötődő közösségek erejében rejlik. Hangkép.

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

2023. jan. 16.

Kínzóan aktuális témával folytatódik az új évben a Szertelen Házban futó KineDok sorozat – a "Műszakváltás" kedden délután pörög, mindenkit szeretettel várnak!