Dunaújváros Hetilap

Múltidéző Médiatár – keresd magad az új esztendőben is!

Öcaline - 2022. december 30. 11:30

Idén került a Dunaújvárosi Települési Értéktárba a József Attila Könyvtár Médiatára – vagyis a Dunaújvárosi Televízió 1985-től 2004-ig tartó időszakának archívuma. Időutazásra indulnál? Itt a remek alkalom!

20 év időutazást ígér, egyúttal napi szintű visszatekintést Dunaújváros történetébe a Médiatár, tudatta a DO-val Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője. Aligha véletlen, hogy a jelenleg is feldolgozás alatt álló gyűjtemény bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba is – a város hivatalos weboldalán olvasható összegzés szerint egyszerre helyi értéktár és kortörténeti mozgókép gyűjtemény, amelyből megismerhető a város közélete, politikai, gazdasági, kulturális és sportélete is.
Az összegzés felidézi a Médiatár gyűjteményét bemutató előadást is, amelynek októberben adott otthont a könyvtár. "Mai ésszel visszagondolva hihetetlen, de tényleg így volt: zabáltak minket az emberek" – foglalta össze tömören és őszintén a helyi televíziózás első, kezdeti éveit a csatorna akkori főszerkesztője, Eördögh Bertalan, aki mellett az eseményen Bíró Béla, Jakab Klára, Kertész Viktória, Szirmai György, Szűts Ildikó és Vukovics Árpád emlékezett a hőskorra.
A DTV digitalizált anyagainak feldolgozása, a visszakereshetőséget biztosító szakmai munka – jelenetekre bontás, tárgyszavazás, leírás – folyamatos, az elmúlt időszakban lényegében napról-napra bővültek a Médiatár szolgáltatásai. (A szolgáltatásokat, böngészést, keresést és a már feldolgozott időszakot a könyvtár összeállításunkhoz mellékelt hangképes összegzése ismerteti.)  

A gyűjtemény elérhető a József Attila Könyvtár weboldalán – az alábbi címen!

Médiatár – a Dunaújvárosi Televízió archívuma 1985-2004 (katt) >>

Ez utóbbi azért is fontos jellemző, mert ennek révén az interneten keresztül a világ bármely pontjáról bárki böngészgethet, kutathat személyes vagy éppen helyi, sőt országos jelentőségű dunaújvárosi események mozgóképes dokumentumai között! 

Megunhatatlan mulatság – lokálpatriótáknak kötelezően ajánlott!

(Illusztráció: József Attila Könyvtár)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak.