Ne szilveszterezzünk tűzoltókkal!

Öcaline - 2022. december 31. 9:39

A címben megfogalmazott jó tanács természetesen nem vonatkozik azokra a lányokra ás asszonyokra, akiknek a párja éppen lánglovag – de mindenki másra érvényesek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság baleset-megelőzési tippjei!

Szilveszter éjjel többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is, tudatta Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 

Ma még megvehető, de vigyázat!

A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de sajnos a korábbi esztendőkben már volt, hogy erkélyen vagy egy szoba ablakán repült be egy rakéta, és tüzet okozott. Fejér megyében tavaly szilveszterkor tűzijáték miatt gyulladt ki egy családi ház udvarán parkoló személygépkocsi, amelyet az önállóan beavatkozó lajoskomáromi önkéntes tűzoltók oltottak el.
Az összeállítás felidézi: a szilveszteri ma még meg lehet vásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vehetünk minőségi, a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat. Az elárusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi.
A tipptár első fele a vásárláshoz kapcsolódik: ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól – hiszen ezek az eszközök könnyebben okozhatnak tüzet és/vagy sérüléssel járó balesetet –, és csak annyi tűzijátékot vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük. 

Tételes tipptár – mindenki figyelmébe

A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban, írja a szóvivő, és ügyeljünk arra, hogy szállítás közben ne érje őket csapadék és otthon se tegyük az eszközöket párás, nedves helyre. A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használjuk, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. (Ezeket adjuk le az egyik árusítóhelyen.)
Otthon olyan helyre zárjuk el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. Ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Fontos, hogy az eszközökhöz ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok, illetve az is, hogy ne tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.
A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz, figyelmeztet a tűzoltói tipptár.

Fontos a megelőzés!

Az összeállítás utolsó fejezete a használatra vonatkozik – hiszen az "élves bevetés" a baleset-megelőzés szempontjából a legkritikusabb időszak. Ezért is fontos figyelni arra, hogy bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatják az óévet, egyiket se irányítsák emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre. Erős szélben ne használják fel a tűzijátékokat, és ne tűzijátékozzanak, ha alkoholt fogyasztottak.
Azt is érdemes megfogadni, hogy csak közterületen működtessenek tűzijátékot – a társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsák el ezeket. 
Szintén lényeges, hogy az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobják azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt.
Végül egy hasznos tanács a kis kedvences gazdáinak: ne feledkezzenek meg a háziállataikról – ne kössék meg őket, hanem engedjék a házba, lakásba, és próbálják megnyugtatni állataikat a kritikus időszakban.
Végül egy fontos tudnivaló: szilveszter éjjel Fejér megyében az év többi napjához hasonlóan hetven tűzoltó áll készenlétben – húsz tűzoltóautóval segítenek, amennyiben szükséges. 

Vagyis: ha tűz keletkezik, hívják a 112-es segélyhívó számot!

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnt, keresik Takács Andrást

Eltűnt, keresik Takács Andrást

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet!

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el.