Tűzijáték korlátozásokkal, de mehet, a petárda továbbra is tilos szilveszterkor

Öcaline - 2022. december 28. 11:03

Az ORFK összeállítása szedte csokorba a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat mindazoknak, akik tűzijátékozni szeretnének év végén. A petárdázás 150 ezres bírsággal járhat!

Terjedelmes, de nagyon hasznos összeállítást közölt a rendőrség hivatalos weboldala a közelgő év végi murik előtt – érdemes megfogadni őket, mielőtt valaki bevásárlásra, vagy de pláne használatra adja a fejét.

Pirózni muszáj (?)

A kályhától indít a történet, a pirotechnikai osztályokba sorolásnál fontos tudni, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók – vagyis hivatalosan éppen ma kezdődhet meg az árusításuk. (A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket most is kizárólag szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg, méghozzá érvényes felhasználási engedély birtokában.)
Az időtényező kiemelten fontos tudnivaló, a 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én, szombaton 18 óra és január 1-jén, vasárnap 6 óra között használhatók – ehhez engedély nem kell. Idevágó tétel, hogy a fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni. Szintén az időtényezővel függ össze a korhatár: az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni – a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg, illetve használhatják. 

Vigyázat, veszélyes üzem!

A következő nagy kérdéskör a vásárlás, felhasználás témáira fókuszál – éppen annak kapcsán, hogy a tűzijátékok eredendően nagyon veszélyes holmik – aki látott már szétroncsolt kezű kamaszt a sürgősségin, annak nem magyarázom, aki nem, annak ajánlom az ORFK témába vágó videóját.
Éppen ezért fontos, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon mindenki, mert ez a garancia arra, hogy a termék minőségileg bevizsgált. Az illegális árustól vásárolt holmik ön- és közveszélyesek.  Arról, hogy a megvenni kívánt termék legális, mindenki könnyen meggyőződhet: felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.
A vásárlás után a következő nagy kérdéskör a tárolás: a legfontosabb tanács, hogy a pirotechnikai eszközt más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől elzárva kell tárolni! Tetőtérben, alagsorban tilos tárolni, és szintén ellenjavallt az eredeti csomagolás megbontása, a hibás vagy sérült termék felhasználása is.

Petárdázni idén is: TILOS!

Az összeállítás kitér a petárdázás témájára is. A lényeg: TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Itt újra ajánlom a már említett hangképes összeállítást, meg persze az egész témához azt a jótékony célú közösségi kezdeményezést, amely tűzijáték helyett kutyatáp vásárlására buzdít.

Erről már több soron beszámoltunk e hasábokon – a legfrissebb anyagot mutatom máris!

Tűzijáték helyett kutyatáp! (katt) >>

Aki viszont tűzijátékot vesz, annak itt a legfontosabb szabály: csak óvatosan, felelősséggel használja!

(A képek illusztrációk)

A rovat további hírei: Sziréna

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el. 

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!