Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyönyörű ünnep – Kurucz Gergely kapta a "Pro Cultura Intercisae" díjat (galériával)

Öcaline - 2023. január 23. 8:30

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerését a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a helyi kórusmozgalom meghatározó személyisége az evangélikus templomban vasárnap.

Zsúfolásig telt helyszín, dübörgő taps a díjátadón, meghatott és megható köszönetnyilvánítás, majd szépségdíjas Quintia-koncert – remekül sikerült a díjátadóval koronázott ünnepség a Himnusz 200. születésnapján.

Példás, gazdag, szép életút

Percekig tartó dübörgő vastaps igazolta vissza a közgyűlés döntésének helyességét: a "Pro Cultura Intercisae" díj idei kitüntetettje Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi Vegyeskar egyik karnagya, a helyi kórusmozgalom és zenei élet oszlopos tagja, a Rudas középiskola tagja lett. Az elismerést Pintér Tamás polgármester adta át, a díjazott érzelmektől fűtött szavakkal mondott köszönetet a kitüntetésért mindenkinek, aki szerepet vállalt pályája eddigi alakulásában. 
Szép percek voltak, egy kiemelkedően gazdag, példás életút fontos állomásaival – lássuk is díjhoz rendelt méltatást. Kurucz Gergely városunkban született, majd általános- és középiskoláját is itt végezte: a Móricz Zsigmond Általános iskola után a Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában tanult. Majd az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar könyvtár-magyar szakának elvégzése után az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar szakos tanári diplomát.
1997 és 2007 között Budapesten tanított, majd visszatért hőn szeretett középiskolájába: 2007 óta a magyar irodalom szeretetére neveli a Rudas iskola diákjait. 
1997-ben megalapította a Viadana Kamarakórust. A formáció karnagyaként hosszú éveken át sikert sikerre halmozott: számos külföldi koncertteremben és templomban is megfordultak, skandináv turnékon szerepeltek, valamint önálló koncertjük is volt például a világhírű Salzburgi Székesegyházban.
–  Gergővel egy iskolába jártunk. Amikor visszatért a városba, megmutatta, hogy mit tanult: a Viadana csodálatos, üde színfoltja lett a városnak. Fiatalokból – ami nagy szó! - tudott egy olyan csapatot kovácsolni, ami hosszú éveken át képviselte a kórusmuzsika esszenciáját, ezzel együtt vitte hírét a városnak szerte a világban – emlékszik vissza Péter Kata.  
Kurucz Gergely 2017 óta a Dunaújvárosi Vegyeskar egyik karnagyaként tevékenykedik, országszerte szintén komoly sikereket elérve: fesztiválok, találkozók, ünnepi események állandó szereplői. 
– Gergő igazi "móriczos" diák volt, az iskola tette részben azzá, ami lett, alapokat adott neki olyan nevekkel, mint Zsubori Ildikó vagy éppen Jankó Árpád, akik mind kiváló zenepedagógusok és hát tény, hogy az iskola utolsó két évében jómagam egyengettem ifjú titánunk útját – emlékszik vissza Horváth Péter, egykori énektanára, zenésztársa.
Könyves Ágnes, jelenlegi karnagytársa azt mondta, ha Gergőre gondol, mindig az jut az eszébe, milyen jól lehet vele együtt dolgozni:
– Sokszor szavak nélkül értjük egymást a Dunaújvárosi Vegyeskar élén. Szeretem, ahogyan a zenéről beszél, fantasztikus tudása van a zenetörténet terén. De ismerem férjként és apaként is. Igazi népnevelői attitűddel bír. Hálás vagyok, hogy ismerhetem, és hogy karnagy társamnak tekinthetem.
Ácsné Tóth Erika, a kórus elnöke és Kurucz Gergely ismeretsége az 1990-es évekre nyúlik vissza. Kapcsolatukat a szeretet és a kölcsönös tisztelet jellemzi: 
– A kórus munkájában és szakmájában is szíve-lelke benne van. Az odaadása, lelkesedése és sajátos ösztönző módszere átsegít bennünket a nehéz pillanatokon. Öröm vele még a munka is! 
Kurucz Gergely a Bartók Kamaraszínházban hosszú évek óta különböző előadások zenei vezetőjeként is tevékenykedik: a 2006-os Úton Bartókkal című előadás mellett dolgozott például Smuk Imre és Kiss Attila rendezéseiben. 
Az utóbbi években a nagyobb musicalek zenei irányítása is az ő feladata volt, a teljesség igénye nélkül ilyen például a Valahol Európában, a Twist Olivér, a Sándor Mátyás vagy a Gyerekrablás a Palánk utcában című darabok. 
Magyartanárként igyekszik a tanítványaival megszerettetni az irodalmat és a művészeteket, vitathatatlanul igaz, hogy a kultúra értékeinek hiteles megismertetője és terjesztője.
Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjai tájékozottak legyenek a művészetekben. Irodalom óráin sem felejt el zenei párhuzamot vonni egy-egy korszakkal kapcsolatban. Ösztönözi a fiatalokat a művészeti önkifejezésre, az iskolai zenekart is szakmai tanácsokkal segíti, és támogatja. 
Gyakran tart beszélgetéseket művészekkel könyvtárban és színházban, valamint sokszor zsűrizik városi versmondó és mesemondó versenyeken, fesztiválokon és a Fejér Megyei Diáknapokon.  
Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója és Kurucz Gergely egykori tanára úgy fogalmazott: intézményükben igyekeznek a közösségi kérdések és kulturális események iránt érdeklődő, fogékony fiatalokat nevelni. Ehhez olyan hiteles és karakteres pedagógusokra van szükség, mint Kurucz Gergely, aki tanítványként és kollégaként is véleményformáló tagja lett a Rudasnak:
– Tekintélye és szerepe az iskola és a város életében az évekkel együtt nő, amit ez a szép elismerés is kifejez. Közösségépítő és értékteremtő munkájához kitartást és jó egészséget kívánok!  
Kincsesné Zavodnyik Julianna, egykori tanára,  ma kollégája azt mondta egykori magyartanáraként már tapasztalta mekkora benne  az érdeklődés és az elhivatottság az olvasás, a zene, és a helyi kultúra iránt:
– Kollégaként is több éve dolgozunk együtt, és mindig lenyűgöz a szenvedélyessége, az elkötelezettsége a jó ízlés, az igazi értékek iránt. Szókimondó, az igazáért szívből és elszántan harcoló ember, akiben a lelkesedés sosem kopott el, aki ma is nagy odaadással képes a feladatait végezni. Büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta figyelemmel kísérhetem a munkáját, láthatom/hallhatom a közreműködésével létrejött produkciókat.
A díjazott 2015-ben Fejér megyében egy olvasói szavazáson az Év Tanára díjat érdemelte ki;  elhivatott zenei és kulturális munkásságával, igényességével, emberi tulajdonságaival öregbítette Dunaújváros jó hírnevét.  
Városunkban végzett példaértékű kulturális tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Kurucz Gergely részére adományozza.

Varázslatos Quintia

A díjazottnak elsőként a Quintia együttes tagjai gratuláltak, a dunaújvárosi tagokból álló zenekar ezt követően szépségdíjas koncerttel tette teljessé az élményt. Az ötösfogat – Pocsai Mária (citera), Kurina Laura (gordonka), Beke Beáta (gitár), Németh Irma (ének, hárfa, dob), Péter Kata (ének, fúvós hangszerek) – ezúttal is fényesen igazolta: méltó a Dunaújvárosi Értéktárba kerülésre, varázslatos hangversennyel koronázták a díjátadót.
Merészen válogattak, feszes, pontos játékkal, gyönyörű összeállítással léptek színre – és hadd legyek a végén elfogult: a ráadásként előadott "Érzés" szó szerint torokszorító, borzongató élménnyel szolgált.
A koncertet követő ünnepségen Szántó Péter, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondott pohárköszöntőt a díjazott karnagy tiszteletére.

Szép, színes, gazdag és felemelő este volt – minden szempontból méltó a magyar kultúra ünnepéhez –, a részetekről meséljenek a képek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros

Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:
Díjátadóval ünnepelte a magyar kultúra napját Dunaújváros - fotó:

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

2023. jan. 24.

Új helyen, de a szokott színvonalon varázsolta el a közönséget a Sándor Frigyes Zeneiskola az Újévi Gála hangversenyén – az intézmény növendékeinek és tanárainak koncertje után a Kelemen Angelika Jazz Quartet aratott jelentős tapsokat a Kultik Dunaújváros színpadán. Hangkép és galéria itt!
 

"... a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van"

"... a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van"

2023. jan. 22.

A magyar kultúra napján kínzóan aktuális gondolatot foglal össze a cím – egyúttal kijelöli az önkormányzati munka egyik lényeges pillérének helyét is.

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

2023. jan. 20.

1989 óta ünnepnap a Himnusz születésnapja: a dunaújvárosi ünnepet díjátadó és a Quintia együttes koncertje színesíti az evangélikus templomban vasárnap. Mindenkit szeretettel várnak!

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

2023. jan. 19.

Új helyszínen, de a több éves hagyomány képletét folytatva várja a Gála 2023 című újévi koncertjére a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola. A hangversenynek a Kultik Dunaújváros mozi ad otthont pénteken délután és este!

DSTV: stabil kedvenc az MMK

DSTV: stabil kedvenc az MMK

2023. jan. 19.

Újra nagy fölénnyel hódította el a kategóriagyőzelmet a Munkásművelődési Központ a Dunaújváros Kedvence elnevezésű voksversenyen. A tartós siker titka az intézményhez kötődő közösségek erejében rejlik. Hangkép.

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

2023. jan. 16.

Kínzóan aktuális témával folytatódik az új évben a Szertelen Házban futó KineDok sorozat – a "Műszakváltás" kedden délután pörög, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: mesemondók versenghetnek – újra online!

DSTV: mesemondók versenghetnek – újra online!

2023. jan. 15.

Harmadszor hirdette meg idén online formában a mesemondó gyerekek viadalát a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összegzéséből. A résztvevők újra az Aranyalma-díjért csatázhatnak a gyermekkönyvtár megméretése során. Hangkép.