Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: SZFE-rövidfilmek, beszélgetéssel

Öcaline - 2023. február 28. 16:16

Izgalmas programmal folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet társművészeti sorozata: a KineDok vetítések keretében a Rövidfilmek az SZFE-ről című összeállítás fut csütörtökön – majd beszélgetést szerveznek két rendezővel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező szakán végzett hallgatóktól vetítenek négy vizsgafilmet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) KineDok sorozatában március 2-án, csütörtökön délután. A 17 órakor kezdődő program során az Almási Tamás és Kékesi Attila osztályaiba járó mesterszakos hallgatók rövid történeteikben hétköznapi hősöket, művészeket és letűnt korok alakjait mutatják be. Íme, a teljes kínálat!
Ugron Réka: Első lecke: A paplanos (2017, 9 perc)
Tamás ezer éve paplanos. Körúti pincéjében mintha megállt volna az idő, mindenhova száll a toll. Az elzárt világban megjelenik a kamera: a rendező és szereplő között egy különleges kapcsolat kezd alakulni. A film témája: hogyan volt az, amikor a paplanost filmeztem.
Bicsák Boglárka: Manézs (2021, 35 perc)
Marics Andrea és Marics Krisztina 28 éves egypetéjű ikertestvérek, akik egyetemi tanári diplomával vándorcirkuszokban dolgoztak, ahol közös artista számokat adtak elő. Születésüktől fogva együtt éltek át mindent, azonosak voltak az álmaik, míg aztán el nem váltak útjaik. Az egypetéjű ikerpár történetén keresztül a felnőtté válás kérdéseivel találjuk szemben magunkat; kulisszául a vándorcirkuszok miliője szolgál.
Mazzag Izabella: Falkám (2019, 25 perc)
A számos díjjal elismert dokumentumfilm a rendező saját betegségéről, a borderline személyiségzavaráról szól. A filmben ennek a mentális állapotnak a különböző árnyalatait és rétegeit tárja fel önmaga és mások érzésein, tapasztalásain keresztül.
Simó Ibolya: Nem volt igazi szerelem (2021, 14 perc)
József a siketnéma, senior sportoló rendkívüli kitartással készül a futóversenyeire. Egy elszegényedett, erdélyi faluban él feleségével, de minden nap páratlan szépségű tájakon szeli a kilométereket, egyik falutól a másikig. Egész életében a szenvedélyének élt – míg mozgáskorlátozott felesége az elmúlt 53 évét csak a házasságnak szentelte.

A vetítés után két meghívottal találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődők – az ICA-D programjának vendégeként Bicsák Boglárka és Mazzag Izabella rendezővel szerveznek beszélgetést.

A belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: KineDok Magyarország/ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Több rangos viadalon aratott sikert a Wesley Da Capo

Több rangos viadalon aratott sikert a Wesley Da Capo

2023. már. 21.

A dunaújvárosi művészeti iskola táncosai döntős pozíciót vívtak ki egy remek koreográfiával, Kapusi Adél gordonkaversenyen debütált sikerrel, míg Marics Tamás, az intézmény gitártanára rangos nemzetközi viadalon lett kapott első díjat.

A felnőtt részleg is nyitva már, két Petőfi-pályázattal rukkolt ki a könyvtár

A felnőtt részleg is nyitva már, két Petőfi-pályázattal rukkolt ki a könyvtár

2023. már. 21.

Rövidített nyitva tartással ugyan, de már látogatható a felnőtt részleg, ráadásul két, Petőfi költészetéhez kapcsolódó pályázatot is hirdetett a József Attila Könyvtár. Hírcsokor.

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

2023. már. 20.

Az évad egyik legsúlyosabb darabja pörög a Szertelen Házban futó KineDok sorozat keretében – mind a témaválasztást, mind a feldolgozást illetően. Mindenkit várnak kedden délután!

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

2023. már. 18.

Folytatódik a Sándor Frigyes Zeneiskola koncertprogramja – a Jazz Café helyszíne a Gárdonyi iskola aulája lesz hétfőn délután, parádés kínálattal csalogatják a műfaj szerelmeseit.

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

2023. már. 16.

Jó hangulatú verses foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A Cimbora Klub tagjai Petőfi Sándor A Tisza című versével foglalkoztak a József Attila Könyvtár gyermekrészlegén – többen készülnek már a kapcsolódó rajzpályázatra is. Hangkép.

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

2023. már. 11.

Orgonakoncertről tudósít a DSTV összeállítása. Az evangélikus templom instrumentumát Tüzes Marcell orgonaművész szólaltatta meg – az esemény a böjti időszakhoz köthető sorozat dunaújvárosi hangversenye volt. Hangkép.
 

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

2023. már. 10.

Éppen tizedszerre várják a zenebarátokat igényes muzsikával és édességekkel – a helyszín a Vasmű úti Jakó Cukrászda lesz, szombaton. Édes élet, szép dallamokkal.