Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: SZFE-rövidfilmek, beszélgetéssel

Öcaline - 2023. február 28. 16:16

Izgalmas programmal folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet társművészeti sorozata: a KineDok vetítések keretében a Rövidfilmek az SZFE-ről című összeállítás fut csütörtökön – majd beszélgetést szerveznek két rendezővel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező szakán végzett hallgatóktól vetítenek négy vizsgafilmet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) KineDok sorozatában március 2-án, csütörtökön délután. A 17 órakor kezdődő program során az Almási Tamás és Kékesi Attila osztályaiba járó mesterszakos hallgatók rövid történeteikben hétköznapi hősöket, művészeket és letűnt korok alakjait mutatják be. Íme, a teljes kínálat!
Ugron Réka: Első lecke: A paplanos (2017, 9 perc)
Tamás ezer éve paplanos. Körúti pincéjében mintha megállt volna az idő, mindenhova száll a toll. Az elzárt világban megjelenik a kamera: a rendező és szereplő között egy különleges kapcsolat kezd alakulni. A film témája: hogyan volt az, amikor a paplanost filmeztem.
Bicsák Boglárka: Manézs (2021, 35 perc)
Marics Andrea és Marics Krisztina 28 éves egypetéjű ikertestvérek, akik egyetemi tanári diplomával vándorcirkuszokban dolgoztak, ahol közös artista számokat adtak elő. Születésüktől fogva együtt éltek át mindent, azonosak voltak az álmaik, míg aztán el nem váltak útjaik. Az egypetéjű ikerpár történetén keresztül a felnőtté válás kérdéseivel találjuk szemben magunkat; kulisszául a vándorcirkuszok miliője szolgál.
Mazzag Izabella: Falkám (2019, 25 perc)
A számos díjjal elismert dokumentumfilm a rendező saját betegségéről, a borderline személyiségzavaráról szól. A filmben ennek a mentális állapotnak a különböző árnyalatait és rétegeit tárja fel önmaga és mások érzésein, tapasztalásain keresztül.
Simó Ibolya: Nem volt igazi szerelem (2021, 14 perc)
József a siketnéma, senior sportoló rendkívüli kitartással készül a futóversenyeire. Egy elszegényedett, erdélyi faluban él feleségével, de minden nap páratlan szépségű tájakon szeli a kilométereket, egyik falutól a másikig. Egész életében a szenvedélyének élt – míg mozgáskorlátozott felesége az elmúlt 53 évét csak a házasságnak szentelte.

A vetítés után két meghívottal találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődők – az ICA-D programjának vendégeként Bicsák Boglárka és Mazzag Izabella rendezővel szerveznek beszélgetést.

A belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: KineDok Magyarország/ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.