Meteo extra: piros riasztás a nagy szél miatt (FRISSÍTVE!)

Öcaline - 2023. február 4. 7:56

Akár óránkénti 100-110 kilométeres lökések is lehetnek, írja friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelmi igazgatóság VÉSZ-rendszere is riasztott, és megjelent a katasztrófavédelmi szóvivő figyelmeztető közleménye is! (FRISSÍTVE!)

Harmadfokú (piros) meteorológiai riasztást adtak ki öt vármegye területére, figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság: a nemrégiben élesedett VÉSZ üzenet szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) széllökés veszélye miatt adott ki riasztást Baranya, Fejér, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék területére.

Nagyon durva lökésekkel

A MET részletes előrejelzése szerint tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. 
Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben – főként a Bakonyban –, a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy akár azt is meghaladó lökésekre lehet számítani.
Az időjárási helyzetre tekintettel a piros fokozattal figyelmeztetett/riasztott területek nagysága növekedhet, nyomatékosítja a friss riasztás!

UPDATE  9.37: Aki teheti, maradjon otthon!

A piros riasztás kapcsán friss közleménnyel jelentkezett a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság. t adott ki több vármegyére is. Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, szóvivő figyelmeztetések sorával szolgál. Mint írja, mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár 100 km/h-s szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet.
Fejér vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjai reggel óta címről címre haladva számolják fel a szélvihar okozta károkat. Legtöbbször útra, parkoló autókra dőlt fák miatt kérik a katasztrófavédelem segítségét Fejérben.
A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.
Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben – ha teheti, távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, szintén tárcsázza a 112-es segélyhívót.
Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

UPDATE 12.42: folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Fejérben

A rendkívül erős szélben szombaton délelőtt több mint 180 bejelentés érkezett a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási főügyeletére, tudatta Szabó-Bisztricz Anett szóvivő. A vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjai kora reggel óta címről címre haladva számolják fel a szélvihar okozta károkat.
A legtöbb jelzést Székesfehérvárról és a vármegyeszékhely közeli településekről, valamint a Velencei-tó környékéről adták. Legtöbbször útra, vezetékekre dőlt fák miatt kérik a katasztrófavédelem segítségét, helyenként épületek – köztük lakóházak, áruház, kollégium, irodaház – tetejét, homlokzatát rongálta meg a szél.

Továbbra is nagyon kell vigyázni, a lényeg: aki teheti, maradjon otthon a viharos szél csillapodásáig!

(Illusztráció: MET)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.