Dunaújváros Hetilap

Pintér Tamás polgármester feljelentést tett a Pomázi-cég ellen

doszerk - 2023. február 9. 17:30

A város első embere szerint megtévesztő tartalmú levelekkel fenyegeti a lakosságot a Global Mediator Zrt. – ezért választotta a jogi utat.

Az újesztendő első napjaiban sok dunaújvárosi szembesült a Global Mediator Zrt. levelével, amelyben a cég elmaradt távhő-, illetve víz- és csatorna számlák befizetését követeli, perrel, végrehajtással fenyegetőzik. Pintér Tamás szerint megtévesztő tartalmúak a levelek, ráadásul felmerül a jogtalan haszonszerzés fogalma is, ezért Dunaújváros polgármestere rendőrségi feljelentést tett.

Tévedésbe ejtheti a fogyasztót

A feljelentéssel kapcsolatban a polgármester elmondta: a fogyasztók részére megküldött követelések mögött tényleges távhőszolgáltatási tevékenység nem áll, ezért a követeléseknek jogalapja nincsen. A fogyasztók részére kiküldött levél a fogyasztókat tévedésbe ejt(het)i, hiszen lehetnek olyan fogyasztók, akik az önkormányzat tájékoztatása ellenére a fizetési felszólítás alapján teljesítenek. A fogyasztók közül már eddig is számosan jelentkeztek a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. ügyfélszolgálatánál azzal, hogy mi a teendőjük a felszólítással kapcsolatban. 
Nem lehet másra gondolni, mint arra, hogy a fogyasztók részére kiküldött, megtévesztő tartalmú levelek célja – tényleges szolgáltatásnyújtás hiányában – a jogtalan haszonszerzés, amely a fogyasztók számára kárt okoz(hat).
A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a Global Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. legalább a Magyar Nemzeti Bank engedélyével rendelkező pénzügyi vállalkozás, így tehát pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatására jogosult, a Global Mediátor Kft. cégkivonata nem tartalmaz egyetlen olyan tevékenységi kört sem, amely alkalmas lenne ilyen tevékenységre. A Magyar Nemzeti Bank honlapján sem lelhető fel ez a társaság az engedéllyel rendelkező pénzügyi vállalkozások között. A fenti tény felveti annak gyanúját, hogy a Global Mediátor Kft. már a pénzügyi szolgáltatási tevékenységet is jogosulatlanul végzi.

Hogy kerül a DVCSH pénze a Global Mediatorhoz?

A DVCSH Kft. ellen jogerősen megindult a felszámolási eljárás. A céget annak ellenére vitte csődbe a vezetés, hogy jelentős összegeket szedtek be a lakosságtól úgy, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtottak és több száz fogyasztó túlfizetését is maguknál tartották. A DVCSH Kft. már korábban engedményezte a kintlévőségeinek kezelését a Global Faktor Zrt.-re. Ez a cég nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége, amiben persze feltűnik a Pomázi család is, hiszen vezető tisztségviselő a Global Faktorban Pomázi Anna is. 
Magyarul: a távfűtés és a vízdíj már korábban sem ahhoz a céghez folyt be, amelyik szolgáltatott, hanem a kisebbségi tulajdonosok egy magáncégéhez. Nem is csoda, hogy a DVCSH Kft. így csődbe ment. A szolgáltatóváltással Dunaújváros önkormányzata ezt a vérlázító állapotot számolta fel, és a szolgáltatást az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-re bízta.
Most a Global Faktor tovább engedményezte a DVCSH Kft. követeléseit a Global Mediátorra. A Global Faktor és a Global Mediátor székhelye megegyezik egymással.

Lehet jogos a követelés?

Amennyiben a követelt számlák 2021. júniusa utáni távhőre és/vagy 2022. májusa utána víz/csatorna díjra szólnak, akkor azzal a fogyasztóknak nincs teendőjük. Amennyiben viszont ilyen tétel szerepel rajta – és azt korábban még nem fizette meg –, akkor azt be kell fizetni. Fontos: ha a számla több tételből áll, akkor csak azt az összeget kell megfizetni, ami a 2021. júniusa előtti távhőre és/vagy 2022. májusa előtti víz/csatornadíjra szól!

A Global Mediator Kft. végrehajtja rajtam az állítólagos tartozást, ha nem fizetek?

A cég ezzel fenyegetőzik, de a fogyasztóknak érdemes tudniuk, hogy a Global Mediátor nem végrehajtó cég, ahogyan a Global Faktor sem az, ilyet nem tehet, arra nincs lehetősége. Végrehajtást csak végrehajtó indíthat, az erről szóló levelet tehát a végrehajtói iroda küldi ki, minden esetben tértivevényes levélben.
A Global Mediátor Kft. a Global Faktor Zrt.-től megszerzett követeléseket fizetési meghagyásos vagy polgári peres eljárásban érvényesítheti. Ha ezt megteszik, akkor erről közjegyző (az ország bármelyik közjegyzője lehet) kapnak tértivevényes értesítést. Ezt időben át kell venni és időben ellent kell mondani. Ha ez megtörténik, akkor ehhez a DVG Zrt. ügyfélszolgálata segítséget nyújt. 

A DVCSH Kft. a tavalyi év során több ügyfél ellen is indított ilyen eljárást, a legtöbbet már jogerősen is elveszítette.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!