Dunaújváros Hetilap

Újabb büszkeségekkel bővült az értéktár

doszerk - 2023. február 16. 10:00

A Jószolgálati Otthon "Ragyogj kékben, Dunaújváros!" projektje, a Móricz iskola Kodály Zoltán módszere, a Pentelei iskola Arany Iránytű Programja és a Quintia zenekar is bekerült a Települési Értéktárba, amelyet még 2016-ban hozott létre a közgyűlés.

A Település Értéktár Bizottság (TÉB) feladata a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, legyen szó a város szempontjából meghatározó jelentőségű szellemi termékről, tárgyról, kulturális alkotásról, hagyományról, jelképről vagy természeti értékről.  Az értéktárba került újabb, a lakosság által javasolt elemekről Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester így vélekedett:
– A Települési Értéktárba gyűjtjük – ahogyan a nevében is benne van – Dunaújváros értékeit. A célunk az, hogy ezeket az értékeket egyben tartsuk, időről-időre, a lakosság javaslatai által gazdagítsuk, és a jövő generációjának is megmutassuk, hogy Dunaújvárosban van mire büszkének lenni. Nem beszélve arról, hogy ez az értéktár egyfajta elismerés és visszajelzés is az értéktárba kerülők munkásságáról, hiszen az ő tevékenységük is az, amely hiánypótló, és öregbíti Dunaújváros hírnevét.
Legutóbb a bevezetőben felsorolt értékekkel bővült a lista – lássuk a részletes ismertetőket!

Kodály-módszer a Móriczban

A Móricz Zsigmond Általános Iskola Dunaújváros zenei, kulturális életének meghatározó intézménye. A méltán világhírű Kodály-koncepción alapuló oktató-nevelő munkája országszerte elismert. Az iskola célja továbbra is folytatni azt a missziós munkát, amelynek segítségével az országban és határainkon túl is népszerűsíti a Kodály Zoltán elképzelései alapján működő zeneoktatást – ezzel nemcsak az iskolát, hanem a várost is ismertté, elismertté teszi az országban és külföldön is. 

Jószolgálati Otthon: "Ragyogj kékben, Dunaújváros!"

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány mint kiemelten közhasznú szervezet, kiemelkedő szerepet tölt be a társadalmi elfogadás elősegítésében, a másság elfogadásában, színvonalas, országosan is elismert programjaival, projektjeivel. 
A "Ragyogj kékben, Dunaújváros" rendezvényük kiemelkedő. Érzékenyítéssel, figyelemfelhívással, nyitottsággal megmutatják, hogy milyen értékeket hordoznak, milyen sokoldalúak, mennyire szerethetők. 

Pentelei iskola: Arany Iránytű Program

A program a Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány és a Pentelei iskola közösségi kísérleteként szökkent szárba, és célja az érzelmileg vagy értelmileg sérült, tanulási motivációjukat vesztett, kudarcokkal terhelt diákok iskolán belüli mentálhigiénés rehabilitációja. 
A programba bevont fiatalok körében olyan jelenségekre keresnek megoldást, mint a végzettség nélküli iskolaelhagyás, az iskolai agresszió, a bullying, a kamaszkori depresszió, az autoagresszió, a szerhasználat és a fiatalkori bűnözés. A program megkapta a rangos, Civil Díj 2020 – Legnagyobb hatású projekt díját is. A program nehezen beilleszkedő gyermekeken segít.

Quintia együttes

A Quintia zenekar öt női előadóból áll. 2011-ben alakultak, változatlan felállásban koncerteznek. Mára már szerves részét képezik Dunaújváros kulturális életének. A magyar népzenén alapuló világzene műfajában olyan, azonnal felismerhető hangzást alakítottak ki, amely magával ragadó élményt nyújt minden hallgatójuk számára. 
Igényes, egyedi hangszerelésük párosulva a művészi előadásmóddal olyan érték, melyet városunk lakói megbecsülnek, szeretnek.

Az értéktár bővülése kapcsán Barta Endre hozzátette: továbbra is várják a lakosság javaslatait, hogy közös értékeink gyűjteménye további elemekkel gazdagodhasson.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.