Útmutató a megfelelő kutyaeledel megtalálásához

doszerk - 2023. február 15. 19:00

A legideálisabb kutyaeledel megtalálásának titka egyszerűbb, mint gondolnád. Olyan tápra van szükség, amely egyszerre élvezetes, és a megfelelő tápanyagot nyújtja a különböző életszakaszban lévő kutyusok számára. 

Ahogy a kedvenced növekszik, úgy az étrendi igényei, sőt gyakran az ízlelőbimbói illetve a preferenciái is változnak. 

Amikor hiba kerül a gépezetbe

De időközben fény derülhet akár egy ételallergiára vagy intoleranciára is. Ebben az esetben javasoljuk, hogy nézz körbe a ZebraPets.hu Panzi FitActive kutyatápjai között, amelyet állatorvosok és szakértők állítottak össze. A Fit-Active NEXT termékek tökéletesek az érzékeny gyomrú kutyáknak, mivel nincsen bennük ízfokozó, búza, szója, kukorica vagy szárnyasok. Visszatérve az eredeti témánkra, jöjjön néhány tipp, amely segíthet a választásban.

Mennyi a kutyád súlya, milyen a mérete, és mi az életkora?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával érdemes kezdeni a keresést. A sok energiával rendelkező kistestű kutyáknak például testtömeg kilónként több kalóriára van szükségük, mint a nagyobb kutyáknak, mivel ki vannak téve az alacsony vércukorszintnek, más néven hipoglikémiának. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mennyiségben kell növelni a kutya eledelét, hanem olyan étrendet kell összeállítani, amely megfelelő fehérje- és zsírarányt tartalmaz.

A nagytestű fajták esetében pedig érdemes olyan eledelt választani, amely például extra kalciumot tartalmaz a csontok fejlődésének elősegítéséhez, vagy extra rost, valamint pro- és prebiotikumok található meg benne  az egészséges bélrendszer fenntartásához. 

Ugyanez a helyzet a különböző életszakaszok esetében is. A kistestű kutyák körülbelül nyolc hónap alatt érik el a fizikai érettségüket, míg a nagyobb fajták esetében ez jóval tovább, körülbelül 18 hónapig tart. A növekedés ütemében viszont nagyok az eltérések. Csak nézz meg egy schnautzer és egy dán dog kölyköt!

Nedves vagy száraz táppal eteted majd? Vagy kombinálod a kettőt?

A nedves eledel magas víztartalmú, erős aromát, ízt és állagot biztosít. Ezért nagyszerű választásnak bizonyul a válogatós  kutyusoknak, vagy azoknak a kedvenceknek, akik nehezen rágják meg a száraz tápot. A száraz kutyaeledel pedig általában koncentráltabb tápanyagot tartalmaz, és elősegíti a kutya fogainak egészségét, miközben kényelmesen adagolható.

Mindegyiknek megvan a maga előnye, ezért sok kutyatulajdonos úgy dönt, hogy vegyesen eteti velük a kutyáját. Nos, te akármelyik mellett is teszed le a voksodat, mindenképpen vedd figyelembe a választásnál a kutyád étkezési ütemtervét és szokásait! Egyes ebek például szívesebben fogyasztanak naponta egyszer szárazeledelt és egyszer nedves tápot. Míg más háziállatok jobban szeretik a nedves és száraz tápot egy étkezésben vegyítve elfogyasztani. A többi kutya pedig csak nedves tápot vagy szárazeledelt fogyaszt.

A fentebb leírtak is igazolják, hogy a legideálisabb kutyaeledel ebenként változik, de reméljük, hogy ez az útmutató hasznodra válik majd a keresésben.

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.