Igazi dunaújvárosi jégkorong ünnepre készülnek

spigott - 2023. március 2. 8:54

Ötven éves jubileumát ünnepli idén a dunaújvárosi jégkorong, s a jeles évfordulóról ehhez méltó rendezvénnyel emlékeznének meg a sportág helyi szerelmesei, valamint városunk vezetése.

1973. november 7-én, egy rendkívül emlékezetes jégkorong mérkőzéssel avatták fel a Dunaújvárosi Műjégpályát, s az említett dátumtól számíthatjuk a dunaújvárosi jégkorong sport történetének kezdetét is.

Ünnepre készülnek

Idén tehát fél évszázados lesz a sportág városunkban, s a szép jubileumra ehhez méltó rendezvénnyel szeretnének megemlékezni a sportág helyi szerelmesei, árulta el érdeklődésünkre Varga Róbert ötletgazda, aki az első dunaújvárosi jégkorong csapat, a Dunaújvárosi Kohász SE egykori játékosaként igyekszik tető alá hozni a novemberi, jubileumi rendezvényt:
– Igazából már másfél-két éve foglalkoztat nagyon ez a dolog, mert a Dunaújvárosi Műjégpálya megnyitása, nyitó mérkőzése, illetve az egész jégkorong élet beindulása közel ötven éve, 1973. november 7-én történt. Arról sem szabad azonban elfeledkezni, hogy a műkorcsolya már korábban beindult városunkban, méghozzá úgy, hogy a Jégszínház lecserélt gépeit ide hozták, s egy kisebb, jégkorong mérkőzésekre természetesen még nem alkalmas műjégpályán űzték nagyon komolyan a jégsportot még a 60-as években. Egyébként egy NHL-szinten is durva verekedésbe torkolló Ferencváros-Budapesti Volán mérkőzéssel nyitották meg ünnepélyesen a Dunaújvárosi Jégpályát, de akkor már egy kisebb társaság próbált itt is jégkorongozni – egy méltatlanul elfelejtett ember, Bozzay Béla vezetésével.

Ő szervezte össze ezt a csapatot, indította el az Úttörő Bajnokságban, ahol a négy csapat közül a Ferencvárost megelőzve a harmadik helyen végeztek. A régi srácokkal találkozgatunk, sokat beszélgetünk, s úgy gondoltuk, meg kellene emlékeznünk erről a kerek évfordulóról, ezért felkerestem Azari Zsoltot, valamint Barta Endre alpolgármestert, akik támogatásukról biztosítottak bennünket. Az önkormányzat május 10-én 18 órakor a Városháza épületében összejövetelt tervez, melyre várjuk sok szeretettel a jégkorongozókat, azokat, akik szeretnének, tudnának segíteni a méltó ünnep előkészítésében, szervezésében – akár ötletekkel is.

"... legyenek szép emlékeink!"

Azari Zsolt, a Dunaújvárosi Acélbikák klubelnöke természetesen örömmel állt a kezdeményezés mögé, s mint azt elárulta, nagyon bízik abban, hogy egy igazi dunaújvárosi jégkorongos ünnepen emlékezhetnének meg az elmúlt ötven esztendőről.
– Nagyon fontos a megemlékezés, nagyon fontos az, hogy legyenek emlékeink, szép emlékeink! Márpedig nekem is rengeteg szép emlékem van a jégkorongról, ezért természetesen támogatom az elképzelést sőt, nagyon komolyan is fogjuk venni. Szeretnénk nagyon profi módon felkészülni rá, s szeretném, hogy ez egy igazi dunaújvárosi jégkorongos ünnep lenne, ahol mindenki meg tud jelenni, akinek köze volt a dunaújvárosi jégkoronghoz, és aki úgy érzi, hogy büszke erre az ötven évre, ahol azért letettünk egy pár dolgot az asztalra a dunaújvárosi jégkorong képviselőiként.

Szerencsére nagyon sokan voltunk, s nyilván nagyon nehéz lesz összeterelni mindenkit, de úgy gondolom, rengeteg embernek, sportolónak, edzőnek vannak kellemes emlékei erről az ötven évről, s biztos vagyok abban, hogy nagyon szívesen emlékezne mindenki a szép múltra.

A szerethető csapat varázsa

Hasonlóan pozitívan fogadta az ötletet Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester, aki nemcsak városvezetőként, hanem szurkolóként is átélhette, mit jelent a dunaújvárosi sportszerető közönségnek a helyi jégkorong:
– Egy ilyen megkeresésnek mindig örülünk, de ez talán a legjobbkor érkezett, hiszen még nagyon friss élmény az idei szezon kvalifikációja és a rájátszása, melyen én is átélhettem a lelátón, hogy Dunaújváros mennyire szereti a jégkorongot, s mit jelent nekünk, ha van egy szerethető csapatunk. Dunaújvárosban nemcsak van, hanem volt is jégkorong, lassan ötven éves múltra tekintünk vissza, s ennek méltó emléket kell állítani, hiszen a múltra is támaszkodva tudunk a jövőbe is tekinteni.

Végh Zoltán felvételei

Éppen ezért május 10-én 18 órától a városházán várunk mindenkit, aki az elmúlt ötven évben közel került a jégkoronghoz, s hozzá tud tenni valamit ehhez a naphoz, várjuk az ötleteket, s akkor tulajdonképpen elkezdődhet az ötven éves jubileum szervezése is. Lesz persze egy szervező bizottság, amelynek ki kell választania a legmegfelelőbb dolgokat, de ezt mindenkinek magáénak kell érezni, aki közel érzi magát a jégkoronghoz, míg nekünk, sportszerető dunaújvárosi embereknek nem lesz más dolgunk, csak az, hogy november 7-én kijöjjünk a Dunaújvárosi Jégcsarnokba, a csarnok környékére – és élvezni, amit látunk, visszaemlékezni, és persze reménykedni abban, hogy szép eredményeknek örülhetünk majd a jövőben is!

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.