Riasztó adatok a tűzoltóktól: három hónap alatt 84 lakástűz a vármegyében

Öcaline - 2023. április 12. 18:15

Nőtt a szénmonoxid-mérgezést szenvedettek száma is, igaz, egyetlen súlyos eset önmagában is megdobta a statisztikát. Durva számok minden téren.

Fejér vármegyében összesen 84 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat 2023 első negyedévében – a tűzesetekben hatan sérültek, közülük többen füstmérgezést szenvedtek. Riasztó adatok egész sorával szolgált Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő az elmúlt hónapok rendkívüli eseményei kapcsán.

Több mint ezer négyzetméter

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 62 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő épületekhez 179 tűzoltójármű vonult Fejér vármegyében. A három hónap alatt összesen 1114 négyzetméternyi épített terület égett le – a tűz miatt több otthon lakhatatlanná vagy fűthetetlenné vált.
Figyelemre méltó adat, hogy a 84 Fejér vármegyei kigyulladt otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyét vizsgálva azt is megállapították a lánglovagok, hogy a lakások egynegyedénél a kéményben keletkezett a tűz. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. Tűzvizsgálati eljárás a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására két esetben indult.

Fontos tanácsok

A szóvivő a tűzesetek kapcsán több fontos tippel, tanáccsal is szolgált: a lakástüzek megelőzése érdekében érdemes élni az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni kell – kellene! – a fűtőeszközöket is. Ha valaki régebben épült épületben lakik, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni otthona elektromos rendszerét is, emellett tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre.
Szabó-Bisztricz Anett  összegzése külön fejezetet szentel a szénmonoxid-mérgezéseknek: az első negyedévben 13 alkalommal riasztották ilyen esetek miatt a tűzoltókat Fejér vármegyében. Összesen 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szénmonoxid-mérgezést. Mint köztudott, akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég, és az nem kap elegendő oxigént. 
A figyelmeztetés szerint a levegő utánpótlásához kevés, ha néha kinyitják az ablakot, állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. Fejér vármegyében a egyébként a legsúlyosabb esett egy gázfűtéses gyümölcsfeldolgozó üzemben történt még márciusban – csak ennél az egyetlen esetnél 13 fő szenvedett különböző mértékű szénmonoxid-mérgezést.

Fontos a figyelem, fontos a megelőzés – hadd ne vonuljanak a lánglovagok!

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el.