Dunaújváros Hetilap

Szabó Zsolt: a dunaújvárosi Fidesz az akkumulátorgyár pártjára állt

doszerk - 2023. április 28. 15:15

Nem támogatták a fideszes képviselők azt a javaslatot, amelyben arra kéri Dunaújváros vezetése Rácalmás önkormányzatát, hogy történjenek egyeztetések a Hankook mellé tervezett beruházásról. 

A 42 hektáros területet az ismert kormányközeli üzletember Rákay Kálmán Philip néhány hónapja vásárolta meg. A felröppent hírek szerint pedig akkumulátorgyárat vagy -bontót terveznek építeni a területen.

Rákay Philip nem kockáztat

Mintegy fél évvel ezelőtt alapította meg Rákay Kálmán – ismert művésznevén Philip – Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. nevű cégét, ami aztán azonnal be is vásárolt egy fél margitszigetnyi területet a Hankook gyár mellett. A tranzakció milliárdos nagyságrendű lehetetett, az pedig közismert Rákay úrról, hogy nem nagyon kockáztat, vagyis a bizniszre tuti fülese lehet. Ahogyan valószínűleg pontos információkkal rendelkezik a Rácalmási önkormányzat is, akiknek áldásukat kellett adniuk Rákay úr cégéhez, hiszen abban szerepel a település neve is. 
Bár hónapok teltek el, még egyetlen hivatalos információ sem hangzott el sem Rákay Kálmántól, sem Rácalmás önkormányzatától. A titkolózás furcsa, a felreppent információk viszont nem megnyugtatók, ezek szerint ugyanis akkumulátorgyár vagy akkumulátorbontó épülne a területen, a lakóházaktól alig néhány száz méterre. 
Bárhogy is történik, Rákay Kálmán üzletének egy következménye biztosan lesz: elveszi a lehetőséget a Hankook gyár további bővülésétől, a gyár ugyanis így már nem tud terjeszkedni. Információink szerint a gumiabroncsgyár véleményét nem kérték ki a lépésről, így őket is meglepte, hogy "beszorultak".

Dunaújváros vezetése nem örül a veszélyes üzemnek 

Dunaújváros alpolgármestere a rácalmási területen fejezte ki nemtetszését a gyárral kapcsolatban és azt kérte, ne telepítsenek ide olyan üzemet, ami súlyosan veszélyezteti Rácalmás és Dunaújváros természeti értékeit, vízkészletét is. 
A közgyűlés áprilisi rendes ülésén a képviselők elfogadtak egy javaslatot, amely szerint Dunaújváros közgyűlése felkéri Rácalmás képviselő-testületét, hogy amennyiben a Hankook Tire Magyarország Kft. melletti területen a közeljövőben bármilyen beruházás történik, arról közvetlenül egyeztessen Dunaújváros önkormányzatával.
A javaslatot a fideszes képviselők nem szavazták meg, régi szokásuk szerint nem is indokolták döntésüket – és véleményüket sem mondták el a nyilvánosság előtt. 
Hallgatásuk és szavazatuk azonban Szabó Zsolt szerint egyértelmű üzenet, hiszen az alpolgármester emlékeztet: a fideszes képviselők hasonlóan támogatták a különleges gazdasági övezetet és ezzel Dunaújváros bevételeinek elvételét is.

Az érintettek nem cáfolnak

Szabó Zsolt fellépése után Rákay Kálmán a közösségi médiában reagált, ahol csak azt cáfolta, hogy akkumulátorbontó épülne a területen. Arról azonban továbbra is hallgat, hogy mi készül, nem cáfolta azt sem, hogy esetleg akkumulátorgyár. 
Ahogyan nem cáfolta ezt a lehetőséget Fónagy János sem. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy épül-e akkumulátorgyár Dunaújváros határában.
"A piacgazdaság szellemében magánszemélyek saját belátásuk szerint vásárolhatnak ingatlant és hajtanak végre beruházásokat. A megvalósítás, illetve a működés során a vonatkozó jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, ezeket az állami szervek ellenőrzik" – írta az államtitkár. 

A lakosság maradjon csendben – ez a Fidesz politikája

Szabó Zsolt emlékeztetett: az iváncsai gyár esetében nemcsak a lakosságot, hanem a település vezetőit is kész tények elé állították, de hasonlóak a tapasztalatok az ország minden táján. Az alpolgármester szerint álságos a Fidesz politikája, ami erőből nyomja át az akaratát, nem törődve az ott élők véleményével. Majd pedig a kormánypárt helyi helytartói álszent módon széttárják a kezüket, hogy ez kormányzati döntés volt, ahogyan tette azt Molnár Krisztián és dr. Mészáros Lajos az iváncsai közmeghallgatáson is. 
Szabó Zsolt azt mondja: a minimum az, hogy tájékoztatják és egyeztetnek a települések vezetőivel és lakóival – az alpolgármester szerint ugyanis nagyon szomorú lenne, ha a Fidesz ismét erővel kényszerítene olyat Dunaújváros lakóira, amit ők nem szeretnének.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat.