Dunaújváros Hetilap

Technikumi kérdések: forgalomkorlátozás, parkolóépítés, hajléktalanok

Fábos Zsolt - 2023. április 17. 9:10

Több, a Technikum lakóit érintő kérdésben is igyekezett megnyugtató megoldást találni Szabó Zsolt, a 6-os választókerület képviselője a közelmúltban.

A város gazdasági és koordinációs alpolgármestereként is dolgozó képviselő a Kallós Dezső utca lehetséges forgalomkorlátozásáról hívott össze lakossági fórumot, a DVG és városüzemeltetés szakembereivel a Járási Hivatal környékén tartott bejárást, illetve az egyetem előtti közpark rendje érdekében is a hatóság segítségét kérte. Ez utóbbival kezdünk!

Rendet tenni a város egyik legszebb parkjában

A közösségi felületeken is gyakran felmerül, hogy szemetes a Molnár László Emlékpark és az is, hogy a hajléktalanok is előszeretettel vannak ott. Nos, a szemetelésre két megoldás van. Vagy nem dobálnánk el, mi városlakók, vagy van a második verzió, hogy a városüzemeltetésnek kell gyakrabban takarítani és kiemelten figyelni erre. A hajléktalan kérdésre a körzet képviselője Szabó Zsolt kért és kapott rendőrségi támogatást:
– Rendőrkapitány úrral még húsvét előtt találkoztunk a téren és szó szerint is körbejártuk a problémát. Abban állapodtunk meg, hogy a rendőrség a jövőben fokozottan fog figyelni erre a területre, gyakrabban fognak járőrözni, remélhetőleg ez közelebb visz minket a megoldáshoz. A szemetelést is igyekszünk kezelni, gyakrabban takarítunk és nagyobb szemetesek kerülnek ki a térre.

Bajban van a Kallós, pontos szakvélemény kell

A rendvédelmi szervek képviselőivel közösen lakossági fórumot hívott össze Szabó Zsolt, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a Kallós Dezső utca zsákutcává alakítása, lezárása kérdésében. Az ott élők szerint az óriási gépjárműforgalom miatt épületeik veszélyben vannak. 

Szabó Zsolt korábban már jelezte, hogy a Kallós Dezső utcában élők megkeresték őt és a segítségét kérték, mivel az utcájukon áthaladó gépjárműforgalom olyan károkat okoz az épületeiken, ami miatt kérik a Kallós Dezső utca forgalomkorlátozását, akár lezárását is. A Kallós Dezső utca esetleges lezárása óriási felfordulást okozna az egész város megszokott és mondjuk gördülékeny közlekedésében – ezért a rendőrségnek, bár csak véleményezési jogköre van a kérdésben, de ezt nem javasolják – ezt már Budavári Árpád rendőrkapitány mondta el a fórumon. Persze hozzátette, ha konkrétan bebizonyosodna, hogy azt átmenő forgalom épületkárokat okoz, esetleg balesetveszélyes, akkor ennek megfelelően kellene eljárni és ehhez alkalmazkodni, akár az egész városnak. De az elsődleges, a kiindulópont, egy mindenre kiterjedő szakértői vizsgálat, ami egyértelművé teszi az okokat és okozatokat. Szabó Zsolt képviselő a pontos szakértői vizsgálat eredményéhez köti a további lépéseket:
– Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, ráadásul egy egész várost megnyugtató módon, hogy szükség van-e a Kallós Dezső utca forgalmi rendjének megváltoztatására, ahhoz szakértői véleményre van szükségünk, aminek a bekerülési költségének felét az önkormányzat kifizeti. Ha ez a jelentés a kezünkben lesz és egyértelmű válaszokat kapunk az épületek állapota és a közlekedés összefüggésében, akkor ennek arányában meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket.

Új parkolók épülhetnek a Technikumban

A következő időszak feladatait tekintették át a múlt hét végén a Járási Hivatal környezetében a városüzemeltetés, illetve a DVG szakemberei. Szabó Zsolt szerint erre azért volt szükség, hogy a lehetőségeket és a javaslatokat egyeztessék a lakókkal, illetve a közös képviselőkkel. A bejáráson jelen voltak az önkormányzat és a DVG illetékesei is.

A város nagyon sok területén gondot okoz a parkolás, ez alól nem kivétel a Technikum sem, főleg a Járási Hivatal környéke. A képviselő jó hírekkel szolgált – ezen a területen is lesznek új parkolók: 
– Az egyeztetésen nagyon sok téma került szóba. Az itt élőkkel egyeztetni fogunk esetleges fekvő rendőrök építéséről, megújulnak a parkolók, kitakarítják, újra festik azokat. Itt a Járási Hivatal mögött az úttest új víznyelőt kap majd, mert nagyobb esőzéskor megáll a víz. Új aszfaltozott parkolók építését is megvizsgáltuk, ezeknek elindítjuk a tervezését, a kivitelezés előkészítését.
Szabó Zsolt beszélt még arról, több megkeresést is kapott, hogy a környék éjjel-nappali dohányboltja éjszaka zavarja a környéken élők nyugalmát. Bár ennek szabályozása nem önkormányzati hatáskör, a képviselő ígéretet tett arra, hogy felkeresi a területet szabályozó hatóságot, és kéri a nyitva tartás módosítását. Elhangzott az is, hogy kérte a rendőrségtől, ellenőrizzék a közterületi alkoholfogyasztás szabályait is az inkriminált területen.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.