Jön, jön, jön: szombaton végre itt a 2. Sugárúti Fesztivál – irány a Vasmű út!

Öcaline - 2023. május 25. 18:11

A Kortárs Művészeti Intézet apró stábja nagy fába vágta a fejszéjét: társszervezőikkel és számos remek közreműködővel együtt gőzerővel dolgoznak a 2. Sugárúti Fesztiválon – amely a város egyetlen alulról szerveződő, ízig-vérig dunaújvárosi nagyrendezvénye.

Aki igazi „hazai” élményekre, valódi dunaújvárosi találkozásokra, történetekre és kalandokra vágyik, az tartson velünk, sétáljon ki a Vasmű útra, ahol jobbnál jobb közösségi programok várják. A szervezők minden korosztályra és a pénztárcánkra is gondoltak – gazdag programkínálat vár mindenkit, a részvétel pedig ingyenes! Jöjjön utolsó utáni figyelmeztetésként a program, csak tessék, vegye, vigye mindenki! (A Dunaújváros hetilapban pénteken megjelenő Sugárúti Mellékletet érdemes zsebre vágni, és a helyszíni tájékoztatóként használni!)

10.30 Megnyitó – köszöntőt mond Pintér Tamás polgármester
A helyszín a Vasmű út és Kossuth Lajos utca kereszteződése

10.30-12 óra Öltözz ki, öltözz be! Múltidéző felvonulás a Vasmű úton
Az Őspatikánál lesz a gyülekező, majd nagyszabású, élőzenés kísérettel megvalósuló „kiöltözős” sétát tesznek a résztvevők, amellyel a Vasmű úti korzózások, felvonulások emlékét elevenítik fel. 

10.30-18 óra Sugárúti lapozó – Könyvtár-terasz
A Vasmű út 25. cím alatt a József Attila Könyvtár kitelepülésével a hőskorra emlékezik: a korabeli májusi felvonulásokat és a Vidám Parkot idézi meg a Dunaújvárosi Televízió archív műsorainak vetítésével és várostörténeti kiállítással. Ezeket az éveket eleveníti fel gyerekjátékokkal, diafilmvetítéssel, valamint hagyományos kézműves foglalkozásokkal, többek között makramézással is. De nem maradhat el a tavaly is nagy sikert aratott könyvbörze sem.

10.30-14 óra Dunaújvárosi Tornászok: interaktív játékok és múltidézés a Tornacsarnok ötvenéves jubileuma kapcsán
A Vasmű út 27. előtt a dunaújvárosi tornászok interaktív játékokkal, pop-up kiállítással készülnek, ily módon is tisztelegve a Tornacsarnok ötvenéves jubileuma előtt. Kipróbálhatjuk az egyszerű tornaszereket, megismerkedhetünk a torna alapjaival, mindeközben a dunaújvárosi tornászélet múltjának izgalmas pillanatai, sikertörténetei is megelevenednek.

10.30-13 óra A Wesley-Da Capo interaktív festőműhelye
Szintén a Vasmű út 27. előtt kell keresni a Wesley-Da Capo iskolát – a képzőművészeti tanszak közös alkotásra hívja a fesztivál közönségét. Szó szerint bárki hozzáteheti keze nyomát az iskola tanulóinak festményeihez. A munka gyümölcsét a délutáni Zenelánc program keretében, a Corner Kávéháznál
láthatják az érdeklődők.

10.30-14 óra Postatörténeti kiállítás az irányítószám ötvenéves jubileumának tiszteletére
A Vasmű út 17. elé települ a Magyar Posta Zrt. Dunaújváros 1 Postája – a Dózsa György úti hivatal 1952 óta van jelen a város életében, a dunaújvárosiak mindennapjaiban, ezúttal izgalmas postatörténeti kiállítással várják a dunaújvárosi közönséget.

10.30-15 óra A Dunaújvárosi Acélbikák interaktív játékai a dunaújvárosi jégkorong ötvenéves jubileumának tiszteletére
A Vasmű út 15. előtt várja  sportág híveit, drukkereit a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong egyesület – ünnepeljenek, szórakozzanak velük; építsenek korongtornyot, célozzanak kapura, vagy épp próbálják fel azokat a felszereléseket, melyeket nap mint nap viselnek.

10.30-16 óra A Jószolgálati Otthon kézműves munkáinak vására és interaktív játszóháza minden korosztály számára
A Vasmű út 13. előtt a fogyatékkal élők közösségével nyílik lehetőség az élményszerzésre, a kreatív tevékenységekre. Most találkozhatunk azokkal a munkákkal, amiket az ellátottak készítettek – és az  intézmény interaktív játszóházzal is kitelepül.

10.30-18 óra Régiújváros – válogatás dr. Tóth István gyűjteményéből
A Vasmű út 27-33. alatti címen megvalósuló rendezvény némi ízelítőt kíván a városi hőskorszak világáról – ahogy azt a gyermekek, és a bakfissá, kamasszá serdült ifjak megélték Sztálinvárosban, majd Dunaújvárosban. Dr. Tóth István hatalmas gyűjteményéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők, ráadásul néhány olyan figurába is belebotolhatunk, akikkel ma már csak Régiújvárosban találkozhatunk. Ott lesz a kerékpáros köszörűs, az edényfoltozó drótostót, a vesszőseprűs utcaseprő, a parkőr, valamint két mozgóárus, a pereces és a szotyis is. 

11-18 óra Játéktér a Muki gőzmozdony emlékparkban
Különböző retró utcai játékokra, ügyességi feladatokra, múltidéző utcai foglalatosságokra, valamint kézműves foglalkozásokra is várják a kicsiket és nagyokat. A kézműves foglalkozások is szüleink gyerekkorát idézik Medvegy Zsuzsanna, Szmodics László és a Duna Menti Regionális Népfőiskola
szervezésében. A program keretében egyúttal bemutatkozik a népfőiskola!

11-15 óra Dunaújváros Mesél a Muki gőzmozdony emlékparkban
Horváth Tamás, a dunaujvarosmesel.hu főszerkesztője helytörténeti pavilonnal várja az érdeklődőket, ahol képeslap kiállítás, helytörténeti kiadványok és kvízjátékok is segítik feleleveníteni Dunaújváros történetét. 

11-18 óra És neked mit jelent Dunaújváros?
A Muki gőzmozdony emlékparkban a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Város és Folyó Egyesület (Valyo) játékai nyomán felfedezhetjük Dunaújváros elfeledett értékeit és beszélgethetünk arról, vajon milyen városban szeretnénk élni 10-20 év múlva.

11-18 óra Kincskereső séta a Vasmű út mentén (jelentkezés a Játéktéren)
Valamennyiünkben él a kincskeresők ősi szenvedélye és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban részt venni. A ládák keresése nemcsak a nyomozás izgalmát adja, hanem olyan ismereteket nyújt a Pentele Baráti Kör Szervezésében, amelyek közelebbről megismertetik a Vasmű út történetét, hagyományait a városlakókkal. 

12-18 óra Fotófal – örökítsd meg magad az egykori Vasmű úti korzón sétálva!
A Vasmű út és József Attila utca kereszteződésében ki-ki a régi csillogó Vasmű útra képzelheti, sőt, meg is örökítheti megát! Remek élménysarokkal, greenbox-szal repítik vissza az időben! Az Avon sminkeseinek köszönhetően a fotófalnál fényképezkedő hölgyek még csinosabban, akár retró sminkekkel is fesztiválozhatnak!

12-12.30 Táncház a Violin Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosaival a Vasmű út és Babits Mihály utca kereszteződésében
Molnár Lilla, Pásztor Máté és tanítványai, barátai vezetésével valamennyien táncra perdülhetünk a Vasmű úton! Járd ki, lábam!

12-18 óra a Kortárs Művészeti Intézet és az Újpart Egyesület interaktív várostörténeti kiállítása
A Kortárs Művészeti Intézet meglepetés-kiállítással készül a Vasmű út 11. előtt, melynek megalkotásában az Újpart Képző-és Iparművészek Egyesületét hívta segítségül. A várostörténet ikonikus képeit, emblematikus szimbólumait, témáit sűríti egy játékos, ízig-vérig dunaújvárosi képsorozat darabjaiba. A két lábon járó képek keretei mögé bárki bebújhat, ez a nap tehát csodás lehetőséget tartogat arra, hogy egy kis időre bárkiből Martinász vagy Öntelt Mackó legyen!

12-15 óra Szól a rádió – az „ős” EL-DO Rádió újra indítja próbaadásait
Dr. Szabó István, az EL-DO Rádió megálmodója és Ízing Gábor szervezésében a régi csapat egy része ízelítőt ad nekünk a vasmű út 9. előtt arról, hogyan is szólt a kilencvenes évek elején a legendás dunaújvárosi rádió!

15-15.50 „Állati” Party – Polgár Lilla és Farkas Erik zenés interaktív gyerekműsora
A Muki gőzmozdony emlékpark már a gyermeknapra hangolódva várják a fesztivál legfiatalabb közönségét. Állati kirándulásra csalogatnak, együtt fedezhetjük fel az állatok világát!

15-16 óra Szocreál városi séta
Az Őspatiknál kezdődő úton visszamehetünk az időben, egészen az 1950-es évekig, a városépítés korai időszakáig. Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét! A sétát Hodik Mónika, az Intercisa Múzeum történész-muzeológusa vezeti.

16-19.30 Zenelánc – élő hangszeres zene és ének a Városházától a Jakó cukrászdáig, táncokkal fűszerezve
A Vasmű úton számos vendéglátó hely, terasz működik napjainkban is, ezek bevonásával valósítják meg a tavaly már nagy sikert aratott vándorló zenei programláncot, melynek lényege, hogy flashmob-szerűen, kisebb lélegzetvételű, változatos zenei produkciók köré szervezik a közönséget, más-más helyszínen, stílusokkal, fellépőkkel!

19.30 Almasi Music – a dzsessztől a metálig Vasmű út és Babits Mihály utca kereszteződésében
Milyen az, amikor egy zenész otthon érzi magát szülővárosában, milyen az, mikor a zenekar nem színpadról szól le a hallgatóságnak, hanem egy sugárút kellős közepén játszik és körbejárható, hallgatható a produktuma? Az Almasi Music ezúttal lehetőséget biztosít arra, hogy kvadrofon hangzással a publikum benne legyen a zene agyában, szívében. A koncert egy igazi zenei utazást ígér – sok-sok dunaújvárosi muzsikussal!

Egész nap

10 órától retró autók, motorok seregszemléje
A Vasmű út elején a letűnt évtizedek hangulatát régi járművekkel is megidézik – régi autócsodák és motorok várják a benzingőz és a lóerők szerelmeseit! 

10-18 óra DunaKosár és termelői piac
A Vasmű út standjain megvalósul a helyi termelők és fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat – kitelepülnek a DunaKosár termelői, a vásárlás mellett mindent megtudhatnak az érdeklődők a remek közösségi kezdeményezésről.

10-22 óra Vasmű úti pillanatok – múltidéző kiállítás

A 2. Sugárúti fesztivál valamennyi programja díjtalan – a programváltozás jogát fenntartják! És persze mindenkit szeretettel várnak; irány a Vasmű út, irány a fesztivál, jó szórakozást!

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!