Dunaújváros Hetilap

Háromszáz milliót spórolhatunk a szolgáltatóváltással

Fábos Zsolt - 2023. június 17. 18:06

A rendkívüli közgyűlés döntéséről, a közbeszerzési eljárás eredményéről, illetve annak pénzügyi, költségvetési hatásáról Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester sajtótájékoztatón mondott összegzést. Tájékoztatása szerint nemcsak eredményes volt a közbeszerzés, hanem sikeres is.
 

Egyetlen napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze még június 9-én Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség indoka, hogy meg kellett hozni az önkormányzat második félévi villamos energia beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás lezáró döntést, és eredményt kellett hirdetni.

Jelentős megtakarítás

A beérkezett ajánlatok, az ajánlatokhoz csatolt nyilatkozatok, valamint a benyújtott hiánypótlások alapján megállapították, hogy a tárgyi közbeszerzési eljárásban a legkedvezőbb (legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó) ajánlatot a CYEB Energiakereskedő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyújtotta be, vele köt szerződést önkormányzatunk. A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert a kapcsolódó szerződések aláírására.
A témát illetően minden bizonnyal az a legfontosabb információ, hogy ezzel a közbeszerzéssel százmilliókat takaríthat meg városunk.

Előzmények

Szabó Zsolt sajtótájékoztatóját az előzményekkel kezdte, onnan, amikortól kiderült, hogy Dunaújvárosnak is piaci áron kell vásárolnia az energiát:
– Amint azt önök is bizonyára tudják, egy tavaly június 4-én megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy egy kormányzati döntés következményeként az önkormányzatok kikerültek a rezsicsökkentés hatálya alól, azaz július elejétől a településeknek is piaci áron kell vásárolniuk az áramot és a földgázt. A döntés váratlanul érte az önkormányzatokat, köztük Dunaújváros önkormányzatát is. Miután a rezsiköltségek többszörösére emelkednek, szakértők szerint az önkormányzatok többségének komoly nehézségeket okoz majd, hogy kifizesse a megemelt villamos energia árakat, sőt sok település kénytelen lesz leállítani, befagyasztani bizonyos szolgáltatásokat. Hogy mekkora lesz a rezsi növekmény egy-egy önkormányzatnál, az attól függ, hogy az adott település korábban mikor és milyen áron tudott szerződni a szolgáltatóval.

A szolgáltatóváltás indoka

Szabó Zsolt szerint fontos, hogy pénzt takarítsunk meg, de az is fontos, hogy kevesebb energiát használjunk fel, hiszen a legolcsóbb és legzöldebb energia a fel nem használt energia:
– Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy önkormányzatunk ebből a szempontból is rendkívül előrelátóan járt el, hiszen úgy szerződtünk, hogy a kereskedőváltás következtében az év második felére közel 100 millió forintot tudunk megtakarítani, kivédve ezzel a fenti döntés negatív hatásait. Ha ugyanis a tavalyi év végi árakon szerződtünk volna az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-vel az idei teljes évre, akkor ennyivel többet kellett volna fizetnünk az önkormányzati ingatlanok és a közvilágítás áramellátásának biztosítására. Ha belevesszük a városi intézményeket és cégeket is akkor a döntéseinkkel, ennek a többszörösét megspóroljuk, pontos számokat az év végén látunk majd, de becslések szerint éves szinten a döntéseinkkel akár 300 milliót is megspórolhatunk. A legolcsóbb és legzöldebb energia a fel nem használt energia, ezért egy energia hatékonysági akciótervet is végrehajtunk! Az MVM-mel kötött szerződésünk június 30-án fut ki, az új szolgáltatónk a legjobb ajánlatot adó CYEB Energiakereskedő és Szolgáltató Kft., egy ismert regionális energiaszolgáltató lesz 2023. második felére. A közbeszerzési eljárást lezáró döntést a június 9-i, múlt pénteki rendkívüli közgyűlésünkön hoztuk meg, ezt követően kerülhet sor a kapcsolódó szerződések aláírására.

A politika szereplői

Szabó Zsolt elmondta még, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciójának képviselői mindig a költséghatékony megoldásokat keresik, ennek köszönhetően eddig is sikerült kivédeni az ellenzéki önkormányzatok elleni bosszúhadjárat következményeit. És most sincs ez másként:
– Annak ellenére, hogy még Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is kritizálta a korábbi kormányzati döntést, Dunaújváros fideszes önkormányzati képviselői – már azok, akik egyáltalán megtisztelték jelenlétükkel a közgyűlés munkáját – egész egyszerűen szabotálták a fenti közbeszerzési eljárás lezárásáról tartott szavazást. Úgy tűnik, számukra nem fontos, hogy fenntartható maradjon a közvilágítás jelenlegi színvonala, és közömbösek azzal kapcsolatban is, ha az újabb kormányzati megszorítások következtében csökkentenünk kellene az áramszolgáltatást a dunaújvárosi óvodákban, vagy iskolákban. Azért is érthetetlen ez, mert az eljárást az úgynevezett KEF azaz a Központosított Közbeszerzési Portál segítségével bonyolítottuk le, vagyis egy központi, kormányzati felületen. Úgy néz ki tehát, hogy a dunaújvárosi Fidesz nemcsak a városiakkal van vitában, hanem a saját pártja által irányított kormánnyal is!
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.