Dunaújváros Hetilap

Közvetlen európai uniós pályázaton dolgozunk együtt kilenc másik országgal

Fábos Zsolt - 2023. június 22. 16:16

Sikeresen pályázott Dunaújváros önkormányzata a fenntartható városfejlesztés, biológiai sokféleség, zöld felület növelése tárgyú, nemzetközi együttműködésben megvalósítandó, közvetlen európai uniós támogatottságú pályázatra, az URBACT IV – BiodiverCity projektre. Amelynek most projektvezetője lett városunk.

Dunaújváros közgyűlése még márciusban döntött arról, hogy az URBACT IV. – BiodiverCity felhívására pályázatot nyújt be. Most ismét a testület elé került a projekt, már csak azért is, mert május 31-én érkezett az értesítés, miszerint támogatják városunk és 9 partnere projekttervét. 

Fontos szerep a nemzetközi programban

A projekt elindításához szükséges döntéseket a legutóbbi közgyűlés hozta meg. A témával kapcsolatban Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tartott tájékoztatót, elsőként arról beszélt, hogy miként lehetséges közvetlen EU-s forrásokat találni:
– Az URBACT program egy nemzetközi kiírású, és nemzetközi lebonyolítású program. A létrehozásának egyik legfontosabb célja az, hogy különböző országokból, különböző tudású és tapasztalatú, változatos problémákkal küzdő városok találjanak egymásra, osszák meg a tudásukat, és dolgozzanak közösen a problémáik megoldásán. Olyan együttműködést teremt meg a program, amely a közös ügyek intézésének a legfontosabb feltétele, ennek ellenére ezt az együttműködési szándékot hazánkban tudatosan és módszeresen rombolják hatalmi érdekek miatt, immár több mint egy évtizede. Mostanra ott tartunk, hogy aki nem hajlandó a kormány propagandáját szajkózni a háborúról meg a migrációról, az ellenség. Mi itt Dunaújvárosban nem így gondoljuk.  Magyarország nemcsak földrajzilag, de társadalmi, politikai és kulturális értelemben is Európa része. Európában pedig a problémáinkat európai módon kezeljük: együttműködéssel, a másikra való odafigyeléssel, ha kell, kompromisszumokkal. És közben folyamatosan figyelembe vesszük azt is, miért dolgozik a szomszédunk, a munkatársunk vagy akár egy velünk együtt gondolkodó európai polgár több száz kilométerrel arrébb. Ahhoz nem kell nagy tudomány, hogy gyűlöljünk valakit, megvessünk valakit, lenézzünk valakit, vagy felelősöket találjunk. Erre elég bekapcsolni a párttévét, pártrádiót, vagy a pártújságokat a neten. Ők majd megmondják: mindenkinél okosabbak, szebbek és ügyesebbek vagyunk; az, hogy ennek ellenére nálunk a legmagasabb az infláció, alacsonyak a fizetések és rohad az egészségügy és az oktatás, csak az ellenünk szervezkedő Nyugat hibája. Hát jelentem: mi elmentünk ehhez az ellenünk szervezkedő Nyugathoz. Pénzt kértünk, és kaptunk. Nem feltételek nélkül. Azt vállaltuk, hogy együttműködünk kilenc európai ország tíz európai városával. Nyugatiakkal, északiakkal, déliekkel vegyesen, és megtaláltuk a közös hangot.

Az élhetőbb jövő érdekében

Szabó Zsolt szerint számunkra ez a feladat óriási megtiszteltetés, másrészről tanulási és fejlődési lehetőség is egyben:
– Az a város, amely odafigyel arra, hogy élhető maradjon a növények és állatok legtöbb fajtája számára, az a város arra is figyel, hogy élhető és változatos, komfortos és fenntartható legyen a lakosai számára is. A fenntarthatóság, vagy hívjuk úgy, hogy a zöld gondolat valójában emberközpontú: ha éppen azt is várja el az embertől, hogy változtasson valamin a környezet érdekében, akkor is azt valójában ennek a változtató embernek a gyermekéért és unokájáért teszi. Hogy ne egy élhetetlen betondzsungelben kelljen felnőniük. És hatalmas fejlődési és tanulási lehetőség is egyben, mert ez esetben városunk lehet a programnak a vezetője, amely keresi és tudatosan építi a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, városvédőkkel, környezetvédőkkel vagy éppen még nem szervezett, de tenni akaró polgárokkal. Pontosan azért kapjuk a támogatást, hogy járjunk nyitott szemmel és füllel a világban. Hallgassuk meg azt, akinek jobbító javaslata van, és folyamatosan tanuljunk egymástól.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.