Dunaújváros Hetilap

A jelent, de a jövőt is szolgálják a városban megvalósuló fejlesztések

Öcaline - 2023. július 21. 18:13

Kiemelt feladatának tartja a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése, hogy a lehető leghatékonyabban kiaknázza a pályázatok kínálta lehetőségeket – a témáról, valamint a tervezett és jelenleg is folyó fejlesztésekről tartott összegző tájékoztatót Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester a Városháza dísztermében kedden.

A városfejlesztés meghatározó pilléreként említette az eseményen a pályázati lehetőségeket Szabó Zsolt – a téma bevezetéseként hangsúlyozva, hogy a jelenleg is futó, valamint tervezett projektek meghatározóak a város élete és jövője szempontjából.

Út a kivitelezés felé

A gazdasági és koordinációs alpolgármester kiemelte, ezek a programok a városvezetés távlatos terveit tükrözik, hiszen egy-egy sikeresen megvalósított program nemcsak a jelenlegi városlakók életkörülményeit, komfortérzetét javítja:
– Ezek a programok a jelent és a jövőt is meghatározzák, hiszen a hatékonyan megvalósított fejlesztések hosszú évtizedekre szólnak – a jövő városlakóit, a jövő nemzedékeit is szolgálják. Itt kell szót ejteni arról is, hogy örök vita, melyik városvezetés kezdett el egy-egy programot – szerintem ennél fontosabb, hogy a megvalósítás, a kivitelezés a döntő momentum, beleértve a közbeszerzések eredményes lebonyolítását, a programhoz kapcsolódó kivitelezést, de még a pénzügyi elszámolást is.
A jelenlegi városvezetés ezen a téren is hatékony és eredményes, emelte ki Szabó Zsolt, aki azt is hangsúlyozta, hogy az összegzésből szándékosan hagyta ki a közvetlen EU-s pályázatokat – ezek esetében ugyanis teljesen más szisztéma, egyúttal még élesebb, nemzetközi verseny érvényesül a forrásokért, de Dunaújváros e téren sem vallott, vall szégyent.

21 fontos tétel

A bevezető után a gazdasági alpolgármester a tervezett, illetve jelenleg is folyó, valamint már lezárult projekteket vette sorra – lássuk mind a 21 tételt címszavakban, zárójelben jelölve a szerződött támogatás összegét!

Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés
A Magyar út egyes szakaszainak, valamint a Szigeti út teljes szakaszának felújítása, gyalogos és kerékpáros közlekedési felületek kialakítása – a kivitelezés megvalósult, a műszaki átadás-átvételi eljárások sikeresen lezárultak. (455 millió forint)

Nyugati gazdasági terület közlekedésfejlesztése
A Budai Nagy Antal úton a Kandó Kálmán tér és a Volán telep közötti szakaszán 2x1 forgalmi sávos belterületi útszakasz felújítása és fejlesztése annak érdekében, hogy a város nyugati gazdasági területe jól megközelíthető legyen a vállalkozások és a munkavállalók számára. A projekt az integrált területi program részeként valósul meg, közvetlenül kapcsolódik a Kandó Kálmán téri fejlesztéshez. (218,8 millió forint)

A Ruhagyári út és a Rév út közlekedésfejlesztése
A vissza nem térítendő támogatásból megújult a Szalki-szigeti Ruhagyári út és Rév út – a kivitelezés sikeresen befejeződött. A fejlesztés hozzájárult a helyi vállalkozások működéséhez szükséges közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez. (306 millió forint)

A Dózsa Mozicentrum energetikai fejlesztése
A projekt keretében a műemlék épület energetikai korszerűsítése valósult meg. A felújítás során az épületek korszerűtlen nyílászáróinak cseréjére, valamint a tető és a homlokzat hőszigetelésére került sor. (196 millió forint)

DUNA-MUNKA-TOP
A helyi foglalkoztatási együttműködéseket szolgáló projekt célja, hogy az úgynevezett paktumszervezet a térség munkaerő-piaci szereplőivel elsősorban foglalkoztatási és gazdasági vonatkozásban erősítse a város térségi centrum szerepét. A kidolgozott programban több mint 450 fő képzése, támogatott foglalkoztatása, vállalkozóvá válási támogatása, pályaorientációs tanácsadása valósulhatott meg. (620 millió forint)

A városi víziközmű-hálózat fejlesztése
Az I. ütemben a tervek alapján a térségi szennyvízhálózat kiépítése keretében korszerűsítették a víz- és a szennyvízhálózatot. Új csápos kút készült el, és 5 csápos kút felújítása is befejeződött. (688 millió forint)

A Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő felújítása
A beruházás keretében felújították a rendelő fűtési rendszerét, kicserélték az épület régi típusú nyílászáróit és a magastetőt, korszerűsítették a világítás; megújult az épület homlokzatfestése, és az akadálymentesítés érdekében egy emelőliftet is kialakítottak. (54 millió forint)

A helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban
A projekt általános célja a lakosság identitásának erősítése, a helyi kötödés kialakítása és/vagy megerősítése, az elvándorlás csökkentése. A szakmai feladat 3 városrészben megvalósult, a pályázatot az előírt keretek mellett fejezik be december derekáig. (219 millió forint)

Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése
A projekt a Pentele városrész központjában elhelyezkedő, műemléki védelem alatt álló Mondbach kúria és környezete, valamint a Baracsi úti „zöld sziget” fejlesztését célozza – kulturális, civil társadalmi és turisztikai központ(ok) kialakításával. A kivitelezés júniusban megkezdődött. (1,13 milliárd forint)

Az Intercisa Múzeum fejlesztése
Turisztikai célú beruházásként, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg az Intercisa Múzeum fejlesztése: a belső udvar lefedésével és a földszinti alaprajz részleges átszervezésével bővül a kiállítótér alapterülete. A kivitelezési közbeszerzés lezárult, a kivitelezés március óta zajlik. (485 millió forint)

A dunaújvárosi bölcsődék fejlesztése
A projekt célja a Zengő- Bongó Bölcsőde felújítása és korszerűsítése férőhelybővítéssel – a kivitelezés folyik, a munkálatok elértés a 25 százalékos készültséget. A projekt nyomán a férőhelybővítés mértéke 48 fő – az intézményben további 8 kisgyermeknevelő és 2 dajka alkalmazása válik szükségessé, tehát a projekt munkahelyteremtő hatással is bír. A projekt keretében parkolófejlesztés és kerékpártároló kiépítés is megvalósul. (1,1 milliárd forint)

Táborállás csapadékvíz-elvezetése
Táborállás jelentős részén nincs megoldva a felszíni vizek összegyűjtése és elvezetése, a projekt keretében lehetőség volt megoldani a csapadékvíz rendszer kiépítését a partszakasz egy részén. A három szakaszban folytatott munkálatok révén a beruházás elérte a 75 százalékos készültségi szintet. (482 millió forint) 

Kerékpárút-hálózat fejlesztése 
A vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projekt keretében a városi hálózat fő tengelyeit alakítják ki. A kivitelezőt kiválasztották, hamarosan kezdődik a kivitelezés – a munkálatok november végéig befejeződnek. (619 millió forint)

A Kandó Kálmán tér közlekedésbiztonsági fejlesztése
A beruházás keretében két körforgalmi csomópontot alakítanak ki, a hozzájuk tartozó gyalogos és kerékpáros közlekedési felületekkel együtt. A közbeszerzés lezárultát követően a munkaterületet tavaly ősszel átadták – a kivitelezési munkák várhatóan szeptemberig befejeződnek. (918,84 millió forint)

Az Aquantis Élményfürdő felújítása és Fürdőpark kialakítása
Megtörtént a termálkút tervezése és kiépítése, tart a fürdőpark medence és környezetének rehabilitációjára vonatkozó közbeszerzés előkészítése. (2,88 milliárd forint)

A Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztései
A projekt keretében megújították a szabadstrandi épületeket, utakat, sétányokat és műtárgyakat, megvalósult a horgászöböl mederkotrása, a Remix épületének és környezetének felújítása. (905 millió forint)

Intermodális személyforgalmi csomópont (IMCS)
A vasútállomás és környezete felújításával korszerű intermodális személyforgalmi csomópontot (IMCS) alakítanak ki, az összehangolt menetrendekkel javítani lehet a helyközi és a távolsági tömegközlekedés minőségét. Elkészült a projekt megvalósíthatósági hatástanulmánya, jelenleg a kiviteli terveit készítteti a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kerékpáros pumpapálya létesítése 
Az Országos Bringapark Program támogatta Dunaújváros pályázatát, ám a projekt költségvetésének 53,45 százalékára az önkormányzat biztosít forrást. A létesítmény tervezett helyszíne a vidámpark területe. A támogatottnak kötelező vállalnia az ingyenesen és korlátozás nélkül használható bringapark rendeltetésszerű fenntartását, folyamatos karbantartását és üzemeltetését, s évi két ingyenes rendezvény szervezését. (20,9 millió forint)

"CSÁ02022 - Egy lépéssel közelebb" pályázat
A projektben a Családok Átmeneti Otthona 40 férőhelyes kapacitását 10 férőhellyel bővítik – 2 önkormányzati tulajdonú lakás felújítása, berendezése révén, így segítve a családok társadalmi reintegrációját. A beruházásokkal párhuzamosan olyan programot is kidolgoznak, amelynek célja a lakhatási problémák megoldása és az előtakarékosság ösztönzése szakmai támogatással. A felújítás, berendezés folyamatban van, várhatóan augusztus végére befejeződik. (19,8 millió forint)

"Egyetlen Föld – az élő bolygónk" pályázat
A Dunaújváros Felsőoktatásért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósított projekt célja az energiatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások elterjesztése, valamint az, hogy Dunaújváros és környéke lakossága szélesebb körben megismerhesse energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat. A projekt minden vállalását teljesítették. (4,5 millió forint)

"Élhető éghajlatért" – helyi klímastratégia és szemléletformálás 
A pályázatot az éghajlatváltozás várható hatásaira történő felkészülés és kockázatkezelés támogatására írták ki. A Dunaújváros Felsőoktatásért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósított projekt célja helyi/járás szintű klímastratégia kidolgozása a városra fókuszálva, valamint a tudásmegosztás programsorozatok, tanulmányi versenyek, kiadványok révén. A klímastratégia – amelynek készítése kötelező önkormányzati feladat – a lakosság bevonásával sikerrel elkészült, a projektben vállalt tevékenységek megvalósultak. (16,5 millió forint)

(Fotó, illusztrációk: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.