Így készül el egy igazán igényes terasz WPC elemekből

doszerk - 2023. július 18. 14:30

Biztosan sokat hallottál már a WPC burkolatokról. Nem meglepő, hiszen nagyon népszerű produktumokról beszélünk, és szinte minden modern ház körül találkozhatunk velük. (X)

De milyen szaktudást igényel mondjuk egy ilyen burkolattal ellátott terasz kiépítése? Mennyire valósítható ez meg házilag? A következő néhány sorban most erről lesz szó. 

Mi az a WPC?

Mindenki a kellemes atmoszféra és a kényelmes lakókörnyezet megteremtésére fókuszál, hiszen az otthon az a hely, ahol egy kicsit magunk lehetünk, elvonulhatunk a világ elől. Ha úgy érezzük, hogy ez egyedül nem megy, akkor bátran forduljunk szakemberhez! A WPC Nagykernél WPC teraszburkolat lehetőségével például nagymértékben megkönnyíthetjük a dolgunkat. 

A WPC a Wood Plastic Composite rövidítése, amely lényegében a fa és a műanyag kombinációjára utal. Farostból, műanyagból és polimer anyagokból áll. Az anyagot legtöbbször a kerítésekhez, korlátokhoz, teraszokhoz, bútorokhoz és szegélyekhez használják. 

Népszerűségének okai:

– UV- és fagyálló, tartós
– Környezetbarát megoldás
– Csúszásmentes
– Könnyen kezelhető, telepíthető 
– Nem igényel gondozást

A produktum különösen nagy hasznunkra lehet a terasz kiépítése során. De hogyan történik ez a gyakorlatban? 

Így kezdjünk hozzá a munkának

A WPC terasz építése tervezési és kivitelezési szempontból sem egy nagy ördöngösség, nem feltétlenül muszáj szakembernek fizetni ezért. A következő néhány lépés abban segít nekünk, hogy megmutatja a helyes telepítési folyamatot. 

1. A terasz helyének kijelölése, ehhez használhatunk kőműves zsinórt is.
2. A talaj előkészítése: a talaj kitermelése során eltávolítjuk a gyepet, kiássuk a talajt.
3. Aljzat tömörítése: eltávolítjuk a szennyeződéseket, majd elegyengetjük a területet. Ezután jöhet a tömörítés.
4. Az alapréteg lerakása: jöhet a murvából készült alapréteg, amit ismét tömöríteni kell. 
5. Kiegyenlítő réteg elhelyezése: ezután tesszük le és egyengetjük el a kiegyenlítő réteget, ami többnyire zúzott kőből áll.
6. Geotextília leterítése.

Befejező munkálatok

A munka így folytatódik:

7. A szegélykövek lerakása; ezek biztosítják majd a tartószerkezetet. 
8. A tartószerkezet profiljának lehelyezése; figyeljünk arra, hogy a sínekbe furatokat készítsünk, ezek helyet adnak a rögzítőanyagok számára!
9. A tartószerkezet összecsavarozása: ideiglenesen fel kell szednünk a tartószerkezetet, amíg a profilokat rátesszük az alátétlapokra és rögzítjük őket. 
10. Az első deszkák lerakása; a deszkák rögzítése, lyukak előfúrása.
11. A többi deszka elhelyezése; a deszkák rögzítése klipszekkel.
12. A zárólécek felszerelése. 

A WPC burkolat tehát hosszú távon szolgál majd minket. Habár oda kell figyelnünk a folyamat alatt, de a WPC terasz házilag is elkészíthető, remélem, ebben segített neked a cikkünk. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

2024. máj. 07.

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete partner szervezetét, a csepregi Farkas Sándor Egyletet látta vendégül a napokban. A vendégek megismerkedhettek Dunaújvárossal – meglepte őket városunk, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!