Dunaújváros Hetilap

Elavult a rendszer, nem várhatott tovább a Fabó Éva Sportuszoda gépészeti felújítása

Öcaline - 2023. augusztus 15. 9:30

Javában tart a Fabó Éva Sportuszoda tanmedencéjének gépészeti és nagymedencéjének részleges felújítása. Önkormányzatunk bruttó 53 millió forintból korszerűsíti az uszoda már elavult infrastruktúráját – az energiaválság után evidens céllal: a rekonstrukció nyomán sokkal energiatakarékosabban működjön az intézmény.

A Fabó Éva Sportuszodában tartott bejárást Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester a DVG Zrt. munkatársaival. 

Korszerűsítés = takarékosság

Mint a helyszínen – konkrétan a tanmedence homokszűrője előtt – tartott tájékoztatón a városüzemeltetésért is felelős alpolgármester kiemelte, régóta szükséges, immár halaszthatatlan felújítás valósul meg:
– Nem várathatott magára tovább a feladat megoldása, korszerűsíteni kell a gépészetet, hiszen évtizedek óta az elavult rendszert működtetik az ott dolgozók, akiknek nagy köszönet jár azért, hogy működik a létesítmény. Az uszoda legutóbbi felújítása ugyanis - utólag nézve - roppant problémás volt. Külsőleg ugyan megújult az intézmény, de nem cserélték ki teljes körűen a gépészetet. Ebből eredően az építéskori, vagyis a hetvenes évek technikájával üzemelt az uszoda. Sajnos a tavalyi brutális energiaár-emelés, amit az Orbán-kormány varrt a nyakunkba, azt is megmutatta, hogy a létesítmény ezzel a technológiával nagyon nehezen üzemeltethető gazdaságosan. Szó szerint sokkoló volt, menyire elavult, és ezzel együtt mennyire energiapazarló az a rendszer, amivel az uszodát működtetjük.

Mezei Zsolt hangsúlyozta: a "Rajta, Újváros!" Egyesület vezette önkormányzat a fentiekből eredően döntött úgy, hogy saját forrásból bruttó 53 millió forintot áldoz a Fabó Éva Sportuszoda eddig elmaradt rekonstrukciójára:
– A munkálatok során a szakemberek kicserélik a korrodált, eldugult vagy beszűkült csöveket, homokszűrőket újítanak fel. Fontos, hogy különválasztják a nagymedence és a kismedence fűtési és tisztítási rendszerét. Összességében hatalmas előrelépést teszünk annak érdekében, hogy a Fabó Éva Sportuszodát a továbbiakban a korábbinál energiatakarékosabban és üzembiztosabban tudjuk működtetni.

Minden téren megújul 

A felújítás konkrét műszaki tartalmát, a már elvégzett és jelenleg is futó munkálatokat Szilágyi Zsolt, a DVG Zrt. távhőtermelési részlegvezetője összegezte. Mint kiemelte, egymásra épülő, egymást kiegészítő munkák vártak és várnak a szakemberekre:

– Technikai részről fontos kiemelni, hogy a nagymedence vízcserélő szivattyújának a frekvenciaváltóval történő ellátása volt az első lépés, ami önmagában is jelentős energia-megtakarítást eredményez. Ráadásul ennek révén a vízmozgás is jobban szabályozható. Megtörténik a nagymedence fűtéskorszerűsítése – ott a fűtőrendszer is kap egy frekvenciaváltó szabályozót –, illetve műanyagokra cseréljük a korábbi acélcső-rendszereket, amelyek erősen korrodáltak. Ezzel egy időben történik meg a tanmedence leválasztása a nagymedence vízköréről. Részben jogszabályi előírásnak felelünk ezzel meg, hiszen a berendezések most már teljesen külön tudják a tanmedence vizét kezelni. A munkálatok nyomán jobban lehet szabályozni a víz minőségét, és a hőmérsékletét is könnyebb lesz így a szükséges szinten tartani. 
 A szakemberek májusban kezdték a munkálatokat a nagymedencével, majd a kismedence rekonstrukciójának előkészületei következtek, júliusban pedig elindult a kivitelezés. A tanmedence leválasztásával és a csőcserével a tervek szerint augusztus végére el is készülnek. És hogy mennyivel gazdaságosabb működést garantál a rekonstrukció? Szilágyi Zsolt egy szemléletes adattal szolgált: a mérések szerint a nagymedencei keringető szivattyú frekvenciaváltóval történt ellátása egyharmadával csökkentette az energiafelhasználást, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt megtérül a beruházás teljes összege.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt.