Dunaújváros Hetilap

Gyászol a penteleiek közössége, elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna

doszerk - 2023. augusztus 1. 16:36

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel értesült, hogy életének 90. évében elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna, a Pentelei Nyugdíjas Klub „Pro Cultura Intercisae” díjas egykori elnöke. Jucika néni emléke örökké él! Nekrológ.

Németh Györgyné Naszvadi Julianna odaadó munkája révén vált jelentős civil szervezetté a Pentelei Nyugdíjas Klub: hosszú éveken át segítette a klub mindennapjait, majd elnökévé vált, és közösséget teremtve legfőbb célja a pentelei hagyományok ápolása, a helyi tradícióknak a fiatalokkal történő megismertetése volt.

Évtizedeken át Penteléért

A legidősebb korosztály olyan példamutató, közismert képviselője volt, aki a klub mellett egyaránt aktív résztvevője és kiemelkedő szervezője lett a Pentele Baráti Kör és a Pentele Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek is – évtizedeken át!
Naszvadi Julianna, vagy ahogy ismerősei említették és szerették, Jucika 1934. július 14-én született Pusztaszabolcson; 1946 óta élt Dunapentelén. Boldog gyerekkora volt, szüleik példamutatóan, becsületesen, következetesen nevelték. Itt járta ki a nyolc osztályt, majd kitanulta a gyors-és gépírást. 38 éven át pénztárosként dolgozott a mai Vasmű úti Őspatikában. Túlzás nélkül állítható, hogy városunk valamennyi lakója ismerte udvariasságáról, lelkiismeretességéről, becsületességéről. Rengeteg karitatív munkát végzett: könyveket, ruhákat, ételt osztott a Vöröskereszttel, valamint a katolikus karitásszal is. Az újtelepi általános iskola építésénél is sokat tevékenykedett.
1991-től volt aktív tagja a Pentele Nyugdíjas Klubnak. Szorgoskodott, lelkiismereten kivette részét a munkából, így lassan vezetőjévé vált a penteleiek közösségének – áldozatos munkája révén a taglétszámot 100 fölé nőtt, szó szerint egy nagy családdá formálta a közösséget; több mint 20 éven át egyengette a klub mindennapjait.

Örömmel telve – a hagyományok igézetében is

Egy interjújában úgy fogalmazott: mindig csak adni szeretett, akkor van öröme, ha látja, másnak örömöt tudott szerezni – legyen az akár vigadalom a klubban, vagy akár tálcányi házi finomság a szomszédnak.
Mindezek mellett  múlt generációk hagyományainak kivételes ismerője, művelője, és terjesztője volt. Köztiszteletnek örvendett nemcsak a nyugdíjas klub, hanem a penteleiek körében, de városszerte és a környező településeken is. Hagyományőrző munkáját 2006-ban Pro Pentele díjjal ismerték el, majd Dunaújváros közgyűlése 2017-ben a „Pro Cultura Intercisae” díjjal jutalmazta.
Szabó Tamás a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke igazi küzdőszellemnek nevezte Németh Györgyné Naszvadi Juliannát.

„A közösség céljainak érdekében fáradhatatlanul tevékenykedett – halálával a penteleieket, sőt az egész várost hatalmas veszteség érte. Jucika, emléked őrökké megőrizzük!”

(Forrás és illusztráció: www.dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt.