A kétnyelvű oktatásban rejlő potenciál

doszerk - 2023. szeptember 30. 18:00

Manapság határozottan előnyben vannak azok a tanulók, akik kétnyelvű oktatásban részesülhetnek, amely egy kiemelkedően hatékony módszer. Bár jobb minél előbb elkezdeni, azért felnőttkorban sincs veszve semmi, hiszen számukra is a legkülönfélébb lehetőségeket tartogatja, csak győzzenek választani. (X)

Kép forrása: britmagyariskola.hu

Manapság határozottan előnyben vannak azok a tanulók, akik kétnyelvű oktatásban részesülhetnek, amely egy kiemelkedően hatékony módszer. Bár jobb minél előbb elkezdeni, azért felnőttkorban sincs veszve semmi, hiszen számukra is a legkülönfélébb lehetőségeket tartogatja, csak győzzenek választani.

A kétnyelvű oktatás előnyei gyermekeknél

Ahogy szó is volt róla, nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást, hiszen rengeteget profitálhatnak belőle gyermekeink. A második nyelv elsajátításának mellékhatásaként a tanulók kreatív gondolkodása is szárnyat kap, ami különösen becses készség például a problémák megoldásában. Ebben részesülnek a Brit-Magyar Iskola tanulói is, amiről a nyílt napjukon személyesen is megbizonyosodhatunk.

De ugyanígy jótékony hatással van az emlékezés, azaz a memória készségére is, ami által könnyebben rögzülnek a diákokban akár a bonyolultabb fogalmak és kifejezések is, amely készség később is biztosan jól jöhet akár továbbtanulásnál, akár az életben való sikeres haladás során.

Amiben szintén különleges a kétnyelvű oktatási módszer, hogy általa nem csupán egy-egy területen fejlődnek a tanulók, hanem együttesen még nagyobb sikereket eredményez minden területen.

A kétnyelvű oktatás hatása a karrierre

Először is képes megágyazni a későbbi tanulmányok sikereinek. Általánosból középiskolába érkezve gyakran tapasztalható, hogy azon tanulók, akik kétnyelvű oktatásban vettek részt, gyorsabban veszik fel a ritmust.

Ami ebben az örvendetes, hogy egyértelműen a megnövekedett koncentrációs képességüknek tudható be, és mivel képesek a lényegre koncentrálni, kevésbé terhelik haszontalan információval elméjüket, amely által pedig hatékonyabbak a problémák megoldásában és a fontos kérdések eldöntésében is.

Az már csak hab a tortán, hogy a plusz nyelv ismerete milyen előnyökkel jár manapság, amikor hazánkban bizonyos helyeken (pl. turisztikai látnivalók közelében) gyakrabban hallhatunk idegen nyelveket beszélőket, mint magyarul társalgókat. Emellett persze a kereslet is megnőtt a nyelvtudásra, ami ugyancsak jó hír azoknak, akik valamely nagyvállalatnál vagy multinál képzelik el a karrierjüket.

A kétnyelvű oktatásban résztvevők számára a világ is kitárulkozik

Ha eddig esetleg kétségeink lettek volna, hogy miért érdemes a kétnyelvű oktatást választani akár magunk, akár gyermekeink számára, akkor itt egy újabb érv.

Ha valaki az anyanyelve mellett még legalább egy nyelvet, mondjuk az angolt is folyékonyan beszéli, akkor nagyságrendekkel élvezetesebbek lesznek a külföldön tett látogatásai, legyen az szabadidős program vagy üzleti út. Hiszen egészen más érzés, amikor képesek vagyunk elolvasni például egy múzeumban a leírásokat vagy megnézni egy filmet, mesét eredeti szinkronnal.

Ami viszont talán a leghasznosabb a kétnyelvű oktatásban az az, hogy előnyeit már rövidebb és hosszabb távon is élvezhetjük, és külön öröm, hogy a Brit–Magyar Iskola révén ebben gyermekeink is részesülhetnek, így ők már akár kicsi koruktól kezdve hatékonyabban építhetik a jövőjüket.

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.