Dunaújváros Hetilap

Fogd a kezem! – a szolidaritás és érzékenyítés hete Dunaújvárosban

Fábos Zsolt - 2023. szeptember 15. 18:03

Színes, gazdag programsorozat hívja fel a figyelmet városunkban jövő héten keddtől szombatig a fogyatékossággal élő emberek problémáira. Koncepció és menetrend itt!

Az eseménysorozat arra is fel kívánja hívni a többségi társadalom figyelmét, hogy nincs különbség ember és ember között – semmilyen körülmények között sem. Mert mindannyian egyek vagyunk!

Érzékenyítés – együtt!

A fogyatékossággal élőkre koncentrál majd Dunaújváros szeptember 19-23. között. Rengeteg programot szerveznek több helyszínen is, a start kedden, a Városháza téren lesz. Sok szemléletformáló, érzékenyítő programot terveznek, beszélnek majd a szakemberek az autizmusról, lesz tájékoztatás a SNI témáról, előadások vakvezető kutyákkal. A rendezvény szeptember 23-án, a már hagyományos "Fuss Velünk, Fuss Értünk!" jótékonysági futóversennyel zárul. A rendezvény egyik szervezője Kálmánné Tóth Mária, az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete képviseletében, aki gőzerővel készül már a szolidaritás hetére:
– Egyesületünk immár 7. éve szervezi ezt a jótékonysági futást, ami tulajdonképpen egy társadalmi érzékenyítés. Szeretnénk, ha minél többen átéreznék, azt a helyzetet, amibe az érintett családok kerülnek. Számukra nagyon fontos a társadalmi elfogadás. Nagyon örülök annak, hogy öt napon keresztül ez lesz a központi téma Dunaújvárosban. Köszönöm mindenkinek a lehetőséget! Nekünk ez nagyon fontos.

A szolidaritás erejével

Még a nyár elején a közgyűlési teremben rendeztek egy konferenciát, ahol az SNI-s gyerekek helyzete volt a téma. Barta Endre humán alpolgármester ott vetette fel, hogy az Esőemberek szeptember 23-ai fotóversenyét bővítsék ki plusz rendezvényekkel, szervezzenek egy egész hetes programsort.

Már akkor nagyon sokan a nevüket és a munkájukat ígérték és adták a rendezvényhez, most pedig már ott tartunk, hogy napokon belül megkezdődik a Szolidaritás hete Dunaújvárosban, hangsúlyozta Barta Endre:
– Nagyon fontos hét előtt állunk, ahol a város intézményei, a civil szervezetek közösen aktív részesei lehetnek ennek a programsornak. Ez az a terület, ami az elmúlt évtizedek során nem kapott elég figyelmet, így van bőven dolgunk. A különleges bánásmódot igénylő emberek helyzete óriási energiákat igényel. Ehhez viszont kevés a pedagógus, kevés a képzett szakember, kevés az ő megbecsülésük. Nekünk, a többségi társadalomban élőknek el kell fogadnunk az ő másságukat, és értenünk-éreznünk kell, hogy ők is ugyanakkora értéket képviselnek, mint bárki más. Ez fontos mondat: mindannyian egyek vagyunk!

A programsorozat tételes-részletes menetrendjét itt találják!

(Címlap- és nyitókép: DO-archív; belső oldali fotó: Végh Zoltán; flyer: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Duna Plazma: Egészség és Családi Napok – már harmadszorra

Duna Plazma: Egészség és Családi Napok – már harmadszorra

2024. aug. 02.

Kétnapos dzsemborira várja az egészségtudatosan élő érdeklődőket és famíliákat a dunaújvárosi központ: a Duna Plazma Egészség és Családi Napok helyszíne a Városháza tér lesz jövő hétfőn és kedden.

Folytatódik a műanyagmentes kihívás!

Folytatódik a műanyagmentes kihívás!

2024. aug. 02.

Több fontos tényezőre figyelmeztetőt tipptárral folytatódik az önkormányzat környezettudatos sorozata – a műanyagmentes időszaknak nem kell véget érnie augusztusban! 

Dunaújváros Kenyere – negyedévente nemes cél érdekében

Dunaújváros Kenyere – negyedévente nemes cél érdekében

2024. aug. 01.

Az elmúlt három hónapban a Wesley Da-Capo Alapfokú Művészeti Iskolának gyűlt az adománya a Dunaújváros Kenyere közösségi kezdeményezése során. A Spartané a következő felajánlás.

Javában tart a pentelei szovjet emlékmű bontása

Javában tart a pentelei szovjet emlékmű bontása

2024. júl. 31.

A befejezéshez közelednek a munkálatok a Mondbach-kúria előtt, derül ki az önkormányzat hivatalos facebook-felületén közzétett összegzésből. Méltó nyughelyre kerülnek a halottak, Pentele pedig visszakapja főterét.

A tikkasztó nyárban is nagyon kell a vér

A tikkasztó nyárban is nagyon kell a vér

2024. júl. 30.

Több rendkívüli alkalom színesítette a júliusi alkalmak listáját, de az augusztus is sűrűnek ígérkezik véradás szempontjából. A nyár mindig nagyon érzékeny időszak: a nyaralások miatt nehezebben mozgósíthatók a donorok, ugyanakkor az egészségügy vérigénye a dühöngő kánikulában sem csökken.

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

2024. júl. 30.

Jeles együttműködésről ad hírt a DSTV összeállítása. Belülről teljes felújításon esik át a dunaújvárosi JYSK áruház, többek között lecserélik az egyébként teljesen jól működő ledes világítást. A 250 darab mennyezeti panelt pedig nem dobták ki – inkább odaadták a Dunaújvárosi Óvodának. Hangkép.
 

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. júl. 28.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.