Mi fán terem a Bike Safe? Te regisztráltál már?

Öcaline - 2023. szeptember 19. 10:30

Tételes összegzéssel rukkolt ki a vármegyei főkapitányság kommunikációs szolgálata a BikeSafe elnevezésű programról – a téma a kerékpárlopások miatt mindig aktuális és forró, ráadásul szombaton regisztrációs lehetőség is lesz Újtelepen!

Kezdjük egy elszomorító adattal: mint a lapunkhoz eljuttatott összeállításból kiderül, hazánkban évente több mint 10 ezer kerékpár tűnik el. Ugyanakkor általánosságban az is elmondható, hogy a meglovasított drótszamarakat sokszor egyszerűbb megtalálni, mint jogos tulajdonosaikat – és éppen erre a rendkívüli helyzetre kínál megoldást a BikeSafe program. 

Hogyan működik, miért hasznos?

A rendszer lényege, hogy a kétkerekű egy rövid, alig pár perces procedúra végén bekerül egy rendőrségi adatbázisba, amely nemcsak a kerékpár (illetve, és ez később fontos lesz, az elektromos bringa, sőt, a roller is) főbb adatait, jellemzőit és képét tartalmazza, hanem a tulajdonos főbb adatait és elérhetőségét is. Vagyis ha a rendőrség látókörében feltűnik egy lopott kétkerekű, amelyről kiderül, hogy regisztrálták, akkor pillanatok alatt eljutnak a jármű gazdájához. Az már csak hab a tortán, hogy az adatbázisba történő regisztráció menete nagyon egyszerű és gyors.
Szintén fontos jellemző, hogy ha ellopják előzetesen regisztrált kerékpárodat, minden szükséges adat egy adatbázison belül elérhető a sikeres felderítéshez, hogy visszakaphasd kétkerekűdet – ez nemcsak meggyorsítja a rendőrök munkáját, de egyúttal növeli az esélyt is arra, hogy az ellopott bringa gyorsan „hazatalál”. 

Fókuszban a sebesség
 
A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a nyomozást segítő fényképek és a bringa adatai is rendelkezésre állnak már a rendszerben, így ha a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján a járgány is könnyen azonosítható. Szintén fontos jellemzője a rendszernek, hogy a programban regisztrált biciklik eltűnése esetén a feljelentés online is megteheti a jármű gazdája – csak néhány kattintás, és máris kezdődhet a keresés!

A szakértők szerint a rendszer egyik fontos, ám ritkán emlegetett jellemzője, hogy extrákkal is segíti a felderítést. Az ellopott kerékpárokon ugyanis gyakran az interneten próbálnak túladni – és ha egy regisztrált kerékpárt ellopnak, és a tulajdonos feljelentést tett, az adatbázist működtető alapítvány folyamatos internetes figyelőszolgálata révén a rendőrség azonnal értesül arról, ha a keresett jármű felbukkan egy hirdetésben. A biztonság vica versa is érvényes: a regisztráció révén a tulajdonos a jármű eladásakor törzskönyvvel igazolhatja, hogy ő a kerékpár gazdája. A rendőrség javaslata e téren is egyértelmű: ha valaki úgy dönt, hogy eladja a bringáját, csak hozzá kell csapni a törzskönyvet, míg a regisztrációt online átruházhatja a vevőnek!
Mindent összevetve valaki csak abban az esetben járhat rosszabbul annál, ha ellopták a kerékpárját, ha esélyt sem ad magának arra, hogy a lehető legnagyobb eséllyel visszakaphassa. 

Itt a lehetőség!

Mindezek után egy remek hír, hogy nem is kell sokáig várni városunkban a következő alkalomra: a Városvédők Újtelepért Egyesülete közösségi eseményeként szeptember 23-án, azaz jövő szombaton az "Őrizd meg és óvd az értékeidet!" jelszavával, a dunaújvárosi kapitányság bűnmegelőzési alosztályával együttműködve rendezik az ingyenes, országos kerékpár regisztráció újabb dunaújvárosi állomását a Waldorf Gimnázium (vagyis a volt újtelepi iskola) udvarán. 
A 10 és 14 óra között rendezendő BikeSafe akció kapcsán a kezdeményezés szervezői hangsúlyozták, a kezdeményezés keretében ezúttal elektromos kerékpárok és rollerek is bekerülhetnek a rendőrségi adatbázisba.

Itt a remek alkalom! Ha még nem regisztráltál, most megteheted!

(Címlap- és nyitókép: FVMRFK, belső oldali fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

2024. júl. 23.

Országos kiterjedésű, de Fejér vármegyei vonatkozásokkal is bíró csalássorozat nyomán adott ki közleményt a vármegyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tipptár, érdemes megfogadni!

Sanyarú sorban tartott kutyusokat – állatkínzásért felelhet

Sanyarú sorban tartott kutyusokat – állatkínzásért felelhet

2024. júl. 19.

Az állatok bestiális körülmények között, gondozatlanul, élelem és víz nélkül vészelték át "gazdájuk" kínzását a perkátai szőlőhegyen lévő ingatlanban. Több tucat négylábút találtak a dunaújvárosi rendőrök – most lezárták a nyomozást, a 35 éves nő állatkínzás miatt felelhet.

Meghosszabbították a hőségriasztást

Meghosszabbították a hőségriasztást

2024. júl. 12.

Az év eddigi legdurvább hősége volt a héten – nem kérdés, hogy lesz még hasonló a következő hetekben-hónapokban. Sajnos változatlanul aktuális: a kánikula időszaka különleges kihívások elé állít mindenkit. Tippek és trükkök újra – de nem lehet elég a figyelmeztetés! 

Ha kánikula, akkor fontos a megelőzés is!

Ha kánikula, akkor fontos a megelőzés is!

2024. júl. 10.

Hőségben minden könnyebben kap lángra, de még egy veszélyforrásra figyelmeztet a katasztrófavédelem vármegyei szóvivője: a szénmonoxid-mérgezések száma is megugrik a kánikula időszakában.

Az eltiltásra is fittyet hányt a szabályszegő

Az eltiltásra is fittyet hányt a szabályszegő

2024. júl. 09.

Eltiltás hatálya alatt vezetett, majd kivonta magát a rendőri intézkedés alól egy férfi a városban – most vádat emelnek ellene. Ittas is volt, ehhez képest apróságon bukott, értesült a DO.

Tűzgyújtási tilalom – fontos tudnivalók

Tűzgyújtási tilalom – fontos tudnivalók

2024. júl. 07.

Nem árt tisztában lenni a tényekkel: április 30-tól október 1-ig tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy például a kerti zöldhulladékot nem lehet égetni, de ha nincs megyei, vagy országos tiltás, bográcsozni-sütögetni még lehet a szabadban. 

Harmadfokú hőségriasztás – majdnem egy héten át!

Harmadfokú hőségriasztás – majdnem egy héten át!

2024. júl. 06.

Ahogy tegnapi anyagunkban jósoltuk, vasárnap nulla órától jövő péntekig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos.