Beteggondozás önkéntes segítővel

doszerk - 2023. október 20. 14:04

Az otthoni beteggondozást általában közeli hozzátartozók, a család tagjai végzik. Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor ezt az áldozatos tevékenységet egy idegennek, nevezetesen önkéntes segítőnek kell megoldania. (X)

Ebben az esetben családtagként, megbízóként jó pár szempontot figyelembe kell vennünk, hogy az együttműködés mind a gondozott, mind az önkéntes számára kielégítő legyen.

Önkéntesi kompetenciák

Az önkéntes rendelkezzen legalább minimális egészségügyi ismerettel. Ismerje a gondozott problémáit, az ápolás speciális metódusait, tudja használni az ápolási segédeszközöket. Az olyan egyszerű műveletek, mint például az Értékszigetnél is kapható vízhatlan lepedő cseréje se jelentsen kihívást számára.

Az Értéksziget kimagasló vagy prémium minőségű termékeivel az otthonápolási és beteggondozási terület segédeszközeinek specialistája. A webshopjába érkező megrendeléseket gyorsan, megbízhatóan és diszkréten teljesíti.

Fontos, hogy az önkéntes ismerje a beteg háziorvosát és annak asszisztensét, beleértve a telefonszámukat és a rendelő címét is. Ez döntő fontosságú lehet egy gyors állapotromlás vagy bármely, váratlanul felmerülő egészségügyi kérdés esetén, amire csak a gondozott állapotát jól ismerő szakember válaszolhat érdemben. Ezenkívül természetesen a családtagokhoz is stabil elérhetőség szükséges, hogy azok fontos ügyekben intézkedhessenek, döntést hozhassanak.

A gondozott személyhez való viszonyulás

Mint sok kapcsolatban, a gondozottal történő első találkozás döntő fontosságú. Lényeges, hogy a gondozó elmondja magáról, hogy szakképzett ápoló végzettséggel rendelkezik-e, vagy hogy bár nincs ilyen irányú végzettsége, de tájékozott a témában. Elengedhetetlen tisztázni, hogy az ápolói, gondozói tevékenység milyen feladatok ellátását jelenti pontosan.

Szükséges kihangsúlyozni, hogy a gondozó önkéntesként segít, és azt milyen időpontokban, meddig fogja gyakorolni. A későbbi félreértések elkerülése érdekében az a legpraktikusabb, ha ezek a szóbeli megállapodások írásban is rögzítésre kerülnek. Alapvetően a nyitott, őszinte hozzáállás már az első pillanattól kezdve megalapozhatja a kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolt és ápoló között.

A 6 kérdés szabálya

A miért, mi, hogyan, kitől, mikor és hol: vagyis a beteggel és a hozzátartozókkal történő kommunikációnak mindig egyértelműnek és világosnak kell lennie. Persze a világos, kézenfekvő információcserének sohasem szabad nyersnek lennie. Tapintatos, de mégis egyenes beszélgetésekkel szolgálható igazán a közös cél, mégpedig, hogy a beteg a lehető legjobban érezze magát és ellátása az igényeinek megfelelő legyen.

A segítő kapcsolat végén az önkéntes remélhetőleg úgy búcsúzhat el a gondozottól, hogy az jobb állapotban van, és úgy érzi, hogy ebben a sikerben a megfelelően kialakított kapcsolat és az együttműködés minősége is döntő szerepet játszott.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk.