Előbb nyárias, aztán őszbe csavarodik

Öcaline - 2023. október 2. 10:16

26, sőt 28 fokos csúcsokkal számolhatunk szerdáig a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – aztán csökken, de egészen a hét végéig kitartanak a 20 fok körüli értékek, kellemes napokra készülhetünk.

"Vénasszonyok nyara" – tömör jellemzést adott az előttünk álló napokra Krausz Mikes Miklós. A Köpönyeg.hu meteorológiai portál szerkesztője mára még kifejezetten nyárias időt ígér: csak kevés gomolyfelhő zavarja az októberi napsütést. Nem lesz eső, ám 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A hőérzetet az is fokozza, hogy egész nap gyenge marad a légmozgás. A friss modellek keddre sem ígérnek változást: sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nélkül. A délies szél többfelé megélénkül – nyárias meleg lesz, változatlanul 25-26 fok körüli, helyenként egy-két egységgel melegebb maximumokkal.
A már sokszor belengetett évszakváltó hidegfront várhatóan szerdán éri el térségünket: északnyugat felől érkezik, szakadozott felhőzettel és megerősödő széllel. Csak kevés helyen fordul elő futó zápor – elsősorban az északi hegyes-völgyes vidékek lakói várhatnak csapadékot. Csökken a hőmérséklet, megszűnik a nyárias idő, de megfagyni továbbra sem fogunk: 20-23 fokos csúcsokkal számolhatunk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét közepétől őszies, de kellemes idő várható: csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, érdemi csapadék nem várható. Eleinte gyenge lesz a légmozgás, majd estétől új erőre kap az északnyugati szél – de még mindig 23 fok körüli értékeket mérhetünk.
Újabb gyenge és száraz hidegfront érkezik pénteken – vagyis várhatóan csapadékot nem, csak szélerősödést okoz. Emellett 17-21 fok közé esik vissza a hőmérséklet, vagyis a nyárias jellemzőknek búcsút inthetünk. A hét végén is változékony, szeles, de csapadékmentes időre készülhetünk – 20-24 fok körüli, kellemes napok várhatók.

 Ha lassan is, de immár visszavonhatatlanul: beköszönt az ősz.

(Fotó: Így látjuk MI! – Németh Margit felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Energiatároló rendszerek

Energiatároló rendszerek

2024. máj. 24.

Az emelkedő energiaárak, és az igény az ökológiai lábnyom csökkentésére egyre több háztartást terel a zöldenergiák irányába. Ezek közül a legelterjedtebb, és ami családok, magánszemélyek számára könnyen elérhető, az a napenergia. (X)

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

2024. máj. 24.

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

2024. máj. 24.

Fegyverropogástól hangos családi és nyílt napot szervezett a dunaújvárosi lőteret működtető Főnix SE, derül ki a DSTV összeállításából. A szervezet ezzel ünnepelte, hogy újra birtokba vehette a létesítményt. Hangkép.

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

2024. máj. 23.

Belül rend és tisztaságillat, kívül kristálytiszta és meleg víz, ápolt és gyönyörű zöld környezet. Ráadásul a pénztárnál sem lepődünk meg, a tavalyi árakon nyitott az élményfürdő. Állítólag még a büfé sem emelt árakat. Tehát minden változatlan, újra várja a vendégeket a népszerű rekreációs bázis!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

2024. máj. 23.

A legzúzósabb idősávban 15 percenként indulnak a járatok a nagy közösségi grillparti és kavalkád helyszínére szombaton, vasárnap fél óránként lesz busszal megközelíthető a Szalki-sziget! Útvonal és menetrend itt!

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

2024. máj. 23.

Az építőiparban a pontosság és a minőség kulcsfontosságú tényezőnek számítanak, a biztonságos munkavégzésről már nem is beszélve. Éppen ezért a megfelelő mérőeszközök használata elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalú munkát végezzünk, és egy-egy projektet időben, költséghatékony módon, balesetmentesen tudjunk kivitelezni. (X)

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

2024. máj. 22.

Nem mindennapi erőpróba színesíti a Szalki-szigeti kavalkád kínálatát szombaton: városunkat is útba ejti ugyanis a Nemzetközi Erős Emberek Versenysorozata – szombaton 10, majd 15 órától. Flyer.