Napos nyitány, esős vég, ez már igazi ősz

Öcaline - 2023. október 16. 10:30

Bár az október nyárnak lőttek, az első napokban derült, napos időre készülhetünk, ígéri a DO meteorológiai szakértője. Aztán csapadékos periódus következik – csütörtöktől vasárnapig. De megfagyni nem fogunk.

"Jönnek a talaj menti fagyok!" – egy hete még a tudományos fantasztikus pop kategóriájába tartozott ez a mondat, most valóság: ezzel kezdi szokásos hétindító előrejelzését Krausz Miklós, a Köpönyeg.hu időjárási portál szerkesztője. A mai prognózis szerint sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen. Eső sehol sem várható, ráadásul fokozatosan mérséklődik az eleinte még élénk északnyugati szél – a reggeli csípős 4-6 fokot követően délután 14-15 fok körül alakul a hőmérséklet.
Hasonló képletet ígérnek keddre a friss modellek: fátyolfelhők szűrik az őszi napsütést, csapadék nem alakul ki. A keleti szél csak néha élénkülhet meg. Reggel általában 3 fok körül alakul a hőmérséklet, és – közlekedők, figyelem – a szélvédett helyeken többfelé lehet talaj menti fagy a hajnali, reggeli órákban! A napsütés hatására délután 11-16 fok lesz.
Változás várható szerdától: nap közben még napos idő lehet, ám délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, és estétől már eső, zápor is előfordul. Reggel ismét lehet gyenge fagy, délutánra viszont már 16-18 fok köré melegszik a levegő.
A hét közepétől csapadékos, esős időt ígér a középtávú előrejelzések specialistája: csütörtök erősen felhős, borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor – a legnagyobb valószínűséggel az északi hegyes-völgyes vidékek lakói kapnak az égi áldásból. Többfelé lesz párás a levegő, de a hőmérséklet ismét emelkedhet – térségünkben 17-20 fok körüli csúcsokkal számolhatunk. Marad a borongós idő pénteken is, de átmenetileg kevesebb helyen fordul elő csapadék. Ugyanakkor a déli szél megerősödhet, ennek révén újra nő a csúcsérték – 20-22 fok körüli mutatók lehetnek.
A hét végén is folytatódik az esős, de viszonylag enyhe idő – szombaton csökken a csapadékhajlam, de vasárnap újra egyre többfelé várható eső, zápor. Nap közben 16-20 fok közötti csúcsokkal számolhatunk.

A szokatlan, már-már nyárias melegnek tehát lőttek, visszavonhatatlanul beköszöntött az igazi ősz –minden fontos jellemzőjével!

(Fotó: Így látjuk MI! – Németh Margit felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

2024. máj. 24.

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

2024. máj. 24.

Fegyverropogástól hangos családi és nyílt napot szervezett a dunaújvárosi lőteret működtető Főnix SE, derül ki a DSTV összeállításából. A szervezet ezzel ünnepelte, hogy újra birtokba vehette a létesítményt. Hangkép.

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

2024. máj. 23.

Belül rend és tisztaságillat, kívül kristálytiszta és meleg víz, ápolt és gyönyörű zöld környezet. Ráadásul a pénztárnál sem lepődünk meg, a tavalyi árakon nyitott az élményfürdő. Állítólag még a büfé sem emelt árakat. Tehát minden változatlan, újra várja a vendégeket a népszerű rekreációs bázis!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

2024. máj. 23.

A legzúzósabb idősávban 15 percenként indulnak a járatok a nagy közösségi grillparti és kavalkád helyszínére szombaton, vasárnap fél óránként lesz busszal megközelíthető a Szalki-sziget! Útvonal és menetrend itt!

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

2024. máj. 23.

Az építőiparban a pontosság és a minőség kulcsfontosságú tényezőnek számítanak, a biztonságos munkavégzésről már nem is beszélve. Éppen ezért a megfelelő mérőeszközök használata elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalú munkát végezzünk, és egy-egy projektet időben, költséghatékony módon, balesetmentesen tudjunk kivitelezni. (X)

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

2024. máj. 22.

Nem mindennapi erőpróba színesíti a Szalki-szigeti kavalkád kínálatát szombaton: városunkat is útba ejti ugyanis a Nemzetközi Erős Emberek Versenysorozata – szombaton 10, majd 15 órától. Flyer. 

3 érv, amiért neked is szükséged van egy összecsukható ruhaszárítóra

3 érv, amiért neked is szükséged van egy összecsukható ruhaszárítóra

2024. máj. 22.

A ruhaszárító a háztartások egyik alapvető kelléke, hiszen a mosott ruhákat ki kell teríteni valahová, ahol rendesen meg tudnak száradni. Még azokban az otthonokban is gyakorta használják, ahol egyébként szárítógép is van, hiszen 2-3 ruhaneműért nem érdemes beindítani a készüléket, illetve nyáron sokkal jobb kint a szabad levegőn teregetni.