Védd alátétfóliával a medencét!

doszerk - 2023. november 14. 11:11

Biztos te is rengeteg alkalommal hallottad már, hogy a siker egyik nagyon fontos előfeltétele az alapos előkészítés és az átgondolt kivitelezés. Valószínűleg erről már több-kevesebb tapasztalatot is szerezhettél! (X)

Főleg ekkor van ez így, ha valami "kézzelfoghatót" alkottál, vagy esetleg annak létrehozásában aktívan részt is vettél. Remek példa erre a kertben a családi medence felállítása, amikor is a pontosan és előírásszerűen elvégzett előkészítésnek számos hosszú távú előnyét lehet élvezni.

Megóv sokféle károsodástól

Egy kerti puha falú, más néven PVC fóliatestű medence alja rendkívül érzékeny. Ha hatékony védelmet szeretnél ennek, akkor érdemes felkeresned a Medence Óriás egyéb takarók, alátétfóliák oldalát, ahol remek minőségben találsz alátétfóliát.

Igazán jó döntés, ha a felfújható családi medence alá a kifejezetten erre a célra fejlesztett speciális alátétfóliát rakod. Ennek anyaga könnyű, polietilénből készítik. Az alátétfólia alkalmazásával ugyanis hatékonyan meg lehet akadályozni, hogy a pancsolós időszak alatt a növények elkezdjenek alatta kihajtani. Ha ugyanis ez megtörténik, nagyon sok kellemetlenség adódhat. A medence alja is kiszakadhat, ami nem kevés bosszúságot és plusz anyagi ráfordítást vonhat maga után. Ez akkor is megtörténhet, ha mindent eltávolítottál a felállítás helyszínéről. Jobb tehát a túlbiztosítás.

Kényelmesebbé tesz és segíti a hőmegtartást

A szabadban nem csupán a kerti medencében van víz, hanem a talaj is bővelkedhet nedvességben. Az alátétfólia használatával hatékonyan meggátolhatod, hogy a talajban lévő szivárgó víz nyomást gyakoroljon a medence aljzatára. Hiába egyengetted el gondosan a medence felállítása előtt a területet, tisztítottad meg az ágaktól, kövektől és gyökerektől, ha később a víz lent dolgozik, bizony nagyon egyenetlenné tudja tenni a talajt. Ezt ilyenkor a medencében is lehet érezni. Emellett pedig egyáltalán nem ideális az sem, ha a medence nem teljesen vízszintesen áll. Az egyenetlen terhelés sokkal jobban károsíthatja az egyik oldalon lévő elemeket. Általában a maximum egy százalékos lejtés a még megengedett.

Sok pénzt segít neked megtakarítani

A talaj igen hamar ki tud hűlni egy pár hűvösebb nyári nap és éjszaka alatt. Ha viszont egy alátétfólia van a talaj és a medence alja között, akkor lényegesen kisebb lesz majd a hőveszteség, és nem kell olyan sokat várni vagy tenni, hogy a víz ismét kellemes és a pancsolás újra örömteli legyen a szabadban. Ez is azt jelzi, hogy milyen sokat spórolhatsz, ha a megfelelő méretű alátétfóliát alkalmazod a kerti medence alatt.

Biztos te sem szeretsz nagyon sok időt a medence kitakarítására áldozni. Ha a felállított medence körül rendezett és tiszta a terület, és a pancsolók nem viszik be folyamatosan a kerti hulladékokat a lábukkal a vízbe, akkor máris sok időt és energiát megspórolhatsz. Az alátétfólia erre is tökéletes, úgy működik egy kicsit, mint egy hatékony lábtörlő.
 

A rovat további hírei: Mozaik

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk. 

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

2024. júl. 22.

A periódus elején folytatódik a kánikula, de a hét közepén felfrissülhetünk végre a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hét végén ismét támad a meleg – igaz, már csak nappal.