Ismerje meg az XPS szigetelést!

doszerk - 2023. december 24. 8:00

Az épületek szigetelése rendkívül fontos feladat, mivel ezáltal energia takarítható meg, jobb lesz a lakás komfortja, megelőzzük a hőhidakat. Ennek következtében csendesebbé és melegebbé válik az épület, kevesebb energiára lesz szükség a fűtés és a hűtés során, valamint a lakás értéke is emelkedik. (X)
 

Azonban a különböző szerkezeti részekre különféle szigetelőanyagok szükségesek, hiszen ezek tulajdonságai eltérnek egymástól. Cikkünkben az XPS-t mutatjuk be, mely elengedhetetlen minden építkezésen.

Az XPS gyártása

A csomeszigeteles.hu kínálatában kapható extrudált polisztirol, rövidítve az XPS egy olyan kiváló anyag, amely apró polisztirol golyókból készül. A gyártástechnológia lehetővé teszi azt, hogy olyan zárt cellák keletkezzenek, melyek ellenállnak a nedvességnek, ezért minden olyan helyen ideális, ahol nedvesség jelentkezhet. Az így elkészített XPS lapok vízhatlanok, nagy nyomószilárdságúak és ellenállóak, emellett pedig még számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Az XPS felhasználási területe

A legtöbb esetben lábazati szigetelésként használják, de ideális falszerkezeteken, s azok belsejében, födémekhez, padlókhoz, lapostetőkhöz, magastetőkhöz és pincékhez is. Nem szívja magába a vizet, ellenáll a nedvességnek, egyszerűen telepíthető és költséghatékony, népszerűsége ennek következtében nagyon magas.

Milyen előnyökkel rendelkezik az XPS szigetelőanyag?

– Magas a nyomószilárdsága, ezért a munkálatok során nem fog eltörni, megrepedni.
– Vízálló, ezért nedves helyen is alkalmazható.
– Kiváló hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik.
– Többféle vastagságban kapható.
– Fagyálló tulajdonsága miatt nem kell attól tartani, hogy a nedvesség hatására szétfagy.
– Könnyen méretre alakítható, szikével is vágható.
– Nagyon könnyű, ezáltal nem nehéz a szállítása, valamint a falakat sem terheli meg.
– Nehezen ég, ezt a belekevert égésgátló anyaggal fokozzák.
– Rendkívül ellenálló, a savak, lúgok nem károsítják.

Hogyan kell az XPS lapokat felragasztani?

Az átlagos helyeken használható a szokásos “pogácsás” megoldás, azonban pinceszerkezetek, mélyen fekvő részek esetében a lap teljes felületén történő ragasztása szükséges. Arra is alkalmas, hogy akár 3 méter mélységben, talajvizes helyeken is ideális megoldást nyújtson a felhasználók számára. Alkalmazható abban az esetben is, ha áthidalókat, födémet, gerendákat kell szigetelni, sőt, bennmaradó zsaluzatként is használható.

A környezetvédelem fontossága

Az XPS lapok gyártása során nem vesznek igénybe klórozott és fluorozott szénhidrogéneket, hidrofluorkarbonokat, ezáltal pedig nem keletkeznek üvegházhatást előidéző gázok. A kiváló hőszigetelési tulajdonságai miatt kevesebb fűtési energiára lesz szükség, így a széndioxid-kibocsátás is csökken.

Az XPS egy modern, rendkívül széles felhasználási területtel és kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkező, alacsony környezeti terhelést okozó szigetelőanyag, melynek használata is könnyű, ezért az építkezők körében nagyon népszerű.

A rovat további hírei: Mozaik

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

Itt az idő: közösségi napot szerveznek a Kaptárban

2024. júl. 01.

A közelmúltban már foglalkoztunk a témával, most itt az alkalom a részletes programterv ismertetésére: idei, immár harmadik nagy összetartását szervezi meg a Kaptár Music Pubban a Jägermeister-gyűjtők lelkes csapata. Közösségi élményt ígérnek – színes kínálattal!

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

Átmeneti enyhülés, a hét végére visszatér a tikkasztó kánikula

2024. júl. 01.

Érdemi változást keddtől ígér a DO időjárási szakértője, a hidegfront erős széllel és némi csapadékkal érkezik, viszont nem tart túl sokáig: már pénteken felmelegedés kezdődik, és a hét vége újra hőséget hoz.

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

Tombol a kánikula – figyeljünk magunkra és másokra!

2024. jún. 30.

Változékony ugyan az idő, a forróságot bármikor letörheti egy-egy hidegfront, de alapvetően meleg van és melegebb, mint a korábbi években. Barta Endre alpolgármester, a 4-es választókerület képviselője egy néhány nappal ezelőtti délutánon vizet osztott a Római városrészben.

DSTV: cicaterápia a Vasváriban

DSTV: cicaterápia a Vasváriban

2024. jún. 30.

Különleges foglalkozás helyszíne volt a Vasvári Pál Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a nyári szünidő előtt négylábú, doromboló vendégek látogattak el az intézmény két osztályához – Matyi és Áfonya osztatlan sikert aratott a nebulók körében. Hangkép.

Nagyot ment a Resti Családi Napok programja a Vasmű úton (galériával)

Nagyot ment a Resti Családi Napok programja a Vasmű úton (galériával)

2024. jún. 28.

Idén immár harmadszorra csalogatta színes programmal a városlakókat a Resti Bisztró stábja az egység előtt lezárt Vasmű útra múlt hét végén. Az eseménysorozat ráadásul két naposra bővült – sok-sok zene és tánc, színes családi kavalkád, de még jövővallatás és sütiverseny is színesítette a kínálatot.

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)