Számtalan helyen járt a Mikulás városszerte, ajándékokkal érkezett

doszerk - 2023. december 7. 18:30

A Dunaújvárosi Óvodák tagintézményeibe, a mozgáskorlátozottak ünnepi rendezvényére, és még számtalan helyre ellátogatott a Mikulás az elmúlt napokban. Összeállításunk a teljesség igénye nélkül nyújt áttekintést az ajándékosztó fontosabb megállóiról.

Idén is elérkeztünk az év azon napjaihoz, amikor a gyerekek szorgosan tisztítják a csizmáikat, abban bízva, hogy a Mikulás idén is ajándékokkal örvendezteti meg őket. Nem volt ez másképp Dunaújváros óvodáiban sem, mondhatni az egész hét a Mikulás jegyében telt.

Az ajándékozástól a közösségi élményig

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester immár hagyományosan idén is felöltötte a piros ruhát, és Mikulásként érkezett először a Duna-parti Tagóvoda gyermekeihez. Természetesen apró segítői is voltak a nagyszakállúnak, a Duna Dog Center Alapítvány jóvoltából a négylábúak a rénszarvasokat helyettesítették. Nagy volt az öröm, efelől nincs kétség. Barta Endre azt mondta, a Mikulás-látogatás nem csak az ajándékozásról szól:

– Ilyenkor rendszeresek a beszélgetések, a gyerekek felsorolják a kívánságaikat, és néha egy-egy humoros gondolat vagy mondat is elhangzik, amely még a Télapót is képes kizökkenteni.
Barta Endre nem csak a város gyermekeit látogatta meg: a mozgáskorlátozottak ünnepi rendezvényére is meghívást kapott. Az alpolgármester szívesen vett részt a város egyik fontos szervezetének programján:
– Ez az egyesület rendkívül sokat segít a városban felmerülő problémák megoldásában, például a régi Bánki iskola épületénél is az elnök és a tagok javaslatainak köszönhetően készült el a mozgáskorlátozott feljáró. Úgy gondolom, hogy nem csak a gyerekeknek lehet, vagy kell örömet szerezni az ünnepek alkalmával. Most felnőttekkel, idősebbekkel találkoztam, és az ő mosolyuk is rengeteget ér a számomra, szívesen jöttem el Mikulásként a rendezvényükre.
Ezen a héten városszerte számos helyen találkozhattunk a Télapóval, aki pedig a Városháza térre látogatott, be is mehetett a Mikulás kuckójába, és elmondhatta kívánságait a nagyszakállúnak.

Minden áron örömet szereznének!

Mint mindig, december 6-án nagy a nyüzsgés, a készülődés a Móra iskolában. Mindenki tudja, hiszen mindenki hetek óta készül és folyton azt beszélik, hogy érkezik a Mikulás. Érthető az izgatottság, de ha még hozzávesszük, hogy egyes híradások szerint az igazi Mikulással lehet majd találkozni, akkor meg végképp érthető minden. És hogy miért fontos mindez, Alpekné Major Valéria intézményvezető szerint azért is, mert vannak olyan gyerekek, akik otthon nem részesülnek ebben:

– Azt hiszem itt mindenki várja azt a bizonyos pillanatot. Azt azért tudni kell, hogy a mi gyerekeink számára azért is fontos a karácsony, meg a Mikulás, mert sok helyen otthon nincs ajándék, nincs mikulás csomag. Ezért is várják az iskolában ezt a találkozást óriási szeretettel és izgalommal.
Vannak pillanatok, amikor nehéz bármit is mondani. És inkább fogalmazzunk úgy, hogy milyen nagyszerű és milyen szerencsések vagyunk, hogy vannak olyan intézmények, olyan szakemberek, akik olyan dolgokra is figyelnek és olyan dolgokat is megtesznek, amit egyes családok valamiért nem tudnak. Köszönet ezért. És köszönet azoknak, akik a segítőket segítik. Motyovszki Mátyás, a körzet képviselőjeként évek óta a háttérből segít, szervez. 
- Ezek a gyerekek nem biztos, hogy mindig tudnak örömökben részesülni. Az ilyen ünnepségek különösen kedvesek a szívemnek. Gyakran járok ide, látom, hogy a pedagógusok mennyit dolgoznak ezekért a röpke pillanatokért. Le a kalappal! Nagyon szívet melengető.
Valahol az is becsülendő, hogy Motyovszki képviselő úr nem fedte fel a saját személye és a Mikulás tevékenysége közötti szoros kapcsolatot. Mindenesetre 158 kisdiák számára ő teremtette elő a kézzelfoghatót, a kis csomagokat. Nos, így kerek ez a Mórás Mikulás parti. És valóban szívet melengető.

Újtelepre már korán megérkezett a Mikulás

Ünnepi fotók, tűzgyújtás, kürtőskalács és forró tea, meg persze az ajándékok özöne: színes közösségi programmal csalogatta a városrész kisgyermekes famíliáit a Városvédők Újtelepért Egyesület Mikulás-napi ünnepsége. A városrész közösségi programjára már korábban megérkezett az ajándékosztó, az esős idő ellenére népes sokadalom helyszíne volt a Waldorf Gimnázium udvara szombaton délután. Nagyon készültek idén is, árulta el a DSTV kamerája előtt Kisné Fehér Éva egyesületi elnök: 
– A Mikulás-ünnepség immár hagyományosan a karácsonyvárás kezdete is Újtelepen, úgy érzem, idén is remek közösségi programmal sikerült kirukkolni. A tűzgyújtás, a finomságok mellett folyamatosan jár, nagyon népszerű a kisvonatunk – de természetesen ezúttal is a Mikulás érkezését várják, várjuk legjobban!
Mint a szervezők képviseletében Nyári Ica alelnök elárulta, a rossz idő ellenére is 112 gyermek kapott csomagot az ajándékosztótól, emellett közel 60 tombola ajándék is gazdára talált. Az ünnepség másnapján, vagyis advent első vasárnapján idén immár negyedszerre startolt el az Újtelepi Adventi Ablakvadászat kezdeményezése, és az évet ünnepi véradással zárják majd december 28-án. Az esemény Újtelephez méltón idén sem lesz „ajándékmentes”.
Elismerősen szólt mind a programról, mind a közösségről Tóth Kálmán, a 9-es választókerület önkormányzati képviselője:
– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen sok feladatot vállal, milyen hatalmas munkát végez ez a remek csapat – most is gazdag, vonzó programmal rukkoltak ki, színes, változatos, remek hangulatú közösségi esemény született. Nagy-nagy köszönet jár érte minden közreműködőnek!

Vonultak és támogattak az autós Mikulások!

Újra végigvonultak az autós Mikulások a városon, és bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a jótét célú szerdai akció résztvevőit, a gyerekek és a gyereklelkű fölnőttek körében idén is osztatlan sikert aratott a kezdeményezés!  A feldíszített verdák és az ünnepi dallamok, apró ajándékok mellett nemes célt is szolgált a vonulás: a programmal a DO/DSTV Levelek a Jézuskának című, a Családok Átmeneti Otthona kis lakóinak karácsonyi ajándékait gyűjtő kezdeményezését támogatta a Mikulások maroknyi, de nagyon lelkes csapata! A felhívás itt olvasható, a kezdeményezésről Mesi Rol, a program ötletgazda-főszervezője mesélt a DSTV kamrerája előtt:
– Bár az időjárás kifogott rajtunk, nem tántorított el minket attól, hogy újra végigvonuljon a csapat a város útjain. Több megállónk is volt, a gyerekek és az autósok meghatározó többsége nagy örömmel fogadta a járgányokat! Reméljük, jövőre újra belevághatunk – nem adjuk fel!
Az idei meneten öt márkatárs és egy vidám csatlakozó gyűjt össze, volt, aki Szombathelyről, szakadó hóban érkezett, és a lelkesedésre ezúttal sem lehetett panasz. És persze idén is akadt még egy csodás tényezője a remek hangulatú kezdeményezésnek: az autós Mikulások ezúttal is csatlakoztak a DO/DSTV karitatív közösségi kezdeményezéséhez, amely az Útkeresés Segítő Szolgálat kötelékében működő Családok Átmeneti Otthona kis lakóinak karácsonyi ajándékait hivatott összegyűjteni. Mesi Rol ennek kapcsán megjegyezte: örömmel segítenek a program népszerűsítésében – és persze a tervek szerint az ajándékok átadásában is!

Kölesdi Fanni; Fábos Zsolt; Öcaline
(Fotó: Végh Zoltán; DO)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.