Új tornaszoba a Vasváriban

spigott - 2023. december 1. 7:30

Ünnepélyes keretek között adták át a Makrai Tibornéról elnevezett helyiséget a Vasvári iskolában.

Legyen szó akár eszközfejlesztésről, vagy egy új helyiség kialakításáról, mindig óriási öröm, amikor egy oktatási intézményben olyan fejlesztéseket tudnak véghez vinni, mely a gyermekek fejlődését szolgálja.

Egy csoda a gyermekek számára

Éppen ezért is lehettek nagyon büszkék a Vasvári iskolában, ahol csütörtökön adták át ünnepélyesen azt a tornaszobát, mellyel további mozgási lehetőséget, s új sportágak kipróbálását biztosítanak az intézménybe járó gyermekek számára. A Sportiskolák Országos Szövetségének pályázati forrásaiból, illetve a DKSE birkózó szakosztályának felajánlásából kialakított helyiségben Gálosfai Tímea igazgató köszöntötte a megjelent vendégeket, majd érdeklődésünkre elárulta, elsősorban azért vágtak neki a fejlesztésnek, hogy még színesebbé, teljesebbé tegyék tanulóik mozgási lehetőségeit.
– Egy iskolában nagyon fontos, hogy a gyermekek mindennapi testnevelése megvalósuljon, sportiskolában ez meg egy különösen fontos terület, ezért mi is mindent megteszünk azért, hogy testnevelés óráink megfelelő szakmai háttérrel működjenek. Egy kicsit kevésnek éreztük a meglévő lehetőségeinket, ezért igyekeztünk a pályázati forrásokat megtalálni. A Sportiskolák Országos Szövetségének tagjaként egyértelmű volt, hogy az általuk nyújtott pályázati lehetőségeket aknázzuk ki, s mivel a köznevelésű típusú sportiskolák között országosan a második helyen állunk általános iskolai kategóriában, így elég nagy összegre tudtunk pályázni.

Ennek egyik eleme volt ennek a tornaszobának a kialakítása, s az itt látható bordásfalak, különböző eszközök, a védőburkolatok, a festés és minden egyéb más ebből valósult meg, míg a tornaszőnyeget a DKSE-től kaptuk meg. Gyermekeink számára ez egy csoda, hiszen egy olyan teremről van szó, aminek a puha aljzatán bátran lehet nemcsak játszani, hanem viháncolni is, bátran lehet talajgyakorlatokat végrehajtani, birkózni, s megvalósítani minden olyan elemet, amit egy tornatermi kemény aljzat esetében szőnyegeket és egyéb mást igényelne, szóval bátrabb és szakmailag is nagyon jó lehetőség ez a gyerekek számára.

Az iskola ikonja a névadó

A csütörtökön átadott termet az iskola volt pedagógusáról, Makrai Tibornéról nevezték el, egyáltalán nem érdemtelenül, ugyanis az intézményben harminchat évig tanító pedagógus volt az, aki megálmodta és elindította a sporttagozatot, árulta el Gálosfai Tímea, akitől azt is megtudtuk, milyen fejlesztések várhatnak még a helyiségre a jövőben.

– Szerettünk volna egy kezdeményezést elindítani és a termeinket nagyon fontos, iskolánk számára ikonikus alakokról elnevezni. A nevelőtestület összeült, s a szavazás végül Makrai Tibornéra esett. Ő volt iskolánkban az a személy, aki magát a sportot, a sporttagozatot elindította, és első, valamint utolsó munkahelyeként gyakorlatilag a Vasváriért élt és tevékenykedett, ezért számunkra megtiszteltetés, hogy róla nevezhettük el ezt a termet. Melynek további felszerelésével kapcsolatban fantasztikus ötletei vannak testnevelő szakos kollégáimnak. Vettünk már TRX-eket, a szemközti üres falra vannak elképzeléseik, azt nem tudom, a mászófal sikerül-e, mert a költségek nagymértékben meghatározóak, de nagyon örülnének ennek is. Kötélkifeszítés lesz, hogy az erősítő gyakorlatokat így is tovább tudjuk folytatni, és még így is bombáznak a kollégák nagyon sok olyan dologgal, aminél egy vezetőnek csak egy feladat lehet, megkeresni hozzá a pályázati forrásokat.
Nagy örömmel jött el az átadóra Mátyás Gábor, a DKSE elnöke, valamint a birkózó szakosztály szakmai igazgatója, aki elmondta, bízik abban, hogy az új tornaszobának is köszönhetően még több gyermeket tudnak megnyerni a DKSE, illetve a birkózó szakosztály számára.

Végh Zoltán felvételei

– Ebben az iskolában is igény volt erre a mozgásformára, mi pedig örömmel támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, mert jó az intézménynek és jó az egyesületnek, jó a sportágaknak is, ezért álltunk az ügy mellé és közösen az iskolával alakítottuk ki ezt a termet, aminek a gyümölcsét természetesen elsősorban a gyermekek élvezik. A birkózás a tavalyi tanév második felétől indult be, és bízunk abban, itt a Vasváriban is egy elfogadott sportág lesz a birkózás, s az ide járó gyermekek lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek ezzel a sportággal, megszeressék, s később esetleg komolyan is műveljék majd.

A tornaszoba ünnepélyes átadóját követően előbb a DKSE torna szakosztályának növendékei, majd a birkózók tartottak rövid bemutatót a megjelent vedégeknek.

A rovat további hírei: Sport

Hajduék első lépése az olimpia felé

Hajduék első lépése az olimpia felé

2024. máj. 02.

Óriási fölénnyel nyerte meg Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a kenu kettesek 500 méteres futamát a szolnoki válogató szerdai versenynapján.

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

2024. máj. 01.

Összesen hét dobogós helyezéssel, az összesített éremtábla ötödik helyével zárták kaposvári versenyüket a DKSE kajak-kenu szakosztályának ifjú versenyzői.

Eb-indulást ért a bajnoki arany

Eb-indulást ért a bajnoki arany

2024. ápr. 30.

Minden ellenfelét magabiztosan legyőzve szerzett aranyérmet az abonyi U17-es bajnokságon Pupp Viktória, a DKSE tehetséges birkózója.

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

2024. ápr. 30.

Túl van első, átmozgató edzésén a Székely Zója, Mayer Gréta, Makai Lilla, Szilágyi Nikolett, Péter Sára összeállítású magyar tornász válogatott.

Értékes döntetlen a felnőttek között

Értékes döntetlen a felnőttek között

2024. ápr. 29.

Fordulatos csatában ért el 25-25-ös döntetlent a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U21-es csapata a Tököl vendégeként az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Nyolc között az ifik

Nyolc között az ifik

2024. ápr. 29.

A Polo SC ellen aratott magabiztos, tizenegy gólos győzelemmel jutott be a rájátszásba a DFVE ifjúsági leány vízilabda csapata.

Megérdemelt DFC-siker

Megérdemelt DFC-siker

2024. ápr. 29.

Két súlyos sérülés és egy kiállítás ellenére is kétgólos győzelemnek örülhetett a Mohács elleni hazai bajnokin a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.