Dunaújváros Hetilap

Fontos beruházás zárult Táborálláson

Fábos Zsolt - 2024. január 18. 10:00

Lezárult a "Táborállás csapadékvíz elvezetése" elnevezésű pályázati projekt még decemberben, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg uniós forrásból. 

A beruházás célja a csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése – a témáról Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tartott sajtótájékoztatót. 

A löszben nem lehet megbízni

Dunaújvárosban az elmúlt évtizedek megtanítottak bennünket arra, hogy a csapadékvíz és a felszín alatti vizek óriási károkat tudnak okozni, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a partvédelemre, a löszös területek üzemeltetésére, karbantartásra és folyamatos ellenőrzésre. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a néhány hete lezárult TOP-os pályázati projekt kapcsán beszélt a táborállási vízelvezetés fontosságáról:
– Dunaújváros jelentős része a talaj geotechnikai tulajdonságainak köszönhetően kedvezőtlen tulajdonságú területen helyezkedik el. Ezen problémák miatt Dunaújvárosban a felszíni vizek összegyűjtése és megfelelő elvezetése a befogadóig különleges jelentőséggel bír. A magaspartoknál a romlás csúszások, rogyások, a város egyéb területein beszakadások, süllyedések formájában jelentkezik. A Táborállás partszakasz jelentős részén nem volt megoldva a felszíni vizek összegyűjtése és elvezetése. A helyzet rendezésének érdekében Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzat jelen projekt keretében megvalósította a csapadékvíz rendszer kiépítését a partszakasz egy részén. A beruházás összhangban van az 5. számú EU Tematikus Céllal, amelynek célja többek között a megyei jogú városok belterületi csapadékvíz elvezetés gazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a további környezeti káresemények megelőzése. A fentiekkel összhangban kiemelt cél, hogy a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélkül legyenek elvezetve.

A megoldás: csatorna és vízkezelés 

Szabó Zsolt tájékoztatott arról, hogy a most lezárult projekt három ütemben valósult meg és nagyon fontos az is, hogy a területen élők vegyék is igénybe az elkészült csatornarendszert:
– A táborállási vízelvezetés szempontjából nagyon fontos volt az utak szilárd burkolattal való ellátása, hiszen a hirtelen lezúduló csapadék esetén a környező utcák vizét el tudják vezetni a Dunába. Az elkészült árok- és csatornarendszer is ezt a feladatot szolgálja. A csapadékvíz elvezetéssel és az átadott csatornarendszerrel együtt sikerült komolyabb előrelépéseket elérni a talajvízkezelésben, amely meghatározó problémája volt a területnek. Az infrastrukturális fejlesztések kivitelezésének elkészültével már csak azt szükséges elérni, hogy a lakók is minél nagyobb számban csatlakozzanak a csatornarendszerhez.

Az a legfontosabb, hogy működik a rendszer

Orosz Csaba az érintett táborállási terület önkormányzati képviselője szerint egy nagyon fontos beruházás zárult le és talán az a legfontosabb, hogy az elvégzett munkáknak látható jelei is vannak:
– Nem csak képviselője vagyok a területnek, hanem itt is élek. Amikor itt legutóbb a nagy talajmozgások voltak, akkor tűzoltóparancsnokként voltam szolgálatban és testközelből láttam annak minden félelmetes és borzalmas részletét. Örülök annak, hogy az akkori tanulmányban megfogalmazott feladatok megvalósultak, elkészült a csatornarendszer, a csapadékvíz elvezetése, leaszfaltoztunk több utcát is. Ami pedig a legfontosabb, én ma azt látom, hogy ebben a csapadékos időben is jól vizsgáznak a védművek, működik a vízelvezetés. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincs már mit csinálni, hiszen ez talán soha nem lesz igaz. Működik a mérőrendszer, a szakemberek figyelik a talajmozgásokat, figyelni kell a karbantartásokra és persze minden itt élőnek csatlakoznia kell a csatornarendszerre.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.