Dunaújváros Hetilap

Széchenyi 70: nagy találkozásra készülnek

Öcaline - 2024. január 13. 18:00

Nagyszabású gálával, öregdiákok összetartásával, rendhagyó órák özönével ünnepli alapítása 70. év évfordulóját a Széchenyi István Gimnázium. Első beharangozó, lesz még több híradásunk márciusig – nagyon nagy találka készül!

Lassan, de biztosan célegyenesbe fordulnak az előkészületek a Széchenyi István Gimnáziumban – alapítása 70. évfordulójának méltó megünneplésére készül az oktatási ágazat ikonikus intézménye, már most komoly energiákat mozgósítanak a múltidézésre.

Együtt ünnepelnek

A jubileum jelentőségét hangsúlyozta a DSTV kamerája előtt Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi igazgatója – kiemelve, hogy már most nagyon sokan szerepet vállaltak az előkészületekben:
– Hét évtized egy ember életében is jelentős életkor, egy iskola esetében is jelentős mérföldkő – ráadásul még élnek a nagy idők tanúi, akik negyven, ötven vagy éppen hatvan éve jártak a gimnáziumba. Rengeteg öregdiák tűnt már fel, nagyon sokan nagyon sokat segítettek és segítenek az előkészületekben, és személy szerint is ezt az összefogást tartom a jubileum legfontosabb tényezőjének – azt, hogy együtt ünneplünk, együtt ünnepelhetünk! Már eddig is sok emléket felidéztek, és biztos vagyok abban, hogy az évfordulóra szervezett események is rengeteg embert megmozgatnak majd!

Három felhívás

Az ünnepi események szervező csapatát Csathóné Zágoni Nóra nevelési igazgatóhelyettes dirigálja, aki – naná – egykori öregdiákként is érintett a közös ünneplésben (egyébként e sorok írójához hasonlóan, a témához lásd még keretes anyagunkat). Az előkészületek során több felhívással rukkoltak ki – íme, a legfontosabb tényezők!
Egyfelől emlékeket várnak, és beszámolókat, fotós vagy videós összegzéseket arról, ki merre/meddig jutott a gimi után – a március 23-án esedékes Nagy találkozás fantázianevű program során ezekből is válogatnának. Szintén visszajelzést kérnek – méghozzá február 15-ig! – arról, ki tud, akar, szeretne személyesen is részt venni a találkozón, amelyen egyebek mellett közös éneklést, muzsikálást, élménybeszámolót, de több moderált emlékidéző beszélgetést, koncerteket és alkalmi osztálytalálkozókat is szerveznek. A szervezők kérik, a jelentkezők azt is írják meg, hogy vállalnának-e nyilvános szereplést, beszélgetést, közös éneklést a rendezvényen. A remek közösségi eseményt, generációk nagy találkozását ígérő programra az oregdiak@szig.mdn.hu címen várják a jelentkezőket – és itt gyűjtik az öregdiákok emlékeit is!
A nagy közösségi akciót megelőző napon, azaz március 22-én jubileumi gálának ad otthont a Bartók Kamaraszínház, amelyen a gimnázium jelenlegi diákjai mutatkoznak be, emellett az ünnepi sorozatot a tervek szerint rendhagyó tanórák is színesítik majd. 

Emlékek, fotók, elévült csínyek – megunhatatlanul!

A nagy közös emlékidézés egyik fundamentuma és egyúttal motorja a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Öregdiákjai nevű csoport a nagy közösségi felületen. Indulása óta 2,5 ezer tagja van, hihetetlen képek a hőskorból, nagyon vidám beszélgetések és emlékidézések – már jó régen elévült diákcsínyek, kacagtató sztorik, könnyfakasztó emlékek kifogyhatatlan és megunhatatlan tárháza. Nekem különösen az: saját apukámról és anyukámról is sok-sok szép emléket, nagyszerű (és eddig ismeretlen) fotót találtam már, és ezzel a rajongással nagyon nem vagyok egyedül. Még nem késő csatlakozni, a remek szórakozás szó szerint garantált!
Egy biztos: ha élőben is ilyen szórakoztató lesz a Nagy találkozás, akkor egy percig, pillanatig sem unatkozunk március 23-án – csak jöjjenek, gyertek jó sokan, kedves öreg- és örökdiák-társak!

A részletes program még javában szerveződik, több nagy durranásra, meglepetésre is készülnek – innen folytatjuk!

(Fotók: Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Öregdiákjai – facebook)

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.