Fedezzük fel a meseszép Garda-tó környékét!

doszerk - 2024. február 12. 15:15

Olaszország legnagyobb és egyben leghíresebb tava a Garda-tó, amely népszerűségét remek elhelyezkedésének és kellemes klímájának köszönheti a turisták körében. Három régió határán fekszik, az Alpok és a Pó-síkság között, északról tehát hegyek veszik körül, ahol a síelés szerelmesei hódolhatnak kedvenc sportjuknak. (X)

Bár a tó alig nagyobb, mint a Balaton fele, a déli települések több fokkal melegebbek, mint az északi parton fekvők. Északnyugati részén található egy település, Limone sul Garda, mely az 1000 méternél magasabb hegyek közé ékelődve bújik meg. Az apró kis község Olaszország mediterrán hangulatát idézi macskaköves utcáival, meredek hegyoldalaival. 

Miről is híres ez a település? 

Az olívabogyó-termesztés mellett Limone sul Garda környékén citrusfélék is érlelődnek szép számban a tűző napon. A városka neve azonban nem ebből, hanem feltehetőleg a latin "limes" szóból ered, ami határt jelent. 

A hűvösebb időszakokban olyan favázas védőépületekbe telepítik a növényeket, amelyek befedhetőek. A környéken található éttermekben helyi citromból nyert limonádét szolgálnak fel, ami valóságos felüdülés a megfáradt vendégnek egy forró nyári napon. 

A helyiek arról is híresek, hogy az átlagosnál tovább élnek, hiszen nagyon sokan elérik a 100 éves kort is. Kutatók felfedezték, hogy az innen származó lakosok vérében különleges proteinek találhatók. Ezek gyorsan lebontják a vérerekben a zsírt, ezért radikálisan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kialakulását. A Wanderers ajánlásából számos érdekességet is megtudhatsz a városkáról. 

Utazzunk a Garda-tóhoz!

Limone sul Garda csak egyike a csodaszép helyeknek a Garda-tó környékén. A tavat könnyedén körbe lehet autózni, de akár hajóval is bejárhatjuk a környéket. A part mentén sorakozó kisvárosok a rengeteg látnivaló mellett számos programot is kínálnak az ide látogató turistáknak. 

Ha autóval indulunk Magyarországról, útközben is csodás helyeket fedezhetünk fel. Meglátogathatjuk Szlovéniában Bled és Ljubljana környékét, a Postojna cseppkőbarlangot, Predjama várát vagy Lipicát. Olaszországban útba ejthetjük Velencét, Veronát és Padovát. 

A Garda-tó környékén számíthatunk főszezonban dugóra is, de egyértelműen az autóval történő kirándulás a legkényelmesebb. Ha buszoznánk, vegyük figyelembe, hogy két busztársaság is közlekedik a tó partján. 

Kényelmesen a tó körül

A stresszmentes kiruccanás legjobb módja, ha szervezett kiránduláson veszünk részt. Nem kell a logisztikával foglalkozni, időt és energiát szánni a szervezésre, mert megteszik helyettünk. Kétségtelenül ez a legkényelmesebb utazás, csak rá kell bízni magunkat a programszervezőkre. 

Amennyiben egy konkrét várost fedeznénk fel, vagy csak egyszerűen nem szeretnénk autóba ülni, a hajó remek megoldás. Főleg nyáron és ünnepnapokon hosszú sorok alakulhatnak ki a jegypénztárakban, úgyhogy ezzel érdemes számolni. Ha olyan kikötőben szállunk fel, ahol nincs pénztár, akkor a hajón tudunk jegyet váltani további költségek felmerülése nélkül. 

A rovat további hírei: Mozaik

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban! 

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.