Dunaújváros Hetilap

Hodász András volt a Dunaújvárosi Estek vendége

Fábos Zsolt - 2024. február 1. 16:00

Folytatódott a Dunaújvárosi Estek elnevezésű közéleti sorozat: a múlt csütörtöki eseményen ezúttal egy újabb népszerű személyiséget látott vendégül a "Rajta, Újváros!" Egyesület.

Az esemény helyszíne változatlanul a Városháza "C" szárnya emeleti díszterme volt, ahol az érdeklődők ezúttal Hodász Andrással találkozhattak. Hodász Andrást nem egyszerű bemutatni, néhány mondatban biztosan nem. Egy dolog megkérdőjelezhetetlen, hogy 42 éves. És a dunaújvárosi előadása arról szólt, hogy "Krízisből újjászületés – hogyan tudjuk újra felépíteni az életünket egy krízis után?" Nos, hogy a kérdésre válaszolni lehessen, Hodász Andrásnak volt miből és honnan merítenie…

Népszerű és megosztó személyiség

Hodász András 26 évesen döntött a papi hivatás mellett. Retorikai képességei, felkészültsége és közvetlensége miatt hamar népszerűvé vált a hívek és az egyháztól távolabb állók, különösen a fiatalok körében. Néhány éve sikeresen indította útjára Youtube-csatornáját és Instagram-mémoldalát, Papifrankó néven. A papi életbe való bepillantás mellett hitmagyarázó videókat tett közzé, az egyház teológiájával összhangban állva, de intézményrendszerének hibáit kritikával illetve. 2022 szeptemberében saját kérésére egy évre felmentették papi szolgálatai alól. 2023 júliusában pedig nyíltan vállalta melegségét. Saját bevallása szerint meleg párkapcsolatban él. Ma egyébként baristaként dolgozik egy kávézóban. És persze ha hívják, előad, vagy prédikál (és ezt teljesen pozitív értelemben). Dunaújvárosi előadásában emberi kapcsolatok, konfliktusok, megoldások szerepeltek. És arról beszélt, hogy igenis vannak krízisek és azokból igenis, fel lehet állni. Igaz, nem egyszerű semmilyen újrakezdés, főként azzal a mennyiségű kritika-cunamival nem, amit András kapott. 

Az este házigazdája Barta Endre alpolgármester volt, aki szerint Hodász András a saját "hátizsákjával" örténő útkeresése, valamint példamutatása sokunk számára adhat hitet:
– Mindannyiunknak megvan a saját maga hátizsákja és cipeljük a terheinket, de nem mindegy, hogy milyen irányba indulunk el. És olyan hiteles embertől, mint Hodász András, aki szintén cipel egy nehéz hátizsákot, azt a hitet és üzenetet kaptuk, hogy minden krízishelyzetből van kiút.  És egészen biztosan feladat még a nehéz helyzetekben is, hogy megtaláljuk saját magunkat. Én ma láttam, hallottam egy embert Istenről, a Bibliáról, vagy épp Jézusról beszélni és nem megmondta, hogy mit gondoljanak a hallgatók, hanem nagyon ügyesen a mai korba hozta az ő megélt dolgaikat és hagyott teret a saját érzéseknek. 

Maradtam keresztény

Nem gondolnánk, hogy bárki számára meglepő lenne, de társadalmunk se nem elfogadó, se nem megértő, se nem együttérző. Senkit sem kímélünk. Jó lenne Hodász Andrást az alapján megítélni, hogy milyen ember és mit mond: 
– Próbálok élni, próbálok jó döntéseket hozni. Szeretnék fejlődni, nem megrekedni, szeretnék tovább lépni és jó embernek lenni, amennyire ez lehetséges. Én most civil ember vagyok, de ugyanakkor megmaradtam keresztény és fontos számomra Jézus, fontos a Biblia. Élem az életemet, próbálok pénzt keresni, adót fizetni és mindeközben boldognak lenni. 
Hodász András saját elmondása szerint ezen az úton szeretne tovább haladni. Ehhez kívánunk neki erőt és kitartást. Meg hitet.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.