Nem bekopog a tavasz, hanem ránk dönti az ajtót a széllel

Öcaline - 2024. február 5. 10:45

Folytatódik a tavasz a télben, a hét végén már áprilist idéző, 20 fok körüli értékek is lehetnek a DO időjárási szakértője szerint. A hőérzetet viszont csökkenti az erős, gyakran viharos szél – abból is jut bőven.

"Tavaszias, szeles hetünk lesz" – a lényeget már beköszöntőjében összegezte Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztője szokásos hétindító prognózisa elején. Változékony idővel, többnyire erősen felhős éggel kecsegtet a mai nap, majd délutántól délnyugat felől csökken a felhőzet. A nap első felében elszórtan fordul elő záporeső, ám sokfelé, így térségükben is viharossá fokozódik az északnyugati szél. Ezzel együtt enyhe idő várható – 15 fok körüli kora tavaszias meleg lesz.
A friss modellek szerint kellemes keddre készülhetünk – fátyolfelhők szűrte napos, és tavasziasan enyhe időnk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 12-17 fokot, többnyire csökken a légmozgás intenzitása – igaz, az északi hegyes-völgyes vidékek lakóit megerősödő délnyugati szél szomoríthatja. Némi változás várható szerdán, hiszen eleinte inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen, késő délutántól vastagabb felhők érkeznek észak felől, és kisebb eső is kialakulhat. Mindenütt megerősödhet a délnyugati szél, csökken a csúcsérték, de még így is 13 fok körüli csúcsokkal számolhatunk. 
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét közepén változékony, esős periódus következik: csütörtökön erősen felhős lesz az ég, északkeleten szórványosan lehet eső, záporeső. Ráadásul reggel párás lesz a levegő – közlekedők figyelem, reggel köd is lehet, sőt, keleten sűrű, nehezen felszakadó ködfoltok is képződhetnek. Nap közben marad az enyhe idő, 9-15 fok közötti csúcsokkal.
A hét második felében is folytatódik a változékony, egyértelműen tavaszias, sőt, extrém enyhe idő: pénteken és szombaton inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen, nem valószínű csapadék. Sokfelé fokozódik viharossá a délnyugati szél, 14 és 19 fok közé erősödik a nappali felmelegedés, a naposabb, szélvédettebb tájakon csípheti a mutató a 20 fokot. Végül vasárnap kisebb csapadékzóna érkezhet – többfelé számíthatunk esőre. Még mindig enyhe idő lesz – 15-16 fok körüli csúcsértékekkel.

Ahhoz mérten, hogy papíron még bőven benne vagyunk a télben, ez már egyértelmű tavasz!

(Fotó: Így látjuk MI! – Lukács János felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.