Dunaújváros Hetilap

Sikeresek a használtolaj-pontok: 2200 kilogrammnyi landolt a gyűjtőkben

doszerk - 2024. március 11. 10:00

Az elmúlt időszakban mintegy 2200 kilogramm használt sütőolajat juttattak el a dunaújvárosiak a különféle olajgyűjtőpontokra – erről sajtótájékoztatón számolt be Szabó Zsolt alpolgármester. 

Elmondta: a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése azon dolgozik, hogy Dunaújváros egy zöldebb, élhetőbb város legyen; a környezettudatos használt sütőolajgyűjtő program pedig egyre népszerűbb. Városunkban 17 helyszínen adható le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj. 

Gyűjtőpontokkal a környezetért

Városunkban még 2020-ban kezdődött a használt sütőolajgyűjtő program; annál is inkább fontos, hogy szelektíven gyűjtsünk, hiszen sokan nem is gondolnánk, de egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is képes elszennyezni. Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése évek óta azon dolgozik, hogy Dunaújváros mindenkinek a méltó otthona lehessen, ahol megbecsülik az idősebb polgártársakat is.
– Azért dolgozunk, hogy a fiataloknak is legyen jövője Dunaújvárosban. Több újításunk is van, amit az elmúlt években azért vezettünk be, hogy Dunaújváros egy zöldebb, élhetőbb város legyen. Ebből az egyik egy hozzám nagyon közel álló projekt a használt olaj visszagyűjtés, ahol egyebek mellett az önkormányzati intézmények melletti gyűjtőpontokon is le lehet adni a használt olajat. A kezdeményezés még 2020-ban indult útjára, és bátran kijelenthetem, hogy jól vizsgázik: az elmúlt időszakban a dunaújvárosiak 2200 kilogramm használt sütőolajat juttattak el a gyűjtőpontokra. 

Lassan, de biztosan

Egyre többen csatlakoznak a szervezett gyűjtéshez a városban. Szabó Zsolt úgy véli bár hosszú út, amikor a fenntartható fejlődésről beszélünk, Dunaújvárosban egyre többen gondolkodnak „zölden”, ami nagyon lelkesítő. 
– Valójában a fenntartható gondolkodás nem egy "hipszter hóbort", hanem sok olyan apróság együttes alkalmazása, amelyeket, ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor egy sokkal élhetőbb környezetet tudunk magunknak és az unokáinknak is kialakítani, hiszen ahogyan a mondás tartja: "A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." Ebben a szellemben fontos tehát, hogy vigyázzunk rá. És ez a munka az ilyen "apró" lépésekkel kezdődik.
A lakosságnak nincs más dolga, mint nyitvatartási időben elvinni az adott gyűjtőpontok egyikére a zárt PET palackban, vagy befőttes üvegben elhelyezett használt, kihűlt olajat.

(Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat elkerített udvar részeken, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez, így a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél, vagy csengessenek a portán.)

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat.