Dunaújváros Hetilap

Terepszemle az új körzetben is

doszerk - 2024. március 11. 18:00

Nevezhető akár rendhagyónak is Pintér Tamás polgármester múlt heti körzetbejárása, hiszen az új 7-es körzetbe, a Béke városrészbe látogatott el. Ezt a városrész eddig darabokra szedték, három másik körzethez csapták...

A 2024-es önkormányzati választásra készülve a Helyi Választási Iroda módosította a körzethatárokat, hogy azok megfeleljenek a törvényi előírásoknak. Az új körzetek kijelölésekor figyelembe vették a Béke városrészben élők helyzetét is.

Három helyett egy képviselő

A legfontosabb változás, hogy önálló körzetet jelöltek ki a városrészben, hiszen az itt élők ugyanúgy megérdemlik az önálló képviseletet, mint mások. Örömteli a változás, állítja Orosz Csaba, aki egyfelől részben a városrészt képviseli – ám a körzete nagyobb részét Táborállás és Pálhalma adja:  
– Eddig hárman "osztoztunk" a Békén. Bár voltak előnyei is, de gyakrabban szembesültünk a hátrányokkal, hiszen a körzetnek ez a része nagyon különbözött a többitől, sokszor komoly dilemmák elé állítva minket. Örülök, hogy a körzethatárok módosításával ez a városrész önálló képviseletet kap, több figyelem és erőforrás is jut majd így ide. 
Hasonlóan látja a helyzetet dr. Székely Károly, akihez a Béke mellett Kertváros tartozik: 
– Jól tudtunk közösen dolgozni a városrészben, voltak közös akcióink képviselőtársaimmal – például a Föld napi faültetés –, mégis azt gondolom, hogy úgy egészséges, ha egy ekkora városrész amennyire lehetséges, önálló körzetként működik. A lakosság számának eloszlása miatt persze kisebb átfedések maradtak azért, de a városrész melletti elköteleződést jól mutatja, hogy a döntéshozók gondoltak az itt élőkre, és az önálló képviselet mellett döntöttek. 

Felgyorsulhat a fejlesztés

A bejárást követően Pintér Tamás polgármester is értékelte a látottakat:
– Nagyon hálás vagyok mindhárom képviselőnek, Orosz Csabának, Székely Károlynak és Tóth Kálmánnak, hogy ilyen jó gazdái voltak ennek a városrésznek. Annak is nagyon örülök, hogy mind az egyéni, mind a közös munkának megvoltak az eredményei – az elmúlt hetek bejárásain ezt személyesen is tapasztaltam. Ugyanakkor hiszek abban is, hogy önálló képviselettel felgyorsulhat a körzet fejlesztése. Ehhez persze elengedhetetlen egy jó képviselő, de úgy gondolom, a "Rajta, Újváros!" Egyesület megtalálta a legjobb jelöltet. Országgyűlési képviselőként Kálló Gergely már bizonyította, hogy vasakarattal dolgozik Dunaújváros lakóiért, így biztos lehetek benne, hogy a Béke városrészben élők jó kezekben lesznek, ha neki szavaznak bizalmat.  
Kálló Gergely, a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselő-jelöltje már egyeztetett a korábbi képviselőkkel és a lakossággal, hogy mik a legsürgősebb és a legjobban vágyott fejlesztések a körzetben: 
–  A posta bezárása hatalmas érvágás volt a Béke városrész lakóinak. Azon dolgozunk, hogy ez a probléma megoldódjon, keressük a megoldást, zajlanak az egyeztetések. A járdák állapota kritikus, és bár elkezdték ezek felújítását, de erre még több erőforrást kell fordítanunk, a következő ciklusban ezt tartom az egyik legfontosabb feladatomnak. Szeretném, ha a Béke városrészben aktív közösségi élet lenne. Ennek teret és lehetőséget fogok biztosítani és az itt élőkkel együtt még otthonosabbá varázsolni a körzetet.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

2024. júl. 04.

Sikerrel szerepelt városunk az URBACT projekt részeként az Innovatív Transzferhálózat – Merész Városok elnevezésű pályázaton, melynek köszönhetően mintegy ötven millió forintban részesül Dunaújváros.