Dunaújváros Hetilap

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

doszerk - 2024. április 12. 8:00

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.

Városunkat 2019 óta a Rajta Újváros! Egyesület vezeti, az elmúlt 5 évben botrányok nélkül, példásan működött az összefogás, hiába riogattak ennek ellenkezőjével a kormánypártok az előző választási kampányban, a balhék éppen a Fidesz háza táján vannak Dunaújvárosban.

Áll a bál a dunaújvárosi Fidesz és KDNP háza táján. A fejetlenséget és széthúzást mi sem szemlélteti jobban, minthogy a kormánypártok nem találtak saját pártjukban polgármester-jelöltnek alkalmas embert, ezért Magyar Andrást indítják el, aki 2022-ig az MSZP dunaújvárosi elnöke volt. A jelölt bemutató sajtótájékoztatóján, mint a Fidesz-KDNP közös jelöltjét mutatták be őt a dunaújvárosiaknak, ám egy lapunk birtokába került levélben a dunaújvárosi KDNP elnöke világosan kimondta: ők nem kérnek a szocialista ejtőernyősből.

Kis Péter a birtokunkba került levelében azt írja: "Magyar András jelölését a KDNP Alapszervezet Dunaújváros magam és a tagjaink nevében nem tudom, nem tudjuk támogatni”. Ez pedig azért érdekes, mert a KDNP alapszabályának 50. paragrafusa alapján "A helyi szervezet hatásköre: polgármesterjelölt, önkormányzati képviselőjelöltek állítása."

Mészáros Lajosék a tagság feje felett döntöttek?

Kérdéses tehát, hogy mi alapján jelentette be Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián választókerületi elnök a volt MSZP elnök jelölését, de úgy tűnik, hogy szűk körben dőlt el a kérdés, még saját harcostársaikat sem vonták be az egyeztetésbe.

Magyar András a fotóin minden esetben feltünteti a KDNP logóját is! (Kép forrása: Magyar András facebook-oldal)

Igaz ez nem csoda, hiszen a dunaújvárosi szervezetben már ezt megelőzően is állandóak voltak a belső feszültségek, ami akkor csúcsosodott ki, amikor a bizottsági pozíciókon összeveszve Gombos István, korábbi alpolgármester kilépett a Fidesz frakcióból, igaz párttársai mandátuma visszaadására is rá akarták bírni.

A Fidesz központból irányítanák Dunaújvárost

Bár önmagában az is figyelemre méltó, hogy a KDNP helyi elnöke és az alapszervezet nem támogatja Magyar András jelölését, de Kis Péter levelében van egy ennél is fontosabb mondat. A KDNP-s vezető ugyanis elismerte: a döntéseket nem helyben, hanem a Fidesz budapesti központjában hozzák meg, amit megválasztása esetén Magyar Andrásnak is végre kellene hajtania: "El nem tudom képzelni azt a városvezetést, amiben egy baloldali beállítottságú, baloldali szavazókat megszólító polgármester a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezeti Dunaújvárost."

Erre már többször utalt Pintér Tamás polgármester is, amikor arról beszélt, hogy például a várost sújtó különleges gazdasági övezet kapcsán a helyi fideszesek nem az itt élők, hanem a Fidesz érdekei szerint, felső pártutasításra támogatták azt, hogy a több milliárdos bevételt ne Dunaújváros, hanem más települések kapják.

Lőrinczi Konrád felállt az asztaltól

Kérdés az is, hogy a szocialista politikus politikai iránymutatását hogyan veszik majd a jobboldali szavazók és persze a "saját" csapata. Az biztos, hogy itt sincsenek könnyű helyzetben, információink szerint Lőrinczi Konrád, a Fidesz egyetlen egyéni mandátumot szerzett képviselője nem volt hajlandó Magyar András csapatában elindulni és faképnél hagyta párttársait. A káderhiányt jól szemlélteti, hogy több jelöltjük nem is Dunaújvárosban él és a 15 tagú csapatban mindössze egy olyan van, aki már korábban is indult választáson fideszes színekben, mindenki más újonc.

Ellenzéki eredményváró Kálló Gergely 2020. februári győzelmekor! (Kép: DO-archív)

Izgalmas kampány elé nézünk tehát Dunaújvárosban, kérdés, hogy a Fidesz ellentétei hogyan hatnak majd ki a következő időszakra, egyelőre annyi látszik, hogy a várost jelenleg vezető Rajta Újváros! Egyesület egy pozitív hangvételű, téma alapú kampányt folytat és nem ellenfeleivel, hanem a várossal foglalkozik.

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.