Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kétnyelvű költészetünnep a könyvtárban

Öcaline - 2024. április 9. 10:00

Különleges programmal készül a magyar költészet napja ünnepére a József Attila Könyvtár – a témáról és a kínálatról Tóth Éva intézményvezető és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester tartott tájékoztatót szerdán. A "dva bratanki" jegyében.

Nemcsak a költészet ünnepe, de a lengyel Leszno várossal ápolt testvérvárosi kapcsolatok fontos mérföldköve is lesz a József Attila Könyvtárban rendezendő program április 11-én, csütörtökön 17 órától, derült ki az eseményről rendezett tájékoztatón.

Örömteli együttműködés

Új szintre emelkedhet a két város kapcsolata a programmal, valamint az ünnepi esemény megvalósulását segítő közös pályázattal, hangsúlyozta Barta Endre:
– Még 2020-ban határoztuk el a kulturális kapcsolatok erősítését lengyel testvérvárosunkban – sajnos a terveinket, benne a közös uniós pályázatok programját meghiúsította a covid, de most itt az alkalom arra, hogy folytassuk. Örömteli tény, hogy a városban nagyon aktív a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat – a közelmúltban is sok programot, így például a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életművét bemutató eseményeket szerveztek. A most következő események során is aktívan közreműködnek, hiszen számukra is nagyon fontos a Leszno városával ápolt kapcsolat.

A humán ügyekért felelős alpolgármester kiemelte: örömteli az együttműködés, amely során a két könyvtár névadóját egymás intézményeiben népszerűsítik – a lengyel-magyar barátság fontos szegmense lehet a kulturális kapcsolatok ápolása, a közös programok kialakítása és megvalósítása.

Különleges ünnep lesz

Az együttműködés részleteit, valamint a költészetünnep programját Tóth Éva ismertette, kiemelve, hogy Leszno hét fős könyvtári delegációja április 10-13. között ismerkedik városunkkal:
– Vendégeink a tervek szerint nemcsak a könyvtárral, de több más közintézménnyel megismerkednek, majd ellátogatnak az Intercisa Múzeumba és a Magyar Papírmúzeumba is, szocreál sétán vesznek részt, a Duna-parton pedig az Acélszobrász Alkotótelepen készült műveket is láthatják, de a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes bemutatójának is tapsolhatnak. Igyekszünk tartalmas, vonzó áttekintést nyújtani számukra – ennek keretében kerül sor a közös költészetünnepre csütörtökön délután a könyvtárban.

A tájékoztatón a közös program alapjául szolgáló együttműködés részleteiről is szó esett: a lesznói Stanisław Grochowiak Könyvtár támogatást kapott a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézettől. A tervek szerint Az irodalom hídjai: Grochowiak és József Attila örökségének kölcsönös felfedezése című projekt megvalósítása során a lengyel lakosok József Attila – Dunaújváros könyvtárának névadója – költészetével ismerkedhetnek meg, míg Leszno város könyvtárának névadója, Stanisław Grochowiak lengyel író, költő munkásságát Magyarországon tervezik népszerűsíteni. A program keretében kiállítás, irodalmi est, mi több, kétnyelvű kötet kiadását is tervezik.
Végül lássuk a magyar költészet napja alkalmából rendezendő ünnepi esemény programját. A zenés irodalmi összeállítás előtt rendezik a "Gondolatok a könyvtárban" című irodalmi pályázat eredményhirdetését, a műsorban József Attila verseket mond lengyel és magyar nyelven (a korábban hírül adott Trojan Tünde helyett) Stera Patrycja Mária és Farkas Erik, és költészetnapi koncertet ad a Qintia zenekar is.

Ünnepeljük együtt a költészetet és a zenét – szeretettel várnak minden érdeklődőt!

(Címlap és nyitókép, felső belső oldali fotó: Végh Zoltán; alsó belső oldali fotó: Culture.pl)

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!