Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

doszerk - 2024. május 24. 8:30

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

Viszonylag gyorsan megmutatja magát. A kezdeti tünetek megjelenése után egy piros tályog látszik a szemhéjon. Általában a szemhéj szélénél jelenik meg, de nem ritka, ha a szemhéj alatt, vagy a szempillák tövében bukkan fel.

Nagyon egyszerűen, szabad szemmel is látható, de réslámpával is megvizsgálhatja a szemész. Egyéb más szembetegségek mellett az Optimum Szemészet az árpa kezelésére is nagy gondot fordít. Az árpa 1-2 hét alatt magától is kifakadhat, de ezt a folyamatot gyorsíthatja a párakötés és a meleg borogatás is.

Egy kicsit kutattunk a témában, és ismertetjük, hogy mit kell tudni erről a szembetegségről. Hogyan is néz ki a kezelése, mi az, amit nem szabad tenni, és még sok más fontos tudnivalót gyűjtöttünk csokorba.

Mi is az az árpa?

Az árpa általában a szemhéj szélén megjelenő dudorral jár, ami kellemetlen tünetekkel párosul. Gyenge immunrendszer esetén az olajos váladékot termelő mirigyek eltömődnek és megjelenik a tünet. De okozhatja bakteriális fertőzés is.

Leggyakrabban csak az egyik szemet érinti. Olyan érzetet kelt a jelenléte, mintha idegentest lenne a szemben. A látásunkra azonban nincs hatással és általában magától elmúlik. Viszont így lassan.

Mit ne tegyen, ha az árpa megjelenik?

Nem szabad:

– kinyomni
– dörzsölni
– sminkelni
– kontaktlencsét hordani

Ha a szervezet természetes munkája nem elegendő, olyankor jól jöhet az erősítés. Léteznek olyan antibiotikum-tartalmú szemcseppek vagy kenőcsök, amelyek segítik a gyógyulási folyamatot.

Megelőzhető a szembetegség?

Helyes archigiéniával, gyakori kézmosással már könnyedén megelőzhető. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kontaktlencse-viselők esetén nagy gondot kell fordítani a lencsék helyes tisztítására is, mert ez is kiválthatja.

Az árpa fertőző?

Szerencsére ez a szembetegség nem fertőz, így bátran mehet közösségbe. Amennyiben a kialakulás viszont egy bakteriális fertőzés eredményeként jelenik meg, kiemelten fontos a gyakori kézmosás.

Ilyen helyzetekben érdemes gondolni arra is, hogy a párnahuzatot mossuk gyakrabban, és lehetőleg kerüljük a szem érintését is.

Mikor számíthat az árpa megjelenésére?

– Felnőttek esetében gyakoribb, mint gyermekkorban a szemhéj mirigyek sűrűbb olajtartalma miatt.
– Cukorbetegek körében is sokszor előfordulhat, de lehet akár már a kialakuló diabétesz előszele is.
– Bizonyos bőrbetegségek vagy vírusok jelenléte esetén.
– Korábban már jelentkezett az árpa.
– Szemhéjgyulladás esetén gyakori.
– Túlzott smink használatnál.

A megelőzés a legfontosabb minden esetben, ezért fordítson nagy figyelmet a megfelelő archigiéniára és a gyakori kézmosásra. Abban az esetben pedig, ha mégis megjelenik az árpa, már tudni fogja, hogy mi a teendő.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

2024. jún. 25.

A város több pontján is találkozhatunk villamos trafóházakkal, amik nem szépek, sőt inkább kissé csúnyák. Voltak. Ezidáig. 

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

2024. jún. 25.

A rakomány rögzítésének célja, hogy stabilan tartsa a szállítás során a rakományt azért, hogy ne sérüljön meg, és ne is okozzon kárt másban. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használnak. (X)

DSTV: mozgalmas időszak

DSTV: mozgalmas időszak

2024. jún. 25.

Élményekkel kezdődött a nyár a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. Izgalmas programok sora, köztük a közösségi összefogással megvalósult játszótér átadása színesítette a kínálatot. Hangkép.

Hőség és égiháborúk – egész héten

Hőség és égiháborúk – egész héten

2024. jún. 24.

Sok-sok napsütés, záporokkal, heves zivatarokkal tarkítva – nyárias, de meteorológiai szempontból igencsak mozgalmas időszakot ígér a DO szakértője. A legdurvább égiháború szerdán lehet – felhőszakadással, jégesővel.

Hideghívással az értékesítési célokért

Hideghívással az értékesítési célokért

2024. jún. 24.

Könnyebb olyan cégvezetőt találni, aki csalódott a hideghívásban, mint olyat, akit meggyőzött. Utóbbiak minden bizonnyal ki is aknázták a lehetőségeket, új piacokat nyitottak és bővítették ügyfélkörüket. Utánajártunk, miért lehetnek eltérőek a tapasztalatok. (X)

Mire jó az impulzusrelé?

Mire jó az impulzusrelé?

2024. jún. 23.

Az impulzusrelé egy laikusok által kevésbé ismert elektromos eszköz, annak ellenére, hogy nagyon sokan használják, tudtukon kívül is. Fő funkciója, hogy az áramkört bizonyos időre bekapcsolja impulzusok segítségével, azaz tulajdonképpen egy kapcsolófajtaként tekinthetünk rá, ami ideiglenesen bekapcsol egy gépet vagy egy elektromos rendszert, majd egy adott idő elteltével visszaállítja a korábbi állapotába (adott esetben kikapcsolja). (X)