Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

doszerk - 2024. május 24. 8:30

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

Viszonylag gyorsan megmutatja magát. A kezdeti tünetek megjelenése után egy piros tályog látszik a szemhéjon. Általában a szemhéj szélénél jelenik meg, de nem ritka, ha a szemhéj alatt, vagy a szempillák tövében bukkan fel.

Nagyon egyszerűen, szabad szemmel is látható, de réslámpával is megvizsgálhatja a szemész. Egyéb más szembetegségek mellett az Optimum Szemészet az árpa kezelésére is nagy gondot fordít. Az árpa 1-2 hét alatt magától is kifakadhat, de ezt a folyamatot gyorsíthatja a párakötés és a meleg borogatás is.

Egy kicsit kutattunk a témában, és ismertetjük, hogy mit kell tudni erről a szembetegségről. Hogyan is néz ki a kezelése, mi az, amit nem szabad tenni, és még sok más fontos tudnivalót gyűjtöttünk csokorba.

Mi is az az árpa?

Az árpa általában a szemhéj szélén megjelenő dudorral jár, ami kellemetlen tünetekkel párosul. Gyenge immunrendszer esetén az olajos váladékot termelő mirigyek eltömődnek és megjelenik a tünet. De okozhatja bakteriális fertőzés is.

Leggyakrabban csak az egyik szemet érinti. Olyan érzetet kelt a jelenléte, mintha idegentest lenne a szemben. A látásunkra azonban nincs hatással és általában magától elmúlik. Viszont így lassan.

Mit ne tegyen, ha az árpa megjelenik?

Nem szabad:

– kinyomni
– dörzsölni
– sminkelni
– kontaktlencsét hordani

Ha a szervezet természetes munkája nem elegendő, olyankor jól jöhet az erősítés. Léteznek olyan antibiotikum-tartalmú szemcseppek vagy kenőcsök, amelyek segítik a gyógyulási folyamatot.

Megelőzhető a szembetegség?

Helyes archigiéniával, gyakori kézmosással már könnyedén megelőzhető. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kontaktlencse-viselők esetén nagy gondot kell fordítani a lencsék helyes tisztítására is, mert ez is kiválthatja.

Az árpa fertőző?

Szerencsére ez a szembetegség nem fertőz, így bátran mehet közösségbe. Amennyiben a kialakulás viszont egy bakteriális fertőzés eredményeként jelenik meg, kiemelten fontos a gyakori kézmosás.

Ilyen helyzetekben érdemes gondolni arra is, hogy a párnahuzatot mossuk gyakrabban, és lehetőleg kerüljük a szem érintését is.

Mikor számíthat az árpa megjelenésére?

– Felnőttek esetében gyakoribb, mint gyermekkorban a szemhéj mirigyek sűrűbb olajtartalma miatt.
– Cukorbetegek körében is sokszor előfordulhat, de lehet akár már a kialakuló diabétesz előszele is.
– Bizonyos bőrbetegségek vagy vírusok jelenléte esetén.
– Korábban már jelentkezett az árpa.
– Szemhéjgyulladás esetén gyakori.
– Túlzott smink használatnál.

A megelőzés a legfontosabb minden esetben, ezért fordítson nagy figyelmet a megfelelő archigiéniára és a gyakori kézmosásra. Abban az esetben pedig, ha mégis megjelenik az árpa, már tudni fogja, hogy mi a teendő.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Lendülj formába különleges kezelések segítségével!

Lendülj formába különleges kezelések segítségével!

2024. jún. 16.

Hölgyként jellemzően nyitottak vagyunk különféle szépségápolási és alakformálási praktikákra, amelyek segítenek feldobni a megjelenésünket és pozitív hatást gyakorolnak az összképre. (X)

DSTV: épül a játszótér az iskolaudvaron

DSTV: épül a játszótér az iskolaudvaron

2024. jún. 16.

Új közösségi színtér születik a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban rendezett jótékonysági bál bevételét játszótér építésére fordítják – már javában tart az eszközök telepítése az intézmény udvarán. Hangkép.

Tábor Dunaújvárosban: itt a nyár, tele életre szóló élmények ígéretével

Tábor Dunaújvárosban: itt a nyár, tele életre szóló élmények ígéretével

2024. jún. 15.

Kezdődik a vakáció, és már az önkormányzati napközis tábor nyitása is közeledik – július elsejétől, hat héten keresztül várják a fiatalokat.

A húsipari vágóeszközök élezésének legújabb eszközei

A húsipari vágóeszközök élezésének legújabb eszközei

2024. jún. 15.

Annak érdekében, hogy a húsipari alapanyagok vágását precízen és biztonságosan lehessen elvégezni, éles szerszámokra, késekre, bárdokra van szükség. (X)

Csillagok, Párizs és muzsika a Rómain – sikeres volt forgatag (galériával)

Csillagok, Párizs és muzsika a Rómain – sikeres volt forgatag (galériával)

2024. jún. 14.

Nyárindító kavalkádot szervezett még múlt pénteken délutánra Barta Endre a Római városrészi víztorony mellé. A terület önkormányzati képviselője családi mulatságra invitálta a környék lakóit, akik egészen biztosan jól érezték magukat.

Kertápolás remek eszközökkel

Kertápolás remek eszközökkel

2024. jún. 14.

A kertészkedésben az a nagyon csodálatos, hogy nem igazán hagyja az embert unatkozni a sok-sok tennivaló. Ha valaki igényes és gondozott környezetre vágyik, akkor azért bizony sokat is kell dolgoznia. Ehhez ma már szerencsére remek kerti szerszámok állnak minden szorgos kertész rendelkezésére.

DSTV: operett-örökzöldek a Kultik Moziban

DSTV: operett-örökzöldek a Kultik Moziban

2024. jún. 14.

Telt házas, tomboló sikert aratott előadásról tudósít a DSTV összeállítása. A Kultik Moziban volt nagyon hálás a közönség Oszvald Marika és Peller Károly operett műsorának – míg az örökzöldek után Hajdú Balázs humorista szórakoztatta a megjelenteket. Hangkép.