Csodás vizsga, nagy találkozás a Rostiban

Öcaline - 2024. május 24. 10:30

Bár az eredmény még nem ismert, már maga az esemény is csodával határos: digitális kultúra tantárgyból előrehozott érettségi vizsgát tett a súlyos izomsorvadásban szenvedő Lisztes Nárcisz a Rosti gimnáziumban. A 11. évfolyam végén, most először találkozott élőben az osztálytársaival.

A véletlen és az időzítés csodája, hogy a vizsga végeztével a DSTV stábja éppen akkor futott be, amikor amolyan rögtönzött osztályfőnöki óra keretében osztálytársai felkeresték a frissen érettségizett Nárciszt a Rosti egyik, a különleges érettségi miatt picit átalakított informatika termében. Megható pillanat volt, ahogy fekhelyéhez kucorodva körbevették a 17 éves, súlyos beteg, de nagyon elszánt, nagyon céltudatos fiatalt.

Befogadó közegre lelt

Mint a kamera előtt Lisztes Adrienn, Nárcisz édesanyja is felidézte, sok somogyi intézmény nem fogadta, de végül a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskolában befogadó közegre talált Nárcisz – az intézmény minden eszközzel segítette, hogy a súlyos SMA-betegségben, vagyis genetikai eredetű izomsorvadásban szenvedő lánya eljusson az érettségi vizsga mérföldkövéig. Lisztes Adrienn hangsúlyozta: a Rosti kollektívája mellett hálás mind az utaztatásban főszerepet vállalt Máltai Szeretetszolgálat, mint a kollégiumi lakrészt biztosító Lorántffy középiskola segítségéért.
A szorgalmas, céltudatos fiatal állapota ellenére büszkén vállalta a kihívást a Rosti kötelékében – egy egészen különleges történet mérföldkövéhez érkezett, a vizsga után fáradtan, de megkönnyebbülten nyilatkozott:
– Nagyon örülök, hogy túl vagyok rajta, bár nagyon elfáradtam. Sokat készültem, gyakoroltam a vizsga előtt, azt még csak remélni tudom, hogy sikerült, de már annak is örülök, hogy itt lehetek, és végre élőben is találkoztam az osztálytársakkal! Mindent köszönök mindenkinek, nagyon boldog vagyok!

Különleges kihívás

Az osztály kötelékéből pár percre kiszabadulva örömmel idézte föl a Nárcisszal végzett közös munka élményeit Pákolicz-Juhász Ágnes, a fiatal osztályfőnöke. Mint elmondta, több online konzultáció után a Somogy megyei Nagybajomban is meglátogatta tanítványát, az egyeztetések után sikerült kialakítani egy optimális programot, amely révén idén már két tantárgyból érettségit tehet a lelkes, nagyon elszánt, a kortárs közösségben is példás szorgalmú fiatal. Az osztályfőnök hangsúlyozta: Nárcisza  betegség és a távolság ellenére is folyamatos résztvevője volt a közösségnek, szerepet vállalt a döntésekben, aktív résztvevője az osztály mindennapjainak. Már csak ezért is fantasztikus élmény volt a mostani nagy találkozás! 
Nárcisz szorgalmát és eltökéltségét hangsúlyozta Kaszás Zsolt, a Rosti iskola igazgatója is. Mint kiemelte, a vizsga különleges kihívás, de az intézmény történetében is egyedülálló esemény volt: 
– Úgy érzem, mindannyian büszkék lehetünk Nárciszra, de persze elsősorban az ő érdeme, hogy képes volt eljutni eddig a fontos mérföldkőig. Mi osztozunk az örömében, és persze ahogy eddig is, úgy a későbbiekben is a tőlünk telhetően támogatjuk majd a tanulmányai folytatásában!

Támogatókra vár tanulmányai folytatásához

Nárcisz nehéz körülmények között él a Somogy megyei faluban, édesanyja segítségével folyamatos ápolásra, ellátásra szorul. Aki teheti, az alábbi címen segítheti a súlyosan beteg fiatal életminőségének javítását, és ne utolsósorban tanulmányai folytatását:
Lisztes Nárcisz Vivien – OTP Bank 
11773432-01263286-00000000 
Közlemény: Nárcisz támogatása

Minden segítség számít – előre is nagyon köszöni!

A rovat további hírei: Oktatás

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

2024. jún. 13.

Dicséretre méltó hagyomány, hogy a Dunaújvárosi Óvoda pedagógusai megünneplik a pedagógusnapot.  Így volt ez hétfőn is, ahol az ünnepségen Barta Endre alpolgármester köszöntötte a vendégeket, majd a Dunaújvárosi Óvoda vezetése méltatta a jubiláló és nyugdíjba vonuló kollégákat. Az ünnepségen a „Dunaújvárosi Óvoda Érdemes Pedagógusa” díjat is átadták az arra érdemeseknek.

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

2024. jún. 12.

Komoly kihívásnak adott otthont a Móricz iskola, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény az ország 30 helyszíne egyikeként rendezte a Nagy Digitális Kaland elnevezésű viadalt két általános iskolás korcsoportnak a fiatalok digitális nevelése és a biztonságos internethasználat érdekében. Hangkép.

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

2024. jún. 07.

Óvoda is működik a Szent Pantaleimon iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény első ballagóit köszönti – aki az iskolában folytatja, több mint 10 évet tölthet majd el ismerős környezetben. Hangkép.

DSTV: közel a természethez

DSTV: közel a természethez

2024. máj. 31.

Érdekes előadások színhelye volt a Baracsi úti Arborétum, derül ki a DSTV összeállításából. Orosz Csaba önkormányzati képviselő a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak közreműködésével ismét az oktatási intézmények csapatait várta természetközeli ismeretterjesztésre. Hangkép.
 

Harmincéves lett a Pentelei iskola!

Harmincéves lett a Pentelei iskola!

2024. máj. 29.

Alapítása 30. évfordulóját ünnepli idén a Pentelei Mentál-higiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium. Ez alkalomból a közelmúltban Közös Hang címmel nagyszabású  szakmai napot rendeztek a Városháza "C" szárnyában.

Újra az élményfürdőben lesz a nyári napközis tábor bázisa

Újra az élményfürdőben lesz a nyári napközis tábor bázisa

2024. máj. 22.

Ezen a nyáron is számíthatnak a szülők és a gyerekek az önkormányzati napközis táborra. Hat héten keresztül várják július 1-jétől a fiatalokat, idén is a Duna Dog Center szervezésében.

DSTV: jubilált a matekverseny

DSTV: jubilált a matekverseny

2024. máj. 22.

Verseny is volt, és ünnepeltek is a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény idén immár 30. alkalommal adott otthont a hagyományos eukleidészi matematikaverseny viadalának – az általános iskolák nyolcadikosai mérték össze tudásukat a napokban. Hangkép.