Dunaújváros Hetilap

Felmérték a város teljes faállományát

Fábos Zsolt - 2024. május 24. 9:30

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Az egyetemistákat Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester köszöntötte a Városházán, és jó munkát kívánt nekik. A hallgatók ugyanis dolgozni jöttek hozzánk. Szabó Zsolt szerint különleges feladatot végeztek el az egyetemisták: 
– A projektben résztvevő egyetemista hallgatókat köszöntöttem, akik az elmúlt napokban itt voltak és bejárták Dunaújvárost. Az volt a dolguk, hogy felmérjék a város faállományát, dokumentálják a fajtájukat, korukat, állapotukat. Az Urbact projekt egyik nagyon fontos feladata, hogy egy fakatasztert készítsünk, amiben minden dunaújvárosi fa kategorizálva van és tudjuk, hogy egészséges-e, tudjuk, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra.

Ezek nagyon fontos kérdések, hangsúlyozta az alpolgármester: 
– Ezek a tényezők főleg akkor válnak meghatározóvá, ha azt mondjuk, hogy Dunaújváros a legzöldebb megyei jogú város. De nekünk több zöld, városüzemeltetési projektünk is van, és azon dolgozunk, hogy mindezekből a városlakóknak kézzelfogható hasznuk legyen. Az a lényeg, hogy városunk zöldebb, élhetőbb és fenntarthatóbb legyen. És gondoljunk csak bele, egy nyári kánikulában mennyire nem mindegy, hogy milyen és mekkora faállományunk van. Azt is szeretném elmondani, hogy ebben a munkában szerencsére kiváló partnereink vannak, akik tudást, szakértelmet és tapasztalatot hoznak ide Dunaújvárosba.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

2024. szep. 20.

Hétfőn újra demonstráltak a vasműs dolgozók, hiszen a helyzetük, a kilátásaik semmit nem javultak, a gyár tulajdonképpen leállt, nem termel, a legtöbben állásidőn várják a fejleményeket. A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Áll a gyár! Hogyan tovább?” – szlogennel rendezett demonstrációt.

90 éves lett Gabi bácsi a játékvezető

90 éves lett Gabi bácsi a játékvezető

2024. szep. 20.

Több mint három évtizedet töltött a sípszó mögött, 90. születésnapját ünnepelte Kovács Gábor József.