Mi határozza meg a gyémánt minőségét?

doszerk - 2024. május 29. 8:30

A gyémánt keletkezése nagyon sokáig tart, általában 1-3,3 milliárd évesek a felszínre került darabok. A tudósok majd 200 éve kísérleteznek a mesterséges előállításával, és először 1953-ban sikerült szintetikusan létrehozni. (X)

Két módszer is létezik rá, de mindkettőhöz egy kis gyémánt is szükséges, viszont a nemrégiben napvilágot látott hír szerint új módszert fejlesztettek ki erre Dél-Koreában. Az eljárással nagyobb kristályok is előállíthatók, amelyek hasznosak lehetnek kvantumszámítógépekben, szenzorokban, lézerekben és sugárdetektorokban. Ez még számunkra fantasztikusnak tűnhet, hiszen ez a nemesfém értékes ékszerként ismert. A FEIL gyémántok mind különleges drágakövek, amelyekkel szebbé teheted a kiegészítőidet. A gyémánt a nők örök kedvence, ami hűen tükrözi természetes ragyogásukat.

Mi befolyásolja a gyémánt értékét?

Gyémántot mindig megbízható helyen és profi szakembertől érdemes vásárolni. Ennek a drágakőnek az árát és a minőségét 4 szempont határozza meg alapvetően: a szín, a tisztaság, a súly és a csiszolás. A továbbiakban megnézzük, mik ezek, és kicsit kitérünk mindegyikre részletesebben.

A gyémánt színe

A fehér, vagyis a színtelen gyémánt a leggyakoribb, ezekre van a legnagyobb kereslet. Színes gyémántok is előfordulnak a természetben, de ezek ritkaságok, emiatt az áruk is jóval magasabb. Különleges és rendkívüli szépséget képviselnek a piros, a zöld, a sárga, a fehér, a barna és a fekete ékkövek is.

A természetben ezek nagyon ritkán fordulnak elő, ezért nehezebb hozzájuk jutni, de mesterségesen is készülnek színes gyémántok. Neuronokkal vagy kisebb energiájú részecskegyorsítókkal kezelik őket, hogy elérjék a kívánt árnyalatot.

Tisztasági kategóriák

A gyémánt árát nagymértékben befolyásolja a tisztasága is, amely a benne található idegen eredetű anyagok mennyiségétől függ. A belső, nem homogén részek a kristályosodási folyamat során keletkeztek, vagy kerültek bele a kő belsejébe. Külső hibák is meghatározhatják a tisztaságot, amelyeket a csiszolás során nem tudtak eltüntetni, vagy pont akkor keletkeztek.

A gyémánt súlya és csiszolása

A gyémánt súlyát karátban mérik, akár az arany esetében, egy karát pedig 0,20 gramm. Ha a csiszolása megfelelő, akkor a drágakő méretét a karát határozza meg. A csiszolás értékét az alkalmazott módszer pontossága és minősége determinálja. A nemzetközileg elismert egyetlen forma a kerek briliáns, a többi nem kapott ilyen minősítést.

Mekkora gyémánt kerüljön az ékszerbe?

Az eljegyzési és a jegygyűrűbe gyakran foglaltatnak gyémántot, de más ékszereknél is szokás. Egészen különlegessé és ragyogóvá teszi mindegyiknek a megjelenését, ez pedig nem a méretétől függ.

A gyémánt egy szimbólum, ami akkor is elvarázsol megfoghatatlan gyönyörűségével, ha egészen kicsi, akkor is, ha nagy. Az a lényeg, hogy mit fejez ki, ki az, akinek adod, mit érzel iránta, és mi a közös célotok. A szerelmeteket be tudjátok zárni jelképesen egy gyémántgyűrűbe, akkor is, ha nem költitek el rá az összes pénzeteket.

A rovat további hírei: Mozaik

Garázsvásár Újtelepen: csúcsrajátatások (galériával)

Garázsvásár Újtelepen: csúcsrajátatások (galériával)

2024. jún. 20.

Mind az árusító pontok, mind az érdeklődők, vásárlók számát tekintve rekordot döntött a Garázsvásár sokadalma múlt szombaton. Infópont segített, fogatos taxi szállított, pazar felhozatal csalogatott, véradás körített – remek közösségi program kerekedett! 

Szalvéták és papírtörlők használata az éttermekben

Szalvéták és papírtörlők használata az éttermekben

2024. jún. 20.

A szalvéták és papírtörlők elengedhetetlen kellékei az éttermi munkának. Mind a konyhai munka során, mind a vendégek kiszolgálásakor hasznos eszközök, emellett dekorációs célt is szolgálhatnak.  (X)

Miért viszkethet a fejbőr?

Miért viszkethet a fejbőr?

2024. jún. 20.

A fejbőr viszketése megkeserítheti a mindennapjainkat. Sok esetben valamilyen fejbőrbetegség húzódik a kellemetlen tünet mögött, most azonban végigveszünk mindent, ami kiváltó ok lehet. (X)

Resti Családi Napok: bulira fel – már két napon át!

Resti Családi Napok: bulira fel – már két napon át!

2024. jún. 19.

Színes és változatos kínálattal, rengeteg gyerekprogrammal és de pláne sok-sok muzsikával csalogatja a városlakókat a Vasmű útra a Resti Családi Napok eseménysorozata. Irány a flaszter szombaton és vasárnap – itt a tételes program!
 

Kis méret, hosszú távú, megbízható teljesítmény – a gombelemek világa

Kis méret, hosszú távú, megbízható teljesítmény – a gombelemek világa

2024. jún. 19.

A gombelemek éppúgy a mindennapok részét képezik, mint a nagyobb társaik, a felhasználók általában mégis kevesebb ismerettel rendelkeznek ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Ennek magyarázatára szolgál az a tény, hogy jellemzően ezeket az elemeket sokkal ritkábban kell cserélni, mint például egy ceruzaelemet. (X)

Miért fontos a mezőgazdasági épületek megfelelő szigetelése?

Miért fontos a mezőgazdasági épületek megfelelő szigetelése?

2024. jún. 18.

A különféle mezőgazdasági létesítmények, például a terménytárolók és magtárak, valamint az istállók és ólak szigetelésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen hatással van a teljesítményre, a hatékonyságra. (X)

Idén is visszatér Dunaújvárosba a Donnert Nagycirkusz

Idén is visszatér Dunaújvárosba a Donnert Nagycirkusz

2024. jún. 18.

Látványos és szórakoztató műsort indított útjára idén is a Donnert Nagycirkusz csapata. Az országjáró előadássorozat állomása lesz Dunaújváros, csütörtöktől tíz napon keresztül jeles művészek szórakoztatják majd a közönséget.