Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Öcaline - 2024. május 8. 18:00

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) és a Móricz Zsigmond Általános Iskola Dunaújváros önkormányzatának hathatós támogatásával kiállítást és minifesztivált szervez a jubileumra. 

Eleven emlék, élő erő

A programsorozat első állomása az a jubileumi tárlat lesz, amelyen volt móriczosok műveiből láthatnak válogatást a vendégek az ICA-D kiállítótermeiben. A Móricz 70 című gyűjtemény megnyitójára május 10-én, azaz jövő pénteken várják az érdeklődőket, a kiállításon bemutatkozó művészek illusztris névsora: Beke Kitti, Birkás István, Cirkos Veronika, Csiki Emese, Endrődy Orsolya, Éri Jenő, Feltóti Péter, Gombos István, Jobbágy Bernadett, Kara György, Kubovics Előd, Lakner Zsuzsa, Lipics Vilmos, Miklós Károly, Mudra László, Rácz Attila Cicero, Rohonczi István, dr. Somorácz Áron, Szundi Gábor, Várnai Ágnes és Várnai Gyula.
A 18 órakor kezdődő megnyitón ünnepi köszöntőt mond Pintér Tamás polgármester, a rendezvény fővédnöke, ex-móriczos diákként köszönti a résztvevőket dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő is, valamint Szigethy Adrienn iskolaigazgató és Zsinka Gabriella művészeti vezető. A tárlat anyagát Hutvágner Éva író, színháztörténész ajánlja a vendégek figyelmébe, az eseményen fellép a Móricz All Stars fantázianevű formáció: Almási Endre (gitár), Frenk (gitár), Hegyi Dávid (zongora), Kelemen Angelika (ének), Kész Petra (ének), Kiss Diána (nagybőgő), Németh Tamás (dob), valamint a Móricz iskola kamarakórusa. Egészen friss hír, hogy a csapathoz csatlakozik a Quimby-alapító Varga Livius (ütőhangszerek) is, yeaaah, üdv a fedélzeten, Kutya!

Viva la musica!

A folytatás is nagyon szép és emlékezetes élményt ígér:  Viva la musica címmel a hónapok óta lelkesen próbáló Móricz Projektkórus, valamint az iskolából induló zeneművészek hangversenyének ad otthont a Városháza „C” szárnya díszterme május 11-én, szombaton 18 órától. (Összeállításunk képei az énekkar múlt szombati főpróbáján készültek, ahol meglepetésvendégként Jankó Árpád, az iskola legendás igazgatója is dirigált.)
A fellépők sorában szerepel Szabó András klarinétművész, Kondor Péter brácsaművész, Uitz Orsolya magánénekes, Krokovay Marcell magánénekes, Konkoly Krisztina, Sztipán Orsolya és Almási Máté (zongora), valamint Bánfi Kata színművész.

Az ünnepi műsor részeként jubileumi ősbemutató is színesíti a repertoárt: elhangzik Baráth Bálint és Hutvágner Éva A kabát című, a Móricz fennállásának 70. évfordulójára írt kórusműve is. Az ősbemutatón a százfős projektkórus mellett közreműködik az iskola első osztályos tanulóiból alakult kiskórus is. A koncerten vezényel Kurucz Gergely és Szigethy Adrienn, de díszvendégként dirigál Jankó Árpád nyugalmazott iskolaigazgató is.

Folytatódó fesztivál

Az ünnepi hétvége után is színes kínálattal folytatódik a minifesztivál a művészeti intézetben. Az eseménysorozat keretében május 14-én, kedden 17 órától Párok tánca címmel Jobbágy Bernadett koreográfus, rendező és Nagy Ákos zeneszerző performancára, majd Körkép címmel a volt mórcizos zeneszerzőkkel rendezendő beszélgetésre várják a vendégeket. Almási Máté, Balogh Máté, Lázár Zsigmond és Nagy Ákos lesz a vendég, a beszélgetés moderátora Kurucz Gergely karnagy.
A következő állomás a Fiatal móriczosok koncertje lesz május 16-án, csütörtökön – a hangversenyen közreműködik Fáncsik Máté (gitár), Jámbor Benedek (ének), Németh Nagyezsda (operaénekes), Beregi Zsolt (gitár), Toponáry Sára (gitár), Csibri Réka (fuvola), Király Izabella (zongora), Simon Tulipán (fuvola), Balla Bence (gitár, ének), Gerendás Lili (ének).
A minifesztivál utolsó állomása szintén egy különleges kísérlet lesz: Rozsda 111 címmel kortárs zeneművek csendülnek fel az Uitz Teremben május 18-án, szombaton 18 órától. Rozsda Endre festményei nyomán Balogh Máté, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Tornyai Péter kompozícióit hallhatja a közönség Réman Zsófia (fuvola), Bartek Zsolt (klarinét), Varga Oszkár (hegedű), Zétényi Tamás (cselló) és Nevelő János (ütőhangszerek) tomácsolásában, Horváth Balázs vezényletével.

Sűrű, gazdag, tartalmas kínálat – előre is köszönet jár a fesztivál minden egyes fellépőjének, közreműködőjének!

(Fotó: DO)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.