Nyárias idő, de bárhol, bármikor kipattanhat egy zápor

Öcaline - 2024. május 27. 10:30

Nem kérdés, küszöbön a kánikula, a héten már 30 fok körüli csúcsok is lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén felhősebb idő lehet, csapadékkal. A hét végn meg már: szia, nyár!

"Sok napsütés, akár 30 fok!" – nem aprózta el az ígéreteket szokásos hétindító előrejelzése nyitányaként Krausz Mikes Miklós. A Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője szerint ma sok napsütésre, nyárias időre számíthatunk. A délután megnövekvő gomolyokból elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Gyenge marad a szél, és 24-30 fok közé melegszik a levegő.
A friss modellek szerint a közeli kilátások némi változást ígérnek: bár kedden is többórás napsütés várható, gomolyfelhőkkel, ám délután már csapadékzóna éri el térségünket. Eleinte inkább csak a Nyugat-Dunántúlon, majd estétől elszórtan máshol is előfordulhat zápor, zivatar. Emellett erősödő széllel, és 25-26 fokos csúcsokkal számolhatunk. A ragyogó napsütés mellett erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet szerdán is, és elsősorban a Dunától keletre, valamint az északi hegyes-völgyes vidékeken pattanhat ki egy-egy zivatar, vagy éppen futó zápor. Nap közben 24-26 fok valószínű.
A hét közepére hasonló időt ígér a középtávú előrejelzések specialistája – ám a korábbi időszaknál kevesebb csapadékkal. Fátyol- és gomolyfelhők zavarják a többórás napsütést csütörtökön, csak néhol fordulhat elő csapadék – ám újra 26-30 fok közötti értékeket mérhetünk. Ezt követően pénteken erősen gomolyfelhős időre van kilátás, és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Többfelé megélénkül az északnyugati szél, picit csökken a maximális hőmérsékleti érték, országszerte 22-29 fok ígérkezik, térségünkben 23-25 fokos maximumokkal számolhatunk. A hét végén is változékony, de nyárias idő ígérkezik, elsősorban szombaton várható csapadék, vasárnap napos, gomolyos idő várható.

Hetek óta meleg az idő – és a hét végére a naptári évszakváltás is beköszönt: viszlát, tavasz, helló, nyár!

(Fotó: Így látjuk MI! – Meskál József felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Mi mindenre jó az alumíniumredőny?

Mi mindenre jó az alumíniumredőny?

2024. jún. 17.

A redőnyök piacán az egyik legmagasabb minőséget az alumínium típusok képviselik. Nemcsak kiváló hőszigetelők, hanem a külső hangokat is tökéletesen kizárhatjuk velük. Mivel távirányítóval is működtethetők, abszolút kényelmes megoldás jelentenek bárhol, bármikor. Okosotthon esetén pedig igazi főnyeremény egy aluárnyékoló, hiszen fényre is be lehet állítani az üzemelését.

Befut az idei nyár első hőhulláma – és rögtön durva lesz!

Befut az idei nyár első hőhulláma – és rögtön durva lesz!

2024. jún. 17.

A kánikula már ma megkezdődik a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint – de az igazi durvulás szerdától várható. 38-39 fokos csúcsokkal is számolhatunk – kinéz az év első hőségriasztása!

Erre számíthatunk a szürkehályog műtét után

Erre számíthatunk a szürkehályog műtét után

2024. jún. 17.

Mint minden műtéti beavatkozásnál, természetesen a szürkehályog műtét esetében is van pár dolog, amire érdemes felkészülni. Persze ez esetben nem kell komoly korlátozásokra gondolni. (X)

DSTV: így születik a sláger

DSTV: így születik a sláger

2024. jún. 17.

Titokzatos boszorkánykonyha mélyére pillant a DSTV összeállítása. Liszkai Lukács zenésszel a slágerek jellemzőit fedik fel, a slágergyártás hosszú és rögös útját is feltérképezve. Miből lesz sláger? Mitől lesz egy szerzemény sláger? Hangkép a válaszokkal.
 

Lendülj formába különleges kezelések segítségével!

Lendülj formába különleges kezelések segítségével!

2024. jún. 16.

Hölgyként jellemzően nyitottak vagyunk különféle szépségápolási és alakformálási praktikákra, amelyek segítenek feldobni a megjelenésünket és pozitív hatást gyakorolnak az összképre. (X)

DSTV: épül a játszótér az iskolaudvaron

DSTV: épül a játszótér az iskolaudvaron

2024. jún. 16.

Új közösségi színtér születik a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban rendezett jótékonysági bál bevételét játszótér építésére fordítják – már javában tart az eszközök telepítése az intézmény udvarán. Hangkép.

Tábor Dunaújvárosban: itt a nyár, tele életre szóló élmények ígéretével

Tábor Dunaújvárosban: itt a nyár, tele életre szóló élmények ígéretével

2024. jún. 15.

Kezdődik a vakáció, és már az önkormányzati napközis tábor nyitása is közeledik – július elsejétől, hat héten keresztül várják a fiatalokat.