Dunaújváros Hetilap

Posta nyílik a Béke városrészben is!

Fábos Zsolt - 2024. május 30. 18:00

A Magyar Posta a korábbi években takarékossági okokra hivatkozva több száz postát zárt be az országban. Nekünk természetesen a sajátjaink fájtak a legjobban, utoljára 2022 novemberében a Dunaújváros 8-as, a Béke városrésziek postája, ami a SPAR áruházban üzemelt. Városunk polgármestere a héten jó hírt közölt: újra lesz posta a Béke városrészben! 

Egy városrészben vannak dolgok, amik sokak számára fontosak és érthetően ragaszkodnak hozzá az emberek. Ilyen a postahivatal. A Magyar Posta 2022-ben mondjuk nem sokat zavartatta magát, összepakolt a SPAR-ban, és a maga részéről lezárta a témát. Gondolta, legyen szociálisan érzékeny az önkormányzat.

Az önkormányzat fizeti a posta költségeit

Dunaújváros önkormányzata már jelenleg is három olyan postát üzemeltet, amelynek bezárásáról korábban döntött a Magyar Posta Zrt., ez éves szinten 30-35 millió forintos kiadást jelent városunknak. Ha a Béke városrészben is megnyílik, akkor az lesz a negyedik önkormányzati fenntartású posta és így az éves összköltség már megközelíti az 50 millió forintot. Akár el is gondolkodhatnánk azon, hogy a posták üzemeltetése kinek lenne a dolga, de ha a szolgáltató nem teszi, akkor csak egyetlen lehetőség marad, az önkormányzatnak kell beszállnia.

Újra lesz posta a Békében!

A 8-as posta bezárása után a városvezetés azt az ígéretet tette, hogy megmozgat minden követ annak érdekében, hogy a Békében élők visszakapják a postájukat. Most csütörtökön Pintér Tamás polgármester jelentette be a jó hírt:

– Amikor bezárt a Spar-ban a posta, azonnal megkezdtük az egyeztetést a Magyar Posta vezetőségével az újranyitás lehetőségéről, hiszen a Béke városrészi posta rendkívül forgalmas volt. Vállaltuk azt is, hogy ha kell, akár saját költségünkön működtetjük – ahogy tesszük ezt 3 másik dunaújvárosi posta esetében is. A Béke városrész "Rajta, Újváros!" Egyesület színeiben induló képviselőjelöltje, Kálló Gergely, az első pillanattól kezdve szívügyének tekintette a posta újranyitását, hiszen nagyon sok lakó kereste meg őt ezzel a kéréssel. Az elmúlt hónapokban pedig rengeteg munkaórát fektetett bele, nagyon sok egyeztetésen vett részt, hogy ez meg is történhessen. A kemény munka meghozta gyümölcsét: örömmel jelenthetem, hogy a Március 15. téren hamarosan újra megnyitja kapuit a Béke városrész postája. Sokan talán emlékeznek rá, hogy ezen a helyszínen régen is posta működött. A régi posta helyét most felújítjuk, ezen dolgozik már itt, a hátunk mögött a DVG Zrt. Ez természetesen nemcsak a Béke városrészben, hanem a Kertvárosban, és az Újtelepen élőknek is hatalmas könnyebbséget jelent majd. Nagyon sajnálom, hogy újabb feladatot kell átvállalnunk az államtól, ahol minden jelentéktelen dologra van pénz, a posták fenntartására azonban nincs. A mostani lépés azt jelenti, hogy Dunaújváros hat postájából négyet az önkormányzat tart fenn, és mindössze csak kettőt a Magyar Posta. 

Már dolgoznak az új posta kialakításán

Kálló Gergely szerint hosszú hónapok munkája áll a postanyitás mögött és sok akadályt kellett legyőzni, de megérte:
– Nagyon sok dunaújvárosit érintett negatívan a Spar-ban működő posta bezárása, a "Rajta, Újváros!" Egyesület pedig ígéretet tett az újranyitásra – amit kötelességünk be is tartani. Szeretném megköszönni a "Rajta, Újváros!" Egyesület vezette önkormányzatnak, hogy végig támogattak és segítettek ebben a munkában. A Béke városrészi posta újranyitása egy olyan közös eredmény, ami az itt élőket szolgálja. Már dolgoznak a szakemberek az új hivatal kialakításán, tehát már csak kis idő és igénybe vehetjük itt is a postai szolgáltatásokat.

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; a nyitó archív fotó DO-illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.

Pintér Tamás: hála és szolgálat

Pintér Tamás: hála és szolgálat

2024. jún. 12.

Rövid tájékoztató keretében mondott köszönetet a választók bizalmáért Pintér Tamás polgármester a "Rajta, Újváros!" egyesület önkormányzati választáson elért elsöprő sikere nyomán.